Τα πυρά τέως ανωτάτων δικαστών και καθηγητών δέχθηκε η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της

Μίλησαν: Παναγιώτης Πικραμμένος,  Ιωάννης Τέντες,  Βασίλης Μαρκής,  Νίκος Αλιβιζάτος   και Γεώργιος Δημήτραινας

Έντονη κριτική, αλλά και τα πυρά τέως ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και καθηγητών των Νομικών Σχολών, δέχθηκε η Δικαιοσύνη και τμήμα της ηγεσίας της, κατά εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι την αίθουσα εκδηλώσεων στο ΕΒΕΑ υπό τον τίτλο "Η Δικαιοσύνη σε κίνδυνο. Ποιοί την απειλούν;".
         
Από το δικαστικό κόσμο  στην εκδηλώσει παραβρέθηκαν  οι τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος και Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου   Ασημίνα Σαντοριναίου, ο τέως υπουργός και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, κ.λπ.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο τέως υπηρεσιακό Πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος καυτηρίασε την κρατούσα κατάσταση στο δικαστήριο το οποίο επί σειρά ετών προήδρευσε.

Ο κ. Πικραμμένος αφού επισήμανε ότι η Δικαιοσύνης είναι στ η Δικαστική Εξουσία δεν λειτουργεί εν κενώ. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο λειτουργίας των άλλων εξουσιών και καμία δικαστική εξουσία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει πολυνομία και κακονομία ή ακόμη και ανεπαρκής δράση της διοικήσεως» και προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι οι τρεις λειτουργίες πρέπει κατ’ αρχήν να συνεργάζονται μεταξύ τους για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η ευημερία των πολιτών και η ισχυροποίηση του κράτους Δικαίου».
 
«Πολλές φορές όμως, οι συνεργασίες αυτές ανοίγουν την όρεξηκαι δημιουργούν άλλες προσδοκίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις στενές  επαφές με τον πολιτικό κόσμο, που από τη φύση του έχει άλλους στόχους. Και εδώ υπεισέρχεται   ο σπουδαιότερος παράγων. Ο χαρακτήρας του δικαστικού λειτουργού. Ο χαρακτήρας που του επιτρέπει ή όχι να αντιστέκεται. Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει ανεπηρέαστος από παρεμβάσεις και επιρροές της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να τον απασχολεί την ώρα που κρίνει ότι πρέπει να φανεί αρεστός στους ανωτέρους του ή στον πολιτικό κόσμο ή να επηρεάζεται από τη συγκυρία που διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Πρέπει να βλέπει μακριά και να μπορεί να διαβλέψει τις επιπτώσεις της απόφασής του στο μέλλον. Η πολυετής εμπειρία μου, με έχει διδάξει πάντως ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών, ακόμη και αυτοί που είχαν επιλεγεί με καθαρά κομματικά κριτήρια, ανεξαρτητοποιούνται και αποστασιοποιούνται μετά την επιλογή τους και ακολουθούν τη φωνή της δικαστικής τους συνειδήσεως, αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης τους και του έργου που επιτελούν.
         
Ακόμη, ο τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπάρχουν και οι δικαστές εκείνοι που είτε λόγω χαρακτήρα, είτε κυρίως λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στο έργο που τους έχει ανατεθεί, θέλουν να φαίνονται πάντα ευχάριστοι και για το λόγο αυτό υποκύπτουν σε πιέσεις και προσπαθούν να ικανοποιήσουν άνωθεν ή έξωθεν επιθυμίες. Αν οι δικαστές αυτοί ήταν απομονωμένοι το πρόβλημα δεν θα ήταν μεγάλο. Όμως τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει να εξαπλώνεται ο αριθμός τους διότι επιδιώκουν να αποκρύπτουν την αδυναμία τους προάγοντας συναδέλφους τους που έχουν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες αδυναμίες. Και το πρόβλημα διογκώνεται και έχει πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις».
         
Και κατέληξε ο κ. Πικραμμένος στο συμπέρασμα: «Η Δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν, αν η ίδια δεν τείνει ευήκοον ους στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Απειλείται μόνο από τον κακό της εαυτό, δηλαδή τους ανάξιους και άτολμους δικαστές οι οποίοι απειλούν το κύρος της Δικαιοσύνης».
         
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πικραμμένος στη  σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ΣτΕ και ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, φωτογράφησε τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου του Νικολάου Σακελλαρίου, λέγοντας:
«Όλοι κάποια στιγμή κληθήκαμε να δικάσουμε σημαντικές υποθέσεις. Θεωρώ όμως ότι τις δικάσαμε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαμορφωμένες παραδόσεις του σώματος και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να μην τεθεί εν αμφιβόλλω το κύρος του δικαστηρίου.
 
Και εξηγούμαι:

1.   Δικάζαμε τις υποθέσεις το ταχύτερο δυνατόν και φροντίζαμε ώστε οι διασκέψεις να γίνονται και η απόφαση να εκδίδεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
2.   Φροντίζαμε σε υποθέσεις μεγάλης βαρύτητας, η επιλογή των συνθέσεων που τις εκδίκαζαν να γίνεται κατά τον πλέον αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.
3.   Οι εισηγήσεις ήταν εγκαίρως στη διάθεση των μελών του δικαστηρίου προς ενημέρωσή τους. Γινόντουσαν πολύ υψηλού επιπέδου συζητήσεις βάσει των εισηγήσεων. Κατεγράφησαν μάλιστα και σημαντικές από επιστημονική άποψη αλλά και λιγότερο σημαντικές μειοψηφίες.
4.   Υπήρξαμε πάντα πολύ προσεκτικοί στην μη παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού του δικαστηρίου.
         
Θα ήμουν πράγματι ευτυχής να μάθω ότι τηρούνται μέχρι κεραίας αυτές οι πρακτικές που αντανακλούν τις λαμπρότερες παραδόσεις του σώματος».
Από την πλευρά του ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, αναφέρθηκε στην  καθυστέρηση  απονομή της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα «να κλονίζει την πίστη των πολιτών στην Δικαιοσύνη», ενώ υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την βαρύνουν 400 καταδίκες των Ευρωπαικών δικαστηρίων για καθυστερήσεις.

Τόνισε ο κ. Τέντες ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιφέρουν στην ουσία αρνησιδικία και χαρακτήρισε πρωταθλήτρια τη χώρας μας στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι για την έκδοση μιας απλής υπόθεσης απαιτούνται 1.580 ημέρες, δηλαδή 4 με 5 χρόνια.

Ακόμα, ανέφερε ο κ. Τέντες ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς Δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ποιό κακώς διάδικος από το Ελληνικό Δημόσιο».
         
Σε άλλο σημείο ο κ. Τέντες  τόνισε ότι χρειάζεται ριζική αναδιάταξη της Δικαιοσύνης, με εναλλακτικές διαδικασίες και την καθιέρωση της διαμεσολάβησης και τη διαιτησίας.

Ο  τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και  επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων  Ελλάδος Βασίλης Μαρκής, άσκησε αυστηρή κριτική στους εν ενεργεία συναδέλφους και καυτηρίασε αρκετά έντονα τα τεκταινόμενα  στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρκής έκανε ειδική αναφορά σε μια -μια τις περιπτώσεις που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την Ποινική και Πολιτική Δικαιοσύνη, ενώ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου δέχθηκε τα πυρά του.      
         
«Άμεση και ξεκάθαρη συναλλαγή» χαρακτήρισε ο κ.  Μαρκής την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αύξηση των αποδοχών των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ενώ αναφέρθηκε αρνητικά στην διένεξη που είχε καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου με την κυρία Θάνου, που κατέληξε να τον μηνύσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης να νομιμοποίηση τη χρήση παράνομων αποδεικτικών στοιχείων. Ακόμη, αναφέρθηκε   στο «μένος» κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου και ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν προσωπική αντιπαράθεση της κυρίας Θάνου με τον εν λόγω εισαγγελικό λειτουργό, ενώ αναφέρθηκε και στην περίππτωση της Γεωργίας Τσατάνη που δέχθηκε την βομβιστική επίθεση, κ.λπ.
         
Τόνισε ακόμα ο κ. Μαρκής ότι ο άξονας υπουργείο Δικαιοσύνης και Βασιλική Θάνου δίνει μήνυμα προς τους δικαστές και εισαγγελείς ότι αν δεν συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις, δέεται τι έπαθαν οι άλλοι.
         
Αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες του κ. Σακελλαρίου ο κ. Μαρκής, τόνισε ότι διέπραξε δυο λάθη. Το πρώτο να μη βάλει άμεσα σε διάσκεψη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το δεύτερο παραβίασε τον χρυσό κανόνα που λέει ότι ο δικαστής δεν πρέπει να μιλάει, αλλά να μιλάει μόνο με τις αποφάσεις του.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συνταγματική θωράκιση της Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητες τις ενέργειες της πρόσφατες ενέργειες της κυρίας Θάνου.
Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε ότι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης φροντίζει για τους δικούς του, ενώ χαρακτήρισε τεράστια την επιρροή της Εκκλησίας στην Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και  επίκουρος καθηγητής της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης   Γεώργιος Δημήτραινας αναφέρθηκε σε σειρά προφορικών εκφράσεων πολιτειακού  παράγοντα, αλλά και πολιτικών προσώπων οι οποίες μπορούν κάλλιστα να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Ακόμη, ο κ. Δημήτραινας  τόνισε ότι έχει νοθευτεί επικίνδυνα από την πολιτική εξουσία η αρχιτεκτονική της ποινικής Δικαιοσύνης.
Την  εκδήλωση έκλεισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι στόχος του Ποταμίου είναι να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τα γκρεμίσουμε όλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr