Ξεκινά η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens
Ο α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου είναι πρώτοι στον κατάλογο μαρτύρων, η εξέταση των οποίων αρχίζει από την Παρασκευή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.
Ο α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου είναι πρώτοι στον κατάλογο μαρτύρων, η εξέταση των οποίων αρχίζει από την Παρασκευή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.
Την Παρασκευή στις 10:30 την αυλαία του ανακριτικού έργου θα ανοίξει ο κ. Παπανικολάου. Η απόφαση για την κλήτευση ήταν ομόφωνη προκάλεσε όμως τις πρώτες πολιτικές αψιμαχίες.
Ο κ. Παπανικολάου είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νικόλαου Ζαγοριανού, ενώ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα κατήγγειλε τις δυσκολίες στις οποίες προσέκρουσε κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του κου Ζαγοριανού.
Εξάλλου εκκρεμεί ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης κου Καστανίδη προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να τεθεί σε προσωρινή αργία ο κ. Ζαγοριανός λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.
Στο πόρισμά του ο κ. Παπανικολάου είχε σημειώσει ότι «η διενεργηθείσα ανάκριση αποπνέει οσμή σκανδάλου».
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης τόνισε ότι «στο συγκεκριμένο πεδίο αποδεικνύονται δραστηριότητες προσπάθειας συγκάλυψης παράλληλα με την άρνηση δύο φορές της προηγουμένης Βουλής να διερευνηθεί η υπόθεση».
Ο κ. Βαλυράκης προσέθεσε ότι «όταν έχεις εξόφθαλμα στοιχεία πολιτικής παρέμβασης προς τη Δικαιοσύνη ξεκινάς από αυτό: Δηλαδή με την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου».
Απαντώντας ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή Κωνσταντίνος Τζαβάρας υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται ακριβώς για την αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμών, με στόχο να βγουν όλα στο φως.
«Δεν σχολιάζουμε τις εκτιμήσεις του καθενός, πόσο μάλλον του προέδρου που έχει την υποχρέωση της πολιτικής ουδετερότητας. Το κάνει για να καλύψει το ΠΑΣΟΚ τις πομπές του, με ομολογημένο το 1 εκ μάρκα από τον κ. Τσουκάτο; Τότε δεν θέλει να δει την ουσία, αλλά τις περικοκλάδες. Όποιος θέλει να βρει την αλήθεια, πρώτα καλεί αυτούς που ξέρουν», σχολίασε ο κ. Τζαβάρας.
Το μόνο στοιχείο από το συνολικό όγκο δικογραφιών και λοιπού ανακριτικού υλικού που έχει ζητηθεί, είναι η πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού, ενώ όπως είπε ο κος Βαλυράκης μέχρι τη Δευτέρα θα έρθει σειρά εγγράφων που έχουν ζητηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά προτεραιότητα.
Έχουν ζητηθεί ακόμη όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία με νομικά πρόσωπα του δημοσίου κι η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει κατά την αντιπολίτευση από το 1985 με την προμήθεια των πρώτων ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Η πλευρά της ΝΔ πρότεινε κατάλογο πενήντα περίπου μαρτύρων με στελέχη και υπαλλήλους της μητρικής εταιρίας καθώς και της θυγατρικής Siemens Hellas, καθώς και δικαστικούς από τη Γερμανία, την Ελβετία και το Λιχτενστάϊν.
Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, προτεραιότητα στην έρευνα θα πρέπει να δοθεί στη δικαστική καταδίκη του Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ, διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, στο σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I και στα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.
Κοινή θέση όλων των πλευρών είναι ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εξεταστούν προς το τέλος της διαδικασίας. Από πλευράς ΛΑΟΣ έγιναν ήδη προτάσεις για κλήτευση των κ.κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη (είχε παραιτηθεί από υπουργός Επικοινωνιών το 1990 για την προμήθεια ψηφιακών παροχών από τις εταιρίες Siemens- Intracom) και Χρ.Μαρκογιαννάκη που διαχειρίστηκε την παραλαβή του C4 I.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr