Πανελλήνιο συνέδριο με θέμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά  νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη προκαλώντας σημαντική αναπηρία λόγω συμπτωμάτων στους ασθενείς

Στη βαριά επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και την τεράστια αξία της πρόληψης θα επικεντρωθούν οι ειδικοί στο πλαίσιο του 37ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) που αρχίζει τις εργασίες του την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.
 
Τα καρδιαγγειακά  νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ευρώπη προκαλώντας σημαντική αναπηρία λόγω συμπτωμάτων στους ασθενείς. Οι καρδιακές παθήσεις και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μαζί σχετίζονται με το 40% όλων των θανάτων στην Ευρωπαϊκή  ένωση. Η πιο συχνή από τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η στεφανιαία νόσος και η πιο σοβαρή εκδήλωση το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 
«
Μέχρι το 2030 το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Στέφανος Φούσας, σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη με την ευκαιρία του εφετινού συνεδρίου.
 
Είναι σημαντικό και κρίσιμο να γνωρίζει κάθε πολίτης πως θα θωρακίσει την καρδιοαγγειακή του υγεία, πρόσθεσε ο ειδικός. Ανέφερε ότι στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.
 
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης. Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.
 
Τα σημάδια του εμφράγματος
 Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΚΕ, τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. 
Η πρώτη αντίδραση σε αυτά τα συμπτώματα είναι η κλήση των Πρώτων Βοηθειών, εντός πέντε (5) λεπτών, αλλά και η χορήγηση ασπιρίνης στον παθόντα μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.
 
Η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, όσο πιο σύντομα γίνεται, μειώνει τον κίνδυνο του εμφράγματος και μπορεί να αποτρέψει μια μακροχρόνια βλάβη.
 
«Για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι ανάγκη να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής στοχεύοντας στην αποχή από το κάπνισμα και τα λιπαρά, την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, τον περιορισμό του άλατος και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης» είπε ο γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Ιωάννης Κανακάκης.
 
Η αξία της αγγειοπλαστικής
 Η πιο αποτελεσματική και σωτήρια θεραπεία για έναν από τους πιο κοινούς τύπους εμφράγματος είναι η μηχανική διάνοιξη των αποφραγμένων αρτηριών και η αποκατάσταση της ροής του αίματος, διαδικασία γνωστή ως Πρωτογενής Αγγειοπλαστική.
 
Η ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “STENT FOR LIFE”  που σκοπό έχει την ελάττωση της θνητότητας και την νοσηρότητα των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διευκολύνοντας την πρόσβαση σε επεμβατικές θεραπείες που σώζουν ζωές.
 
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του “STENT FOR LIFE” έγινε μέσα στο 2014 καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με το σύνθημα «Δράσε τώρα σώσε μια ζωή» και  «Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει». Η καμπάνια στοχεύει στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, στη χρήση του ΕΚΑΒ καλώντας βοήθεια στο 166 ή στο 112, τον  Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
 
Στις  άμεσες  προτεραιότητες της Ε.Κ.Ε και του “STENT FOR LIFE”  είναι η δημιουργία δικτύων αντιμετώπισης του εμφράγματος στις περιφέρειες της χώρας και η ανάπτυξη της προνοσοκομειακής διάγνωσης  των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr