Πάνω από 1.150.000 πολίτες χρωστούν στο δήμο Αθηναίων

Δεν πληρώνουν κλήσεις και πρόστιμα για παραβάσεις διαφόρων περιπτώσεων - Πρόκειται για 330 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν από 20 χρόνια ως και σήμερα

Στο κόκκινο είναι οφειλές των πολιτών στο δήμο Αθηναίων σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 1.150.000 πολίτες χρωστούν από κλήσεις ως πρόστιμα για παραβάσεις διαφόρων περιπτώσεων. Σύμφωνα με το «Βήμα» πρόκειται για 330 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν από 20 χρόνια ως και σήμερα.

Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμένος πάντως διαβεβαίωσε ότι πλειστηριασμός, δεν έχει γίνει για κανένα σπίτι από τον δήμο της Αθήνας. «Ο δήμος Αθήνας δεν έχει εκτελέσει ποτέ κανέναν πλειστηριασμό κατοικίας. Εξαντλεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τον πολίτη που έχει οφειλές» είπε χαρακτηριστικά στο δημοτικό συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «μικρό είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν προσέρχεται σε διαδικασία ρύθμισης. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων κάνουν, ως προς την διαδικασία, ότι προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση «αν θέλει, ας προστατεύσει νομοθετικά την πρώτη κατοικία. Μόνος τρόπος, είπε, είναι να υπαχθούν και οι οφειλέτες του δημοσίου, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, στον νόμο που διέπει τα χρέη στις τράπεζες». Για το λόγο αυτό, ανάφερε, έχει ζητήσει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υποβάλει τις προτάσεις του δήμου. Μεταξύ άλλων ο δήμος προτείνει την τροποποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων και να προβλέπεται για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι τώρα. Επίσης, να εξαιρείται η πρώτη κατοικία, με την εξόφληση του 25% της οφειλής να αίρεται η δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού και ακινήτων του οφειλέτη και εφαρμογή της δημοτικής ενημερότητας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Όπως είπε ο Γιώργος Καμίνης, ο δήμος αφού έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσον ή στάδιο για την είσπραξη της οφειλής (βεβαίωση οφειλής στην εφορία, γραπτές ενημερώσεις, θυροκόλληση αυστηρής ειδοποίησης, έκδοση εντολής κατάσχεσης) μόνο τότε προχωρά στην ένταξη στο πρόγραμμα πλειστηριασμού, το οποίο κοινοποιεί στον οφειλέτη, αλλά ουδέποτε έχουν εκτελέσει. Δηλαδή, τόνισε, ούτε αναθέτει το φάκελο σε συμβολαιογράφο, ούτε προχωρά στις άλλες τυπικές ενέργειες που προβλέπονται για έναν πλειστηριασμό.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Μιλτιάδης Αξελός, αναγνώρισε μεν την υποχρέωση εκ του νόμου των υπηρεσιών του δήμου να προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, τόνισε ωστόσο, ότι ως παράταξη είναι αντίθετοι και στηρίζουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός, αναρωτήθηκε αν ο δήμος έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες για μεγαλοοφειλέτες, όπως ξενοδόχων, που οφείλουν στον δήμο. Επίσης, πρότεινε να μην προχωρούν οι σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες, με πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», πρότεινε να αναλάβει πλήρως την ευθύνη το δημοτικό συμβούλιο για να μην προβαίνουν οι υπηρεσίες σε πλειστηριασμούς και να μην έχουν συνέπειες οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου. Ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr