Αλλάζουν οι πρεσβευτές για ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία -Τουρκία

Αλλάζουν οι πρεσβευτές για ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία -Τουρκία

Ποιοι είναι οι: Τζον Κίτμερ από τη Βρετανία, Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Ντέιβιντ Πιρς, ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς


Αλλάζουν οι πρεσβευτές για ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία -Τουρκία
Τρεις από τις σημαντικότερες – για τα ελληνικά συμφέροντα- χώρες αντικαθιστούν εντός των επόμενων μηνών τους πρεσβευτές τους. Πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. 

Τρεις πρεσβευτές που ο καθένας με τον δικό του τρόπο έγραψε “ιστορία” κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Από τον κύριο Τζον Κίτμερ, που εκτός από πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Αθήνα, υπήρξε και “πρεσβευτής” του ελληνικού τουρισμού, τον κύριο Ντέιβιντ Πιρς, έναν Αμερικανό, πραγματικό φιλέλληνα, μέχρι τον κύριο Κερίμ Ουράς, τον Τούρκο πρεσβευτή που έγινε δότης μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παίδων, αποχωρούν την ίδια περίπου χρονική περίοδο προκαλώντας άγχος στην Αθήνα για τους διαδόχους τους. 

Κλείσιμο


Οι τρεις αυτοί πρεσβευτές βρέθηκαν στην Αθήνα στην δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Και ο κάθε ένας εξ αυτών εγκαινίασε μια διαφορετική προσέγγιση με την Αθήνα, είτε προωθώντας την Ελλάδα σε στιγμές που η χώρα μας αντιμετωπίζονταν ως “καμένο χαρτί”, είτε προσπαθώντας να κατανοήσουν με ειλικρίνεια την πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά την επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο Βρετανός Τζον Κίτμερ, ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Αθήνα υπήρξε ένας από πιο ενεργητικούς διπλωμάτες. Από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ήδη αντιπολίτευση.  Σύμφωνα με πηγές του διπλωματικού ρεπορτάζ ο Βρετανός πρεσβευτής είχε συναντηθεί, τουλάχιστον δύο φορές με τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσει τις προθέσεις τις τότε αντιπολίτευσης, κυρίως εάν οι απόψεις του Γιάννη Βαρουφάκη πρόκειται να γίνουν επίσημη κυβερνητική θέση.  Ο Βρετανός πρεσβευτής ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ότι αν υιοθετήσει ριζοσπαστικές αντιευρωπαϊκές θέσεις , κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί και να καταλήξει “minority of one”. Ήτοι, “μειονοψηφία του ενός”, κάτι που η Μεγάλη Βρετανία έχει αρχίσει να αισθάνεται με την απόφασή της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε. 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Ντέιβιντ Πιρς, υπήρξε επίσης ένας πραγματικός Φιλέλληνας. Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να βρεθεί στο προσκήνιο. Μαζί με τον πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας , ο Αμερικανός πρεσβευτής υπήρξε επίσης ένας από τους πιο “ήπιους” διπλωμάτες που προσπάθησαν και κατάφεραν να ασκήσουν την όπια επιρροή τους προς όφελος της Ελλάδας. Η μονή φορά που ο κ.  Πιρς επενέβη στα εσωτερικά της Ελλάδος ήταν στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά πήγε να βάλει “αυτογκόλ΄ με την αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού. Τότε, η αμερικανική πρεσβεία είχε δηλώσει ότι «Είναι βίαιοι τρομοκράτες και ανήκουν στη φυλακή, όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους». 

Ο τρίτος διπλωμάτης που εγκατέλειπε την Αθήνα είναι ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς. Ο κύριος Ουράς, πριν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είχε εγκαινιάσει μια μοναδική προσέγγιση μ ε τους Έλληνες δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές στην Αθήνα, με συχνές συνεντεύξεις Τύπου, ενώ  έγινε και δότης  μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παίδων. Ο Τούρκος πρεσβευτής αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα εσωτερικά της Ελλάδος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όταν και δήλωσε ότι ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης