Κι όμως περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στα ιδιωτικά

Κι όμως περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στα ιδιωτικά

Οι πολλές κενές θέσεις καθηγητών, οι αλλαγές στα ολοήμερα σχολεία και στα αναλυτικά προγράμματα, καθώς και η κατάργηση των Πειραματικών είναι οι σημαντικότερες αιτίες

Κι όμως περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στα ιδιωτικά
Οι πειραματισμοί του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη οδηγούν περισσότερους μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία. Αν και τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί μαθητές, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υφίστανται οι οικογένειές τους, εγκατέλειπαν την ιδιωτική εκπαίδευση, οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας για επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση δημιούργησαν ανασφάλεια σε αρκετούς γονείς που ανησυχούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά. 

Για αλλαγές στο πόδι κάνουν λόγο πολλοί γονείς, καθώς τα μέτρα που εξαγγέλλονται για αυξομειώσεις των ωρών μαθημάτων όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η Πληροφορική δημιουργούν έντονες ανησυχίες. Οπως αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, οι εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία έχουν αυξητική τάση, ενώ ακόμα και τώρα, τέλη Ιουλίου, το ενδιαφέρον των γονέων για πληροφορίες είναι πολύ μεγάλο. Βασικές αιτίες της επιστροφής των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία θεωρούνται οι αλλαγές στην Παιδεία, η κατάργηση των πειραματικών, ο φόβος για τα κενά των εκπαιδευτικών, η μεταφορά καθηγητών από τη μία βαθμίδα στην άλλη, η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, η μείωση των ωρών μαθημάτων όπως τα Αρχαία Ελληνικά και η Πληροφορική και οι αλλαγές στο ολοήμερο σχολείο. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τους γονείς για τα κενά στα δημόσια σχολεία, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναπληρωτές», επισημαίνει ο κ. Κυραϊλίδης, εστιάζοντας στο θετικό πρόσημο που διαγράφεται για την ιδιωτική εκπαίδευση. Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί μαθητές είχαν εγκαταλείψει την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω της κρίσης, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι διαδραματίστηκε το θρίλερ με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 23%, το οποίο δεν ίσχυσε στο παρά πέντε της σχολικής περιόδου. 

Μεγάλο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση που έστρεψε αρκετούς μαθητές στην ιδιωτική θεωρείται από τους ειδικούς η κατάργηση των πειραματικών σχολείων και η αλλαγή του καθεστώτος στα πρότυπα σχολεία. 

Προβληματισμένοι είναι και αρκετοί γονείς με το τι θα ισχύσει με τα ολοήμερα σχολεία, πόσες ώρες θα μπορούν να μένουν οι μαθητές στα σχολεία και υπό ποιες προϋποθέσεις. Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στα ολοήμερα έχουν δημιουργήσει ένταση σε αρκετές οικογένειες, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς την ιδιωτική εκπαίδευση για συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι γονείς αισθάνονται ανασφάλεια για το νέο τοπίο που διαφαίνεται, καθώς δεν είναι σίγουροι αν έχουν όλοι τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν σε αυτά. «Οι αλλαγές επί αλλαγών φαίνεται ότι μπερδεύουν τους γονείς», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος εκτιμά ότι η αύξηση στις εγγραφές θα είναι μεγαλύτερη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με έμφαση στο γυμνάσιο. Ακόμη τονίζει ότι αυτό που προβληματίζει πολύ τους γονείς είναι το θέμα της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί από τις «μεταφορές» εκπαιδευτικών από τη μία βαθμίδα στην άλλη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας. Δημιουργούνται δηλαδή ερωτήματα του τύπου πώς ένας καθηγητής από την Τεχνική Εκπαίδευση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός μαθητή γυμνασίου. Επιπλέον, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν δικαίωμα παρέκκλισης του προγράμματος, δηλαδή πέραν των προκαθορισμένων ωρών του προγράμματος μπορούν να εντάξουν επιπλέον ώρες μαθημάτων. 

Την ίδια ώρα ελέγχους-εξπρές στα ιδιωτικά σχολεία ζητεί  το υπουργείο Παιδείας. Οπως αναφέρεται σε  εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών, στον άμεσο έλεγχο των στοιχείων της άδειας ίδρυσης των ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων της περιοχής τους θα πρέπει να προβούν όλες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας. Οι Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να κάνουν τον έλεγχο αυτό έως την 31η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγξουν αν η νομική μορφή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ο διακριτικός τους τίτλος και η επωνυμία τους συμπίπτουν με τα στοιχεία που αναφέρονται στην αδειοδότησή τους. Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες ελέγχουν τα ιδιωτικά σχολεία, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα πρέπει να εξακριβώσουν:

Κλείσιμο
■ Αν τα ιδιωτικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής εποπτείας τους, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έλαβαν τελικά άδεια με νέους ιδιοκτήτες που προσκόμισαν τα δικαιολογητικά τα οποία προβλέπονταν από τις κείμενες διατάξεις στον ίδιο χώρο με τους ίδιους μαθητές.

■ Αν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού με τους παλιούς ιδιοκτήτες.

■ Αν η νομική μορφή με τα οποία λειτουργούν -φορολογικά και ασφαλιστικά- τα σχολεία συμπίπτει με αυτή της αδειοδότησής τους από το υπουργείο Παιδείας. Στην περίπτωση αυτή, δε, να λαμβάνεται υπόψη τυχόν αίτημα των ιδιοκτητών για αλλαγή της νομικής μορφής του σχολείου τους, το οποίο υποβλήθηκε στην υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αποφάσεις αδειοδότησής τους από το υπουργείο Παιδείας.

■ Αν από τον έλεγχο που θα διεξαγάγουν διαπιστώσουν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσουν στην άμεση άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αν οι παραβάσεις που διαπιστώσουν υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας τους, να αποστείλουν τη σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ασκηθεί αρμοδίως ο πειθαρχικός έλεγχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης