Έρευνα: Ένας στους τέσσερις φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ έχει δοκιμάσει ναρκωτικά

Οι περισσότεροι σε σχετικό ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι το έκαναν... από περιέργεια  

Σχεδόν ένας στους τέσσερις φοιτητές Ιατρικής στο ΑΠΘ έχει κάνει χρήση, έστω μία φορά στη ζωή του, κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας, κυρίως μαριχουάνας, με κύριο κίνητρο την περιέργεια. Συγκεκριμένα το 23,6% ενός δείγματος 657 φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ ανέφεραν χρήση έστω μία φορά στη ζωή τους κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας. Από αυτούς το 21% έκανε χρήση μαριχουάνας (παρόμοια είναι τα ποσοστά χρήσης μαριχουάνας που αναφέρονται κατά μέσο όρο στο εξωτερικό), το 2,3% κοκαΐνης, το 2,3% Ecstacy, το 2% LSD, το 2% κεταμίνης, και 1,8% αμφεταμινών. Όσον αφορά τη χρήση τον τελευταίο χρόνο: 16,1% ανέφερε χρήση μαριχουάνας, 1,8% χρήση κοκαΐνης, 1,7% χρήση LSD και 1,7% χρήση Ecstasy.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ το 6,2% σκόραραν θετικά στο ερωτηματολόγιο CAGE, (πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα αλκοολισμού) ενώ 22,2% ανέφεραν επεισόδια υπερκατανάλωσης αλκοόλ (binge drinking), που ορίζεται ως 5 συνεχόμενα ποτά για τους άντρες και 4 για τις γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη με θέμα «Χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής στη Βόρειο Ελλάδα» η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ με επιστημονικά υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας-ψυχίατρο Γεώργιο Παπαζήση.

Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 657 φοιτητές της ιατρικής ΑΠΘ (90% προπτυχιακοί και 10% μεταπτυχιακοί) ηλικίας 22,2±2,3 ετών σε ηλεκτρονικό, ανώνυμο ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις για χρήση ουσιών και το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο CAGE.

«Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής στo ΑΠΘ. Το δείγμα των 657 φοιτητών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι μεγάλο για τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα.

Πρόκειται για μελέτη βασισμένη σε online-ερωτηματολόγιο, οπότε μπορεί να υπάρχουν συστηματικά σφάλματα πληροφορίας. Επίσης τα αποτελέσματά μας δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους φοιτητές Iατρικής της χώρας. Τέλος ο πληθυσμός μας περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών από τους προπτυχιακούς, οπότε μπορεί να προκύπτουν συστηματικά σφάλματα επιλογής», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζήσης.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της μελέτης, τα ποσοστά αυτών που έκαναν χρήση μαριχουάνας είναι παρόμοια με τα ποσοστά που αναφέρονται στο εξωτερικό, ωστόσο η συστηματικότερη χρήση μαριχουάνας (μία έως δύο φορές το μήνα ποσοστό δηλαδή 1,67% του δείγματος ) φαίνεται πως είναι μικρότερη από ό,τι στο εξωτερικό όπου αναφέρονται ποσοστά έως και 11%.

Όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ και την πιθανότητα αλκοολισμού το ποσοστό 6,2% που σκόραραν θετικά στο ερωτηματολόγιο CAGE είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στο εξωτερικό που είναι 24%. Να σημειωθεί ότι CAGE περιλαμβάνει την ερώτηση:

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, τους τελευταίους 12 μήνες σας έχει συμβεί κάποιο από τα παρακάτω;

· Νιώσατε ότι θα έπρεπε να ελαττώσετε τη χρήση αλκοόλ
· Ενοχληθήκατε γιατί άτομα κριτίκαραν τη χρήση σας
· Νιώσατε τύψεις ή ενοχές για τη χρήση σας
· Καταναλώσατε αλκοόλ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα για να «ξυπνήσετε» ή για να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο.

Άτομα που απαντούν θετικά σε τουλάχιστον 2 ερωτήσεις θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για αλκοολισμό.

«Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με το binge drinking, το κάπνισμα και το έτος φοίτησης. Δηλαδή, οι προπτυχιακοί φοιτητές που κάπνιζαν υψηλό αριθμό τσιγάρων και έκαναν επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά στη ζωή τους κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας. Συνοπτικά: αρκετά υψηλό ποσοστό φοιτητών Ιατρικής (περίπου το 1/4) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά στη ζωή τους κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας, κυρίως μαριχουάνας, με κύριο κίνητρο την περιέργεια. Φαίνεται ότι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας που καπνίζουν και καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο επιρρεπή στη χρήση άλλων παρανόμων ουσιών, κυρίως μαριχουάνας.

Σε σχέση με δεδομένα από διεθνείς μελέτες σε φοιτητές Ιατρικής, η προβληματική χρήση αλκοόλ είναι σημαντικά μικρότερη στο δείγμα μας σε σχέση με το εξωτερικό (6,2% έναντι 24%). Παρόμοια ποσοστά έχουν δοκιμάσει μαριχουάνα, ενώ η συστηματική χρήση μαριχουάνας φαίνεται να κυμαίνεται σε μικρότερα επίπεδα από του εξωτερικού» εξηγεί ο κ. Παπαζήσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των Γ. Παπαζήση, Ι . Τσακιρίδη, Ε. Μπενέκη, Ε. Αποστολίδου, Δ. Σπάχου, Χ. Πουρζιτάκη, Χ. Σαρδέλη και Δ. Κούβελα θα παρουσιαστούν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται 20-22 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr