Δέκα τελωνειακοί σε κύκλωμα παράνομων εκτελωνισμών

Μια σημαντική υπόθεση διαφθοράς, που προκάλεσε τεράστια  οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο – δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια...

Μια σημαντική υπόθεση διαφθοράς, που προκάλεσε τεράστια  οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο – δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια -  οδηγείται στην Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Πέντε τελωνειακοί υπάλληλοι του τελωνείου Κακαβιάς, τέσσαρις του τελωνείου Μέρτζανης Ιωαννίνων και ενός του Κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων. Οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι ενεργώντας ατομικά ή από κοινού, επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου SCHE Ν GEN .
Το χρονικό

Ειδικότερα, πριν από ένα έτος περίπου, περιήλθαν στην αστυνομία πληροφορίες ότι Τελωνειακοί Υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη Χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Μετά από πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου – εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη. Ενδεικτικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί, με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε, το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει 11.814 παράνομες διελεύσεις στο τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει 4.780 παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Η σχετική έρευνα έχει επεκταθεί και για τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, οι προαναφερόμενοι σε κάθε τελωνείο είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις ακόλουθες πράξεις: α) Απιστία σχετική με την Υπηρεσία (από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. β) Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση. γ)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr