Ινστιτούτο Prolepsis: εκστρατεία κατά της πείνας στα σχολεία

Διαρκής η ανάγκη για συμμετοχή νέων χορηγών στην προσπάθεια -Την άμεση για επισιτιστική βοήθεια έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα «Διατροφή» που δίνει μεγάλη έμφαση στη χορήγηση υγιεινών τροφών στα παιδιά

Προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πείνας των μαθητών στα σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Prolepsis, ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που εφαρμόζει το πρόγραμμα «Διατροφή», διαπιστώνεται άμεση και πιεστική ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια.
Το Ινστιτούτο Prolepsis, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, έχει δεχτεί αιτήσεις για παροχή δωρεάν καθημερινών γευμάτων σε 2.100 σχολεία από κάθε άκρη της ελληνικής επικράτειας.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 260.000 παιδιά, δηλαδή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου των μαθητών (ή σχεδόν ένας στους πέντε), πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να είναι βέβαιο είτε ότι έχουν πάρει πρόγευμα, είτε ότι θα εξασφαλίσουν ένα τουλάχιστον γεύμα εν είδει δεκατιανού κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι ένα πεινασμένο παιδί αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πνευματικές και σωματικές απαιτήσεις του σχολείου, ενώ υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες στην εγκεφαλική και γενικότερη ανάπτυξή του.

Το ανησυχητικό είναι ότι βάσει των στοιχείων από την περσινή χρονιά, το 57% των παιδιών που φοιτούσαν πέρυσι στα 247 σχολεία όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Διατροφή» αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Το 25% εξ αυτών είναι μέλη οικογενειών στις οποίες, εκτός από την επισιτιστική ανασφάλεια, επικρατούν συνθήκες πείνας. Το 42% δεν είχε φυσιολογικό βάρος και το 9% καμία ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, σε ποσοστό τουλάχιστον 65%, ο ένας γονιός των συγκεκριμένων μαθητών δεν έχει κανένα εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος, ενώ τον τελευταίο χρόνο στο 8% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται λόγος για οικογένειες που σχεδόν μία στις τρεις έχει τρία παιδιά.


Πρόεδρος και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Prolepsis το 1991 είναι η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής (MD, PhD, MPH) και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Οπως επισημαίνει η κυρία Λινού, «η παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την ελληνική κοινωνία, ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού και η φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της καθημερινής σίτισης και κατά τη νέα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα “Διατροφή”, εκτός από την αντιμετώπιση αυτής καθαυτής της πείνας, δίνει έμφαση στη χορήγηση υγιεινών τροφών στα παιδιά, καθώς και στη διαφώτισή τους σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής». Μοιραία το Ινστιτούτο Prolepsis βασίζεται σε χορηγίες ιδιωτικών φορέων, όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να διατηρήσει σε ισχύ το πρόγραμμα «Διατροφή». Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης, της αναπόφευκτης μείωσης των χρηματικών δωρεών και των διογκούμενων αναγκών στα σχολεία, υπάρχει διαρκής ανάγκη για τη συμμετοχή νέων χορηγών.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει την προσπάθεια του Prolepsis και για την περίοδο 2016-’17, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα διπλασιάζει τις δωρεές που θα συγκεντρωθούν από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές χρηματοδότησης. Η κυρία Λινού αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι από το 2012 το πρόγραμμα «Διατροφή» έχει διαθέσει περισσότερα από 12,8 εκατομμύρια γεύματα σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Την περσινή χρονιά στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 247 σχολεία και 20.528 μαθητές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Θράκη, Μαγνησία και Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά διατέθηκαν 1.767.898 υγιεινά γεύματα που, μεταξύ άλλων, περιέλαβαν 959.737 συσκευασίες γάλακτος, 473.237 συσκευασίες γιαουρτιού και 2.578.000 φρούτα.


Η λειτουργία του προγράμματος «Διατροφή» από το Ινστιτούτο Prolepsis καταρχήν προβλέπει την αξιολόγηση των σχολείων που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα, τίθενται αυστηρές προδιαγραφές για την προμήθεια, τον έλεγχο και τη διανομή των γευμάτων από τους αντίστοιχους προμηθευτές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Prolepsis φτάνει τελικά να μοιράζει στα παιδιά των σχολείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα εγκεκριμένα τρόφιμα κάθε μέρα του σχολικού έτους. Από την εμπειρία των ανθρώπων του Prolepsis αλλά και τις ολοένα περισσότερες αιτήσεις που δέχονται προκύπτει ότι παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ενθουσιασμένοι. Οπως τονίζει η κα Αθηνά Λινού, «είναι πραγματικά συγκλονιστικό το να ακούς ένα παιδί να λέει “τι ωραίο που είναι να έχουμε φαγητό το πρωί”».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr