Δεν βρίσκουν αποτυπώματα του Λυκουρέζου στο τιμόνι!

Δεν βρίσκουν αποτυπώματα του Λυκουρέζου στο τιμόνι!

Αποκαλύψεις από «Πρώτο Θέμα»: Το κρυφό γιοτ που φυγάδευσε τον 77χρονο - Ποια είναι η 73χρονη ξυπόλυτη Ελβετίδα και φίλη της Χίλαρι Κλίντον που προσπάθησε να τον σώσει

Δεν βρίσκουν αποτυπώματα του Λυκουρέζου στο τιμόνι!
των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα

Δύο ημέρες μετά την τραγωδία ανοιχτά της Πέρδικας στην Αίγινα και ενώ το  «Duende» ήταν εκτεθειμένο στο λιμάνι του νησιού, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αττικής μετέβη στο σκάφος και ερεύνησε για δακτυλικά αποτυπώματα στο τιμόνι και τα χειριστήρια του ταχύπλοου. Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», βρέθηκαν πολλά αποτυπώματα αταυτοποίητα, αλλά και τα αποτυπώματα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου και του Χρήστου Μαλτέζου, ο οποίος μετέβη αμέσως μετά το συμβάν στο σημείο για να παραλάβει τους επιβαίνοντες. Μάλιστα το Λιμεναρχείο της Αίγινας ζήτησε μια μέρα μετά το συμβάν την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων για να διαπιστωθεί ποιος οδηγούσε το συγκεκριμένο σκαρί.

Ειδικότερα το έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρει: «Ενα τμήμα παλαμικού που βρέθηκε στη μεταλλική επιφάνεια του χειριστηρίου μηχανών με το αποτύπωμα της δεξιάς παλάμης του υπό στοιχεία Λυκουρέζος Θρασύβουλος του Παναγιώτη και της Ρόζας-Λίζας, γεννηθείς 1939 στην Αθήνα, κάτοικος Αίγινας, περιοχή Αγιοι Ασώματοι.  Ενα τμήμα δακτυλικού που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια εμπρόσθιου πλαστικού ανεμοθώρακα μπροστά στην κονσόλα οθόνης τιμονιού με το αποτύπωμα του δεξιού μεσαίου του υπό στοιχεία Μαλτέζος Χρήστος του Χαραλάμπους και της Γεωργίας, γεννηθείς 1971 στο Μοσχάτο Αττικής, κάτοικος Αίγινας στην περιοχή Αγιοι Ασώματοι. Τμήματα αποτυπωμάτων παραμένουν ανόμοια με τα αποτυπώματα των ανωτέρω διαπιστωθέντων».


Κλείσιμο





Το κρυφό γιοτ που φυγάδευσε τον 77χρονο - Το λένε «DUENDE» όπως και το μοιραίο ταχύπλοο 
 
- Ποια είναι η 73χρονη ξυπόλυτη Ελβετίδα και φίλη της Χίλαρι Κλίντον που προσπάθησε να σώσει τον Λυκουρέζο - Πώς λύθηκε το μυστήριο με το «Duende II» και γιατί δεν κλήθηκαν οι 5 επιβαίνοντες να δώσουν καταθέσεις
- Γιατί μπήκε πωλητήριο στο σκάφος-μυστήριο

των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα, Φρίξου Δρακοντίδη

Το σάπιο ελληνικό σύστημα με τα παραθυράκια στους νόμους, τις φιλικές εξυπηρετήσεις και τα χαμηλά αντανακλαστικά των κρατικών υπηρεσιών ήρθαν στην επιφάνεια μέσα από την τραγωδία της Αίγινας με τους 4 νεκρούς και τους 16 τραυματίες. Δύο σκάφη με το ίδιο όνομα και κοινό διαχειριστή, μεταβιβάσεις για φορολογικούς λόγους, μια ξανθιά 73χρονη Ελβετίδα με το όνομα Νίνα, αλλά και πολλά αδικήματα που θα μείνουν ατιμώρητα συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης που πνίγηκε στο αίμα.

Τα μυστήρια λύνονται το ένα μετά το άλλο, όμως τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και περιμένουν απαντήσεις από μια Πολιτεία που αρνείται να αποδεχθεί ότι ο χρόνος την έχει ξεπεράσει και προσπαθεί με λογικές άλλων δεκαετιών να χειριστεί σύγχρονα προβλήματα. Οπως ακριβώς έκανε και ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, που δεν αποδεχόταν τη φθορά του χρόνου και με τις ευλογίες του συστήματος συνέχιζε να συμπεριφέρεται σαν έφηβος.
Τελικά το μυστηριώδες δεύτερο σκάφος, η 18μετρη θαλαμηγός «Duende II» που έστειλε κρυφά το βοηθητικό βαρκάκι να σώσει τον υπεύθυνο της ναυτικής τραγωδίας, αγνοώντας επιδεικτικά τους τραυματισμένους ναυαγούς, αποδείχθηκε το «μεγάλο αδελφάκι» του ταχύπλοου-φονιά.



Η 18μετρη θαλαμηγός «Duende II», που αποδείχθηκε το «μεγάλο αδελφάκι» του ταχύπλοου-φονιά, αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αίγινας. Από το σκάφος αυτό στάλθηκε κρυφά το βοηθητικό βαρκάκι για να παραλάβει τον 77χρονο δράστη


Η προσπάθεια διαφυγής του 77χρονου από το νησί βαφτίστηκε κίνηση για την εκτόνωση της λαϊκής οργής και η ανεξήγητη 3ωρη καθυστέρηση στη σύλληψή του δράστη από το Λιμενικό και την Αστυνομία (παραδόθηκε μόνος του) παραμένει χωρίς αιτιολογία. Ενδεικτικό της εικόνας διάλυσης που εμφανίζουν οι κρατικές υπηρεσίες είναι το γεγονός ότι η 65χρονη φίλη και νοσοκόμα του Λυκουρέζου Ντότη Καρακάση έφυγε με οτοστόπ σαν κυνηγημένη από την Πέρδικα, πήρε στη συνέχεια το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά και κλείστηκε στο σπίτι της στην Αθήνα. Αστυνομία και Λιμενικό υποτίθεται ότι την έψαχναν και δεν μπορούσαν να τη βρουν πουθενά. Τελικά, όμως, η ίδια τηλεφώνησε και έδωσε το στίγμα της μετά από μια εβδομάδα!

Οι πέντε επιβαίνοντες του «Duende II»

Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει το μυστήριο με την άγνωστη θαλαμηγό που έστειλε το tender για να αποδράσει ο Λουκουρέζος από το φονικό ταχύπλοο που έμπαζε νερά και το σημείο της τραγωδίας. Αφού χρειάστηκε να φουντώσουν οι φήμες για το περίεργο γιοτ, τον ιδιοκτήτη του και τους επιβαίνοντές του, ξεκαθαρίστηκε τελικά το θέμα, χωρίς όμως κανένα από τα πέντε πρόσωπα που βρίσκονταν στη θαλαμηγό την ώρα του δραματικού σκηνικού να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Λιμενικό.
Το «Duende II», το οποίο βρισκόταν 6 ναυτικά μίλια από τη Μονή, κοντά στο Αγκίστρι, την ώρα που το φονικό ταχύπλοο του Λυκουρέζου «έσκιζε» τη λάντζα με τους τουρίστες, ανήκει σε μια παναμαϊκή εταιρεία συμφερόντων της 73χρονης Ελβετίδας, κολλητής φίλης του Λυκουρέζου και χρηματοδότη της ΜΚΟ που ο ίδιος δημιούργησε.

Η συγκεκριμένη γυναίκα που ονομάζεται Νίνα βρισκόταν στο σκάφος μαζί με τέσσερις ηλικιωμένες φίλες της, τον καπετάνιο και φίλο του Λυκουρέζου, Νεκτάριο Λεούση, και τρεις αλλοδαπούς ναύτες. Ο ένας από αυτούς, ο Μιχαήλ Οσκαρ Νταβίντ, πήρε εντολή να πάρει το tender, να πλησιάσει το «Duende Ι» να πάρει τον Λυκουρέζο και να τον οδηγήσει στον Φάρο, ένα ερημικό λιμανάκι της Αίγινας. Το ποιος έδωσε εντολή να γίνει αυτή η κίνηση, αγνοώντας τους τραυματίες και τους νεκρούς, δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως, αν και στην κατάθεση που έδωσε στην ασφαλιστική εταιρεία και όχι στο Λιμενικό ο πλοίαρχος του «Duende II» Νεκτάριος Λεούσης (ο μόνος απ’ όσους βρίσκονταν στην πολυτελή θαλαμηγό) είπε ότι αυτός το έκανε μετά από τηλεφωνική επαφή που είχε με έναν φίλο του Θρασύβουλου Λυκουρέζου.

Το μυστήριο δεν σταματά εκεί, αφού βγαίνοντας στην ακτή ο 77χρονος δεν πήγε να παραδοθεί στο Λιμενικό ή την Αστυνομία, αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί για τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μιας φίλης του, της Λιλής, η οποία πήρε εντολή να τον παραλάβει. Το πού πήγε και για ποιον λόγο προτίμησε να κρυφτεί για τρεις ώρες κανείς δεν το ξέρει, απ’ ό,τι φαίνεται όμως εκεί επικεντρώθηκε το Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει την προφυλάκισή του, εκτιμώντας ότι προσπάθησε να διαφύγει.


Τα μυστήρια των δύο «Duende»

Το ταχύπλοο του Λυκουρέζου και τη 18μετρη θαλαμηγός της Ελβετίδας φίλης του δένουν περίεργες συμπτώσεις και πρόσωπα. Το «Duende», που έκοψε στα δύο την «Αντωνία» και έστειλε στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους αγοράστηκε από τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο το 2008. Νονά του ταχύπλοου είναι η 73χρονη Ελβετίδα (duende στα ισπανικά ή σε διάλεκτο της Ουρουγουάης σημαίνει καλό πνεύμα του δάσους), η οποία την εποχή εκείνη στεκόταν στο πλευρό του πρώην συμφοιτητή της για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον χαμό του γιου του. Για έναν χρόνο το μικρό σκάφος βρίσκεται στο όνομα του 77χρονου και το 2009 μεταβιβάζεται σε μια εταιρεία που ανήκει στον στενό φίλο του Λυκουρέζου, Τζορτζ Κρουσανιωτάκη, ο οποίος μένει μόνιμα στο Λονδίνο. Ο συγκεκριμένος, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ίσως και να μην έχει ανέβει ποτέ στο σκάφος. Μετά τη μεταβίβαση, μάλιστα, το παραχώρησε με πληρεξούσιο για χρήση στον Λυκουρέζο. Ο Κρουσανιωτάκης την ημέρα του δυστυχήματος βρισκόταν σε καφέ του Κολωνακίου και την επόμενη μέρα θα πέταγε για το Λονδίνο. Οταν πληροφορήθηκε για το συμβάν στο οποίο εμπλέκεται άμεσα το σκάφος της ιδιοκτησίας του, πήρε το πρώτο πλοίο, έφτασε στην Αίγινα και μαζί με τη σύζυγό του κατέθεσαν στο Λιμεναρχείο.

Την εποχή που το «Duende» αλλάζει χέρια, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, για φορολογικούς λόγους, αφού ο Λυκουρέζος δεν σταμάτησε ποτέ να το χρησιμοποιεί, μια 18μετρη θαλαμηγός με το ίδιο όνομα εμφανίζεται στο λιμάνι της Αίγινας. Ηταν 2011 όταν το «Duende II» μπήκε για πρώτη φορά στο νησί και από τότε έμεινε εκεί. Ως ιδιοκτήτρια εμφανίζεται μια εταιρεία στον Παναμά συμφερόντων της 73χρονης Ελβετίδας φίλης του Λυκουρέζου, η οποία επισήμως φαίνεται να αγόρασε το σκάφος για να περνά μερικές ημέρες τον χρόνο στην Αίγινα δίπλα στον 77χρονο πρώην συμφοιτητή της, με τον οποίο είχε αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό από τα ανέμελα σπουδαστικά χρόνια της Ελβετίας. Μάλιστα, είναι τόσο στενή η σχέση των δύο σκαφών που μοιράζονται ακόμη και το ίδιο όνομα, ενώ τη μέρα της τραγωδίας βρίσκονταν σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων το ένα από το άλλο.

Η φίλη της Χίλαρι

Ποια είναι όμως η μυστηριώδης γυναίκα που έχει αναπτύξει τόσο στενές σχέσεις με τον Λυκουρέζο; Στην Αίγινα όλοι τη βλέπουν κάθε καλοκαίρι, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ποια πραγματικά είναι. «Τη βλέπαμε τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου στο νησί παρέα με τον Λυκουρέζο να περπατάει ξυπόλυτη και να μιλάει με τους ψαράδες στο λιμάνι. Είναι μια γυναίκα απλή, ξανθιά, λεπτή με πολύ προσεγμένη κόμμωση. Είναι μεγάλη σε ηλικία, αλλά έχει πολύ νεανικό στυλ. Είναι σαν κοριτσάκι. Λένε ότι έχει πολλά λεφτά στο εξωτερικό, όμως δεν έχει καθόλου τουπέ και μιλάει με όλο τον κόσμο», αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» κάτοικοι της Αίγινας που κάθε καλοκαίρι βλέπουν και ακούνε πολλά. Μάλιστα όσοι έχουν μπει στο σκάφος έχουν παρατηρήσει μια φωτογραφία της μαζί με την οικογένεια Κλίντον, με την οποία φέρεται να διατηρεί φιλική σχέση.

Πληροφορίες λένε ότι η αινιγματική Νίνα, που έχει και αμερικανικό διαβατήριο, γνωρίστηκε πριν από πολλά χρόνια με τον Λυκουρέζο. Τότε που ο 77χρονος σπούδαζε στην Ελβετία μαζί με τον φίλο του και φερόμενο ιδιοκτήτη του «Duende» Τζορτζ Κρουσανιωτάκη. Οι δυο τους ενώθηκαν με μια ισχυρή σχέση αγάπης και φιλίας που κρατάει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν ο Λυκουρέζος έχασε τον αγαπημένο του γιο, η Ελβετίδα φίλη του ήρθε στην Ελλάδα για να του συμπαρασταθεί. Οι δυο τους περνούσαν πολλά καλοκαίρια στην Αίγινα και ουσιαστικά ο Λυκουρέζος ήταν αυτός που την έμαθε να αγαπά τη χώρα μας και το ελληνικό καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει 4 πτυχία, μιλάει 5 γλώσσες και ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά. Τα ίδια πρόσωπα που φέρονται να τη γνωρίζουν καλά λένε στο «ΘΕΜΑ» ότι έχει πέντε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Ενα μεγάλο μέρος του χρόνου της, μάλιστα, είναι αφιερωμένο σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε Ευρώπη και Αμερική. Οταν το 2009 ο Λυκουρέζος και η θυγατέρα του Ρόζα-Λίζα ίδρυσαν τη ΜΚΟ με το όνομα «Παναγής Λυκουρέζος» (είναι το όνομα του γιου του 77χρονου που πέθανε το 2009), η Ελβετίδα Νίνα δέχτηκε να γίνει η βασική χρηματοδότρια του όλου εγχειρήματος της οικογένειας Λυκουρέζου. Η ΜΚΟ στη συνέχεια μετονομάστηκε «Ενα παιδί, ένας κόσμος» και φέρεται να έχει λειτουργικά έξοδα που αγγίζουν κάθε χρόνο τα 2 εκατ. ευρώ.

Η 73χρονη Ελβετίδα ήρθε στη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μαζί με τέσσερις ηλικιωμένες φίλες της, πήγαν κατευθείαν στην Αίγινα και διέμειναν στο σκάφος «Duende II». Αυτά είναι τα πέντε πρόσωπα που επέβαιναν στο σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή του Αγκιστρίου όταν το tender με τον αλλοδαπό ναύτη έτρεξε στη Μονή για να παραλάβει τον Λυκουρέζο. Οπως είχαν προγραμματίσει, οι τέσσερις φίλες της έφυγαν από την Ελλάδα χωρίς κανείς από τις αρμόδιες αρχές να τις καλέσει να δώσουν κατάθεση.


Στο σφυρί το «Duende II»

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο σκάφος, που αποτελούσε το μεγάλο μυστήριο στην τραγωδία της Αίγινας, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αλλάξει ιδιοκτήτη. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργεί συνειρμούς μετά την εμπλοκή του στη ναυτική τραγωδία, ωστόσο, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, το ότι το «Duende II» βγαίνει στο σφυρί δεν είναι παρά μια σατανική σύμπτωση, αφού η ιδιοκτήτριά του είχε πάρει από καιρό την απόφαση αυτή. Μάλιστα η διαδικασία της αγοραπωλησίας που είχε ξεκινήσει μήνες πριν, τις ημέρες πριν από τη γιορτή της Παναγίας φαίνεται να είχε μπει στην τελική ευθεία και δεν έμενε παρά να ξεκαθαριστούν κάποια τελευταία γραφειοκρατικά ζητήματα για να πέσουν οι υπογραφές. Με τα χρήματα από την πώληση του «Duende II» σκοπεύει να αγοράσει μια μεγαλύτερη θαλαμηγό η οποία, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μετά την εμπλοκή του ονόματος της Ελβετίδας στην τραγωδία της Πέρδικας δεν θα ελλιμενίζεται στην Αίγινα αλλά στη μαρίνα του Μονακό.

Την ίδια ώρα τα αδέρφια του καπετάνιου της λάντζας “Αντωνία” προτίθενται, όπως επισημαίνει στο ΘΕΜΑ η συνήγορος τους Τατιάνα Τσιρακοπούλου “θα διορίσουμε τεχνικό σύμβουλο ενώπιον της ανακρίτριας” τονίζει η κυρία Τσιρακοπούλου και προσθέτει “Πληροφορηθήκαμε ότι την 16.08.2016 και λίγο μετά το τραγικό ναυάγιο στο στενό Πέρδικας-Μονής, όπου πνίγηκαν τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων ήταν ο αδελφός μας, καπετάνιος της λάτντζας «Αντωνία», το ηλικιωμένο ζευγάρι, που εφέρετο να επιβαίνει στο μοιραίο ταχύπλοο, αποβιβάσθηκε στο λιμάνι της Πέρδικας και από εκεί κατευθύνθηκε με ταξί, αντί για το Λιμεναρχείο, όπως θα ήταν αναμενόμενο, στο σπίτι του φερόμενου χειριστή του ταχυπλόου, όπου και φέρεται να παρέμεινε για αρκετή ώρα. Κάνουμε έκκληση στον οδηγό του ταξί (εάν βεβαίως υπάρχει), έναν από τους περίπου 30 που έχει η Αίγινα συνολικά, να εμφανισθεί στην Ε’ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιά και να καταθέσει, συμβάλλοντας έτσι στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κάνουμε έκκληση στον Πρόεδρο των αυτοκινητιστών Αίγινας να μας συνδράμει στην έρευνά μας αυτή, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια” Απο την πλευρά του ο Σπύρος Βλάσσης που έχει αναλάβει με τον Αλέξη Κούγια την εκπροσώπηση των οικογενειών των υπολοίπων θυμάτων τονίζει πως “Η οργάνωση συστήματος διαφυγής, με βάση το οποίο απέδρασε τόσο ο Λυκουρέζος όσο και κάθε άλλος συνυπεύθυνος από τον τόπο του δυστυχήματος, την ίδια στιγμή που άνθρωποι πνίγονταν, αποδεικνύει τόσο την ορθότητα του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου περί προσωρινής κράτησης όσο και της ανάγκης να αποκαλυφθούν και τα υπόλοιπα πρόσωπα που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έγκλημα”. 


Δείτε βίντεο: Αίγινα: Τα αποτυπώματα στο τιμόνι, το κρυφό γιοτ και η πλούσια Ελβετίδα


Τατιάνα Τσιρακοπούλου



 Σπύρος Βλάσσης 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης