Συναγερμός μέχρι τον Απρίλιο για τη νέα γρίπη

Σε επιφυλακή, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες, θα βρίσκονται οι αρμόδιοι επιστημονικοί και

Σε επιφυλακή, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες, θα βρίσκονται οι αρμόδιοι επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς της χώρας μας για τη νέα γρίπη. Η διαπιστωμένη, πλέον, ύφεση του πανδημικού κύματος ελάχιστα επηρεάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ελλάδα, καθώς αφενός μεν καταγράφονται σταθερά συνεχώς θάνατοι (οι νεκροί έχουν φτάσει τους 104), αφετέρου η πλειονότητα του πληθυσμού συνεχίζει να κινδυνεύει από τη νέα γρίπη, καθώς δεν έχει ανοσία. Αυτό επισήμαναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τον πληθυσμό, ιδίως τις ομάδες υψηλού κινδύνου, να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα για να λάβει το πανδημικό σκεύασμα.

«Το τέλος της πανδημίας υπολογίζεται περί το τέλος της άνοιξης, όταν τελειώνει δηλαδή υπό φυσιολογικές συνθήκες και το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Μέχρι τότε ο εμβολιασμός θα συνεχίζεται κανονικά. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν ανοσία, άρα και προστασία, όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Γιώργος Σαρόγλου.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού αποτελούν κατά τους ειδικούς αντικείμενο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ιδίως εάν συγκριθούν, όπως είπαν, με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ανέφεραν χαρακτηριστικά τις σκανδιναβικές χώρες, όπου το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε έφτασε το 65%. Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί μόλις το 3,2% του πληθυσμού, αλλά εξ αυτών λίγοι είναι όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα που απειλούνται ευθέως από τις θανατηφόρες επιπλοκές της γρίπης.

«Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας όπως και για όλη την ανθρωπότητα την συγκεκριμένη περίοδο», ανέφερε η κυρία Μένη Μαλλιώρη, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όλους τους ιατρικούς και επιστημονικούς φορείς να επαναξιολογήσουν τη σχέση βλάβης - οφέλους του εμβολίου, ιδίως για τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ίδια ανακοίνωσε πως τα εμβολιαστικά κέντρα θα συνεχίζουν να λειτουργούν κατόπιν των αναγκών του πληθυσμού μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε θα επαναπροσδιοριστούν τα μέτρα αντιμετώπισης της χώρας απέναντι στην πανδημία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr