Κυπριακό: Σενάριο για συνομιλίες εκτός Κύπρου

Η τουρκική πλευρά μεθοδεύει τη διαμόρφωση σκηνικού για συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό

Με διαφορετικές εκατέρωθεν αναγνώσεις και υποσημειώσεις συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είναι σαφές πως οι δυσκολίες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί, καθώς τα κενά και οι διαφορές, τα θέματα που δεν έχουν ακόμη αγγίξει οι εμπλεκόμενοι, είναι παρά πολλά. Στο παρασκήνιο διαμορφώνονται πολλά σενάρια για τα επόμενα βήματα, τα οποία σε ό,τι αφορά στην τουρκική πλευρά είναι αποτέλεσμα της τακτικής που καθορίζει την πολιτική της, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, λοιπόν, στις διαπραγματεύσεις, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά προβάλλει και προωθεί ένα σενάριο, το οποίο «δούλεψε» αρκετά καθορίζοντας και οδικό χάρτη για την εφαρμογή του. Το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016, αν και άρχισαν δειλά-δειλά να αναφέρονται πλέον και στο 2017. Το σενάριο αυτό αφορά στη μεταφορά των συνομιλιών εκτός Κύπρου για δυο βασικές πτυχές του Κυπριακού. Στην πρώτη φάση, με βάση το τουρκικό σενάριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα συζητήσουν το εδαφικό εκτός Κύπρου.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «
Φιλελεύθερος»

Το επιχείρημα είναι πως πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα και θα πρέπει οι συζητήσεις να μην επηρεάζονται από εσωτερικές πιέσεις και αντιδράσεις, καθώς η διαπραγμάτευση θα γίνει πλέον επί χάρτου. Στην επόμενη φάση, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό σενάριο, θα συγκληθεί διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το θέμα της σύνθεσης της διάσκεψης είναι ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται αγκάθι. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ξένος διπλωμάτης με μακρά εμπειρία στο Κυπριακό, αυτό δεν θα είναι σοβαρό θέμα διαφωνίας, καθώς μπορεί για ακόμη μια φορά να επιστρατευθεί η «εποικοδομητική ασάφεια» για να προσφέρει τη δυνατότητα για διπλή ανάγνωση στο θέμα της σύνθεσης μιας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δυο κοινοτήτων.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχεται μεταφορά των συνομιλιών εκτός Κύπρου, έστω κι εάν θα αφορά μόνο μια πτυχή του προβλήματος, αυτή του εδαφικού. Αυτό, όπως πληροφορούμαστε, έχει καταστεί ξεκάθαρο όταν υπήρξαν κάποιες ανεπίσημες βολιδοσκοπήσεις. Σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας/εγγυήσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί πρώτα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πριν από τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, ώστε να προσέλθουν με μια κοινή αντίληψη. Αυτός, τουλάχιστον, να είναι ο στόχος, να υπάρξει δηλαδή συναντίληψη ή και σύγκλιση στο κεφάλαιο αυτό για να διαμορφωθεί πριν από την πολυμερή ένα πλαίσιο, που όπως υποδεικνύεται ενδεχομένως να «προδικάσει πολλά». Τούτο ως ενδεχόμενο δεν είναι ορατό, υπό την έννοια ότι δύσκολα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα απομακρυνθεί από την κυρίαρχη τουρκική θέση στο ζήτημα αυτό. Γενικά το όλο εγχείρημα φαντάζει αρκετά δύσκολο. Για τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης η Λευκωσία επιμένει -και αυτό θεωρείται κόκκινη γραμμή- να εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν το δέχεται η τουρκική πλευρά.

Από την ερχόμενη Παρασκευή, που αρχίζει η νέα φάση των διαπραγματεύσεων, θα διαφανούν προθέσεις και προπαντός η διάθεση να προχωρήσει η διαδικασία. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως θα επιχειρηθεί η εφαρμογή διαφόρων σεναρίων, που έχουν ετοιμαστεί. Για τα Ηνωμένα Έθνη, το χρονοδιάγραμμα, έστω και άτυπο, για συμφωνία εντός του τρέχοντος χρόνου παραμένει, γι’ αυτό και υπάρχει μια τάση από τους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού να συντηρούν μια «ρόδινη εικόνα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr