Σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το Μαξίμου

Αλλαγή πολιτικού σχεδιασμού προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απαξίωση της κυβερνητικής πολιτικής και να περιορίσει τις διαρροές των ψηφοφόρων της.Η καινούργια γραμμή που εγκαινιάστηκε με την κοινοβουλευτική μάχη της περασμένη εβδομάδας προσδιορίζεται από την μετωπική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί κατ αρχάς να αυξήσει την συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι

Αλλαγή πολιτικού σχεδιασμού προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απαξίωση της κυβερνητικής πολιτικής και να περιορίσει τις διαρροές των ψηφοφόρων της.Η καινούργια γραμμή που εγκαινιάστηκε με την κοινοβουλευτική μάχη της περασμένη εβδομάδας προσδιορίζεται από την μετωπική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και αποσκοπεί κατ αρχάς να αυξήσει την συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι κατηγορίες περί «λαικισμού, ανευθυνότητας, οξύτητας» κλπ που επιδαψίλευσε στις ομιλίες του την περασμένη εβδομάδα στον κ. Παπανδρέου θα επαναλειφθούν. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει όλες της νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «αλλαγές» που έχει βαπτίσει για επικοινωνιακούς λόγους «μεταρρυθμίσεις». Λιμάνια, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής μελετώντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών και τις εισηγήσεις του συμβούλου του κ. Γιάννη Λούλη έχει καταλήξει ότι στις επόμενες εκλογές οψέποτε γίνουν η αυτοδυναμία θα είναι άπιαστο όνειρο. Προωθώντας τις αλλαγές που κατά καιρούς έχει επαγγελθεί θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι η κυβέρνησή του παρήγαγε έργο.

Ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να εμφανίσει και να δυσφημίσει τις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις ως κομματική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο ίδιο μότο που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα θα εμφανίζει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που περιμένει ότι θα επικρατήσουν εντός και εκτός Βουλής σαν έναν διαγκωνισμό των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς για την πολιτική ηγεμονία του χώρου.

Ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς είναι υπαρκτός αλλά με τον αναδείξει σε πρώτο επίπεδο ο κ. Καραμανλής δεν αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική του που είναι πραγματικές και οφείλονται στην δυσαρέσκεια που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες εμπνεύσεις της κυβέρνησης. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι μέσα από το ανέβασμα των τόνων κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει την κομματική συσπείρωση και θα επαναφέρει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στην γαλάζια κοίτη. Εκτιμά μάλιστα ότι με αυτή την τακτική θα πετύχει τον περιορισμό της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο κόμμα αυτό κατευθύνονται και οι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική.  

Καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές μέσα από τον όλο σχεδιασμό του  θα προσπαθήσει να καταστήσει βασικό του αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και να το ενισχύσει στον ανταγωνισμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων εκτός των άλλων ριζοσπαστικοποιεί τους ψηφοφόρους που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και ανεβάζει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης. Απώτερος στόχος της ΝΔ είναι  να εμποδίσει κοινή κάθοδο της κεντροαριστεράς στις εκλογές. Υποδαυλίζοντας τον ανταγωνισμό των δύο κομμάτων θα επιχειρήσει να αποτρέψει κοινό ψηφοδέλτιο στην επόμενη αναμέτρηση. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι η τελευταία ευκαιρία ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν μαζί στις εκλογές. Ο νόμος Παυλόπουλου που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές κινείται σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση και δεν επιτρέπει κοινό ψηφοδέλτιο διαφορετικών κομμάτων.  Η ΝΔ επιθυμεί να διατηρήσει την πολιτική ηγεμονία φαλκιδεύοντας τις πολιτικές εξελίξεις και την έκφραση της κοινωνικής δυναμικής. Φυσικά απλώς οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και μείζονα πολιτική κρίση, αυτά όμως δεν απασχολούν την δεξιά ηγεσία που εξαντλείται στο πώς θα διατηρήσει με κάθε τρόπο την εξουσία ακόμη και σε διάσταση με το εκλογικό σώμα. 

Σκοπιανό 

Τα δύσκολα όμως είναι ήδη μπροστά για την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο Σκοπιανό. Οι αδέξιοι και αναποτελεσματικοί χειρισμοί της υπουργού του των Εξωτερικών οδηγούν την κυβέρνηση στο να θέσει ένα αδιέξοδο βέτο στην σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έχοντας απέναντί της όχι μόνο την ηγεσία της γειτονικής χώρας αλλά τους αμερικανονατοικούς συμμάχους της. Ακόμη και τώρα υπάρχει διάσταση μεταξύ του Μεγάρου ΜΑξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. Το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη διέρρεε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν κατά τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής προκαλώντας την δυσφορία του κ. Καραμανλή που δεν έχει καμία όρεξη να δέχεται τις πιέσεις του κ. Μπους. «Γι αυτό έχει την υπουργό Εξωτερικών του» έλεγε άνθρωπος που συνομιλεί με τον πρωθυπουργό.

Φυσικά τώρα η κυβέρνηση θα θέσει βέτο ωστόσο δεν θα αποφύγει τις συμμαχικές πιέσεις το προσεχές διάστημα. Στο εσωτερικό επίπεδο ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει με το βέτο να ξεφύγει από τις συνέπειες της αναποτελεσματικής του πολιτικής. Ωστόσο καθώς το βέτο δεν είναι αυτοσκοπός σε δεύτερο χρόνο και πάντως πριν τις εκλογές θα κριθεί με βάση το αν πέτυχε να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Καθώς σε όλα τα εθνικά μέτωπα υπάρχει υποχώρηση η δεξιά παράταξη χάνει το ιδεολογικό και πολιτικό της υπόβαθρο.  

Εσωτερικές συγκρούσεις

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θέτουν το θέμα της κατανομής των ευθυνών ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενώ φέρνουν στην επιφάνεια και τον εσωτερικό ανταγωνισμό των δελφίνων. Είναι σαφές ότι οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας την επόμενη ημέρα δεν στεναχωριούνται καθόλου από το “blame game” μεταξύ Καραμανλή και Ντόρας. Ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί τις κινήσεις των υπουργών δελφίνων του, δεν ανησυχεί για την ηγεσία του αφού κανείς δεν θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει προβληματίζεται όμως για τις επιδόσεις του στο κυβερνητικό έργο. Πολύ απλά διαπιστώνει ότι καθώς αποφεύγουν το πολιτικό κόστος αποφεύγουν και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική (όπως δείχνει η απουσία τους από τη μάχη του ασφαλιστικού) αλλά και να προωθήσουν πολιτικές που συναντούν αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται όλο και πιο κοντά ο ανασχηματισμός που θα δείξει ότι ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων. Καθώς η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι διαφωνούντες λένε ότι «αν θέλει αλλαγές ας ξεκινήσει από το δικό του περιβάλλον που είναι η μεγαλύτερη πληγή για την κυβέρνηση». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr