Μπορούν να δουν τους «φακέλους» τους οι πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων

Μπορούν να δουν τους «φακέλους» τους οι πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων

Με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα- Αφορά υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως το 1974

Μπορούν να δουν τους «φακέλους» τους οι πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων
Τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως την μεταπολίτευση (1974), μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό υπογραμμίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην υπ΄  αριθμ. 4/2016 γνωμοδότησή της που προκλήθηκε με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για το ζήτημα της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στους 2.500 περίπου ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κλείσιμο
Αντίθετα αποκλείεται η πρόσβαση (μερικά ή ολικά) στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων εφόσον ανακύπτουν λόγοι εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Για την πρόσβαση τρίτων (ιστορικών ερευνητών, δημοσιογράφων, κ.λπ. στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή, απαιτείται  η χορήγηση σχετικής άδειας από την Αρχή.

Να σημειωθεί, ότι  από την μεταπολίτευση και μετά δεν ισχύει το καθεστώς των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης