Σε διασταυρούμενα πυρά η κυβέρνηση
Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών της αντιπολίτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απολογείται για το σύνολο των επιλογών της.
Καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό η πολιτική ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Σαν να μην έφθαναν αυτά στην κυβέρνηση προέκυψε χθες κ
Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών της αντιπολίτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απολογείται για το σύνολο των επιλογών της.
Καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό η πολιτική ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Σαν να μην έφθαναν αυτά στην κυβέρνηση προέκυψε χθες και διάσταση σε χαμηλούς προς το παρόν τόνους μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Μέσα σε αυτό το κλίμα η σημερινή συνεδρίαση την κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ συνιστά επιχείρηση ανόρθωσης του ηθικού των γαλάζιων βουλευτών από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Η πολιτική αντιπαράθεση σε κορυφαίο επίπεδο σε μία εποχή που η αξιοπιστία της βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο δεν ευνοεί την κυβέρνηση. Μπορεί οι υπουργοί να ρητορεύουν από χθες στην βουλή ότι η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούσε να υπερκεράσει την κίνηση του κ. Αλέκου Αλαβάνου που ζήτησε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα δέχεται για τρεις ημέρες το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας. Γι αυτό άλλωστε το κυβερνητικό επιτελείο προτιμά θέματα όπως το ασφαλιστικό, το σκοπιανό, οι ιδιωτικοποιήσεις να περνούν εν κρυπτώ και χωρίς πολλές συζητήσεις. Η αντιπαράθεση θα επισωρεύσει πολιτικό κόστος ενώ θα καθυστερήσει τον συνολικό πολιτικό σχεδιασμό.
Αρνητικές εξελίξεις στο Σκοπιανό
Κριτική όμως δέχεται πλέον η κυβέρνηση και για την τακτική της στο σκοπιανό που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο πλαίσιο που έβαλε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς από τη μία πλευρά και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την άλλη. Η πρόταση που έφερε ο κ. Νίμιτς τον οποίο η κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε όσο είχε την δυνατότητα είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια). Σήμερα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να τελεί υπό διπλή πίεση και να κινδυνεύει να χρεωθεί εκείνη το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Εκτός από το ότι το βέτο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα είναι επώδυνο οι συνθήκες μέσα στις οποίες ασκείται το καθιστούν αναποτελεσματικό. Παράλληλα δεν είναι πλέον σαφές πιο είναι το όριο της κυβέρνησης. Αν ισχύουν οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει ο κ. Καραμανλής (μία ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό) τότε τί νόημα έχει η διαπραγμάτευση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και από πού προέρχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαρροές για συμβιβασμό σε διπλή ονομασία που μάλιστα δεν θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κ. Μπακογιάννη κινήθηκε εκτός του πλαισίου του κ. Καραμανλή αποφεύγοντας να έλθει σε ρήξη με τους υπερατλαντικούς της φίλους. Ο κ. Καραμανλής και στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και κατά την διάρκεια της πρότασης μομφής θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για αξιοπρεπή συμβιβασμό ή διαφορετικά βέτο. Είναι σαφές όμως ότι με όσα προηγήθηκα το κλίμα ακόμη και μέσα στο κόμμα του μόνο καλό δεν είναι.
Και εσωκομματικές έριδες
Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο συνολικής αμφισβήτησης των επιλογών της κυβέρνηση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σουφλιά για το θέμα του ΟΤΕ. Μιλώντας στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Σουφλιάς είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας ότι στο θέμα του ΟΤΕ πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτό σημαίνει στρατηγική συμμαχία με τους γερμανούς καθώς επίσης ότι δεν θα εκχωρηθεί το Μάνατζμεντ αλλά ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του Οργανισμού. Επίσης ανάφερε σε πηγαδάκι υπουργών ότι δεν πιστεύει πως έχει γίνει κρυφή συμφωνία του κ. Αλογοσκούφη με τους γερμανούς και κάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τις δημοσίως τις ελληνικές θέσεις. Αν ο κ. Αλογοσκούφης λέει τα ίδια τότε προς τί η τοποθέτηση Σουφλιά στην Κυβερνητική Επιτροπή και μάλιστα στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία που η κυβέρνηση δέχεται τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και για την εκχώρηση του μάνατζμεντ αλλά και για τον τρόπο που μεταβιβάστηκε το ποσοστό στην Ντόιτσε Τέλεκομ μέσω της ΜΑRFIN η οποία αποκόμισε και το ανάλογο κέρδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr