Κύπρος: Πέντε χρόνια από την έκρηξη με 13 νεκρούς στο Μαρί

Τρισάγιο στο τόπο της έκρηξης παρουσία του Προέδρου της Κύπρου

Τέτοια μέρα πριν πέντε χρόνια η Κύπρος ξυπνούσε στο σκοτάδι και αναζητούσε τους λόγους μια μεγάλης τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους στους οποίους λίγο έλειψε να φορτώσουν και την ευθύνη για τον θάνατό τους. Η έκρηξη στο Μαρί, από τα όσα μάθαμε εκ των υστέρων, δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με «κεραυνό εν αιθρία». Μάλλον ήταν η φυσική τραγική κατάληξη της ανεπάρκειας του κράτους τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών.

Δεν έμεινε τίποτα

Στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 σείστηκε ο τόπος στο Ζύγι. Τα 96 εμπορευματοκιβώτια που είχαν στοιβαχτεί για φύλαξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» άφησαν έναν τεράστιο κρατήρα που έγινε τάφος για 13 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες. Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ διαλύθηκε και παρέλυσε ολόκληρη η Κύπρος. Ελάχιστες οι πληροφορίες για το τι είχε συμβεί. Λίγες ώρες αργότερα η συνείδηση κάποιων δεν άντεξε και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία εμφανίζονταν μερικές μέρες πριν την έκρηξη διογκωμένα από την αλλοίωση του εκρηκτικού περιεχομένου τους. Μάλιστα οι πληροφορίες έλεγαν ότι κάποιοι «χόρευαν» επάνω τους και οι οδηγίες που είχαν δοθεί ήταν να τα καταβρέχουν με λάστιχο για να πέσει η θερμοκρασία τους! 

Παραιτήσεις και δικαιοσύνη

Την ίδια μέρα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους ο τότε υπουργός 'Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο τότε αρχηγός της ΕΦ, αντιστράτηγος Τσαλικίδης. Ο πρώτος αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο φορτώθηκαν όλες οι ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια και ο δεύτερος κατέστη φυγόδικος, αρνούμενος να αναλάβει της ευθύνες του ενώπιον της δικαιοσύνης. Μία εβδομάδα αργότερα παραιτήθηκε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε το δικό του μερίδιο των πολιτικών ευθυνών για λόγους ευθιξίας. Ακολούθησε η έρευνα του νομικού Πόλυ Πολυβίου τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο, η οποία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς επέρριπτε το σύνολο των ευθυνών στον τότε Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Η αστυνομική έρευνα η οποία έγινε στη συνέχεια έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολλούς που ενδεχομένως είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες από άλλους που τέθηκαν στο απυρόβλητο. Από τη θέση του κατηγορουμένου στη θέση του κατηγόρου (ως μάρτυρας) βρέθηκε και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, που είχε διαχειριστεί το φορτίο των εκρηκτικών από την πρώτη μέρα της μεταφοράς του. Τι και αν κρίθηκε αναξιόπιστος από το δικαστήριο, ο ίδιος απολαμβάνει την ελευθερία του, σε αντίθεση με τον υπουργό άμυνας Κώστα Παπακώστα ο οποίος πέθανε φυλακισμένος. Επίσης από τους τρεις αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν, στο Εφετείο αθωώθηκε ο ένας αφού όμως είχε εκτίσει τη ποινή του. Η υπόθεση σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα έχει κλείσει κάτι που δεν αποδέ3χονται οι συγγενείς των νεκρών που ζητούν την δίωξη του Δημήτρη Χριστόφια κια του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη.

Σήμερα έγινε τρισάγιο στον τόπο της έκρηξης παρουσία του Προέδρου της Κύπρου.

Τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να επιδικάζουν αποζημιώσεις στους συγγενείς των νεκρών, οι οποίες φτάνουν ως τις 700.000 ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr