Politico: Αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα

Politico: Αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα

Ο διευθυντής του think tank «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους, υποστηρίζει, σε έκθεση ότι «δεν είναι επαρκείς οι μέχρι τώρα προσπάθειες και μία αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης»

Politico: Αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα
Εξαιρετικά ανήσυχος, ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη- κατά τη γνώμη του- αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο προσφυγικό, δηλώνει στην ιστοσελίδα Politico ο διευθυντής του think tank «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.

Ο κ. Κνάους υποστηρίζει, σε έκθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκιας που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «δεν είναι επαρκείς οι μέχρι τώρα προσπάθειες και μία αποτυχία της συμφωνίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται έστω και να αναγνωρίσουν ότι υφίσταται πρόβλημα, επαινώντας τις τουρκικές προσπάθειες στη φύλαξη των συνόρων και κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευσή της, δεδομένου ότι, αντί να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στα νησιά, αφού οι αιτούντες ασύλου χρειάζεται να περιμένουν μήνες απλά και μόνο για να καταγραφούν, ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι, προκειμένου να εκτονώσουν την ένταση, αναγκάζονται να μεταφέρουν πολλούς από τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κνάους, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ούτως ώστε να κερδίσει παραχωρήσεις.

Άλλο δημοσίευμα, σχετικό με την Ελλάδα και το προσφυγικό ζήτημα, στην ιστοσελίδα EUobserver, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και εν γένει οι τοπικές Αρχές στην Ευρώπη, σε σχέση με τη φιλοξενία και την ενσωμάτωση των προσφύγων, τα οποία έχουν να κάνουν, κυρίως, με την έλλειψη άμεσης πρόσβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κονδύλια της ΕΕ, καθώς και τη διοικητική συμφόρηση. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αυτές τις δυσκολίες είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν εκπρόσωποι των δήμων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το πρόγραμμα «Αλληλέγγυες πόλεις», μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των πόλεων για τη διαχείριση ενός μεγάλου αριθμού πρακτικών ζητημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες.

Επίσης, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, οι εκπρόσωποι των δήμων επισκέφθηκαν ένα νέο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αθήνα, σε κτίριο που μισθώνει με leasing ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην Έλληνας ευρωβουλευτής, το οποίο σχεδιάζεται να στεγάσει έως 250 πρόσφυγες από τη Συρία και να βοηθήσει, από τη μία μεριά, στην ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία εκείνων που επιθυμούν να μείνουν και, από την άλλη, στην προετοιμασία όσων θελήσουν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί πρόσφυγες στην Αθήνα βρίσκονται σε κατάσταση επαιτείας, αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, κατά τα λεγόμενα του αντιδημάρχου Αθηνών, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, της πολιτικής απόφασης των προηγούμενων κυβερνήσεων να μη διαθέτουν πολιτικές ενσωμάτωσης, ένα τίμημα, το οποίο καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Αρχές.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δηλώνει στην ιστοσελίδα ότι οι πόλεις δεν θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, παρά μόνο εάν αλλάξουν οι κανόνες, μία προοπτική που φαντάζει απίθανη, ενώ, σύμφωνα με ανώτερη αξιωματούχο της Επιτροπής, τα κονδύλια που προορίζονται για την ενσωμάτωση των προσφύγων δεν αξιοποιούνται σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κράτη- μέλη τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης