Αποκαλύψεις στη δίκη για την απαγωγή του Γ. Μυλωνά
Καρέ-καρέ την περιπέτεια που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, από τη στιγμή της αρπαγής του έως την απελευθέρωσή του έπειτα από 13 μέρες ομηρείας, περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς.
Καρέ-καρέ την περιπέτεια που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων του, από τη στιγμή της αρπαγής του έως την απελευθέρωσή του έπειτα από 13 μέρες ομηρείας, περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσής του, με την οποία ξεκίνησε το πρωί η ακροαματική διαδικασία, ο επιχειρηματίας ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων, μεταφέροντας στο δικαστήριο με ψυχραιμία όλες τις πτυχές της πολυήμερης απαγωγής του, αποκαλύπτοντας ότι σε ορισμένες στιγμές «συμφιλιώθηκε» με την ιδέα ότι δεν θα βγει ζωντανός από αυτήν την ιστορία, ενώ περιέγραψε τον φόβο του για τις ζωές της συζύγου και των τριών του παιδιών. «Σκοτώστε με να τελειώνουμε για να μην πάθει κανείς άλλο κακό», έλεγε στους απαγωγείς του.
Αναφέρθηκε ακόμη σε αποκαλυπτικούς διαλόγους, που είχε στο κρησφύγετο της Σουρωτής, με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της ομάδας των απαγωγέων, Βασίλη Παλαιοκώστα. «Αν εσύ είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές. Είμαστε καθάρματα του κερατά κι αν κάτι πάει στραβά, θα σε καθαρίσουμε», είπε ο 43χρονος δραπέτης των φυλακών στον κ. Μυλωνά, όταν ο τελευταίος τού εξηγούσε ότι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που οι απαγωγείς ζητούσαν αρχικά είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί σε μετρητά.
Σε άλλη στιχομυθία, που είχε για τους λόγους που επελέγη ως θύμα της απαγωγής, ο διαβόητος κακοποιός τού είπε πως ήταν στη λίστα μαζί με άλλους επιχειρηματίες από την Αθήνα, αλλά επελέγη τελικά επειδή ήταν ο πιο «χύμα» (σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας) και ότι γι αυτόν «θα έδινε ακόμη και το κράτος χρήματα για να απελευθερωθεί».
Λίγο πριν τη στιγμή της απελευθέρωσης, ο 43χρονος καταζητούμενος, απευθυνόμενος στον Γ. Μυλωνά, τού είπε ότι δεν τον ικανοποίησε το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν ως λύτρα, «αλλά έχεις χάρη που έχεις τρία παιδιά και έδωσα την υπόσχεση στη γυναίκα σου να σε παραδώσω ζωντανό».
Ο τέως πρόεδρος του ΣΒΒΕ χαρακτήρισε τον Β. Παλαιοκώστα ως άνθρωπο «με καθαρή και συγκεκριμένη σκέψη», επισημαίνοντας ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και παρακολουθούσε την πορεία της επιχείρησής του από το 1995.
Σε σχετική ερώτηση της έδρας, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε, πέραν του Β. Παλαιοκώστα, τη συμμετοχή των κατηγορουμένων Ασημάκη Λαζαρίδη και Πολύκαρπου Γεωργιάδη στην 4μελή ομάδα των απαγωγέων -που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση- ενώ για τον Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη δεν ήταν ξεκάθαρος, διατηρώντας επιφυλάξεις. «Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί τους. Έγινε ένα έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθούν», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στους απαγωγείς του.
Στο μεταξύ, σκιαγραφώντας την υπερασπιστική τους γραμμή, τόσο ο Βαγγ. Χρυσοχοΐδης όσο και Π. Γεωργιάδης είπαν ότι αρνούνται τις πράξεις, που τους αποδίδονται, σε αντίθεση με τον Ασ. Λαζαρίδη, που τις αποδέχεται.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, κατέθεσε και η σύζυγος του επιχειρηματία, η οποία είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς και την παράδοση των λύτρων. Δεν εμφάνισε κάποια εκδικητικότητα απέναντί τους, λέγοντας ότι ήταν ανθρώπινη η συμπεριφορά τους απέναντι στον σύζυγό της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr