Έως δύο χρόνια ο νόμος-«γέφυρα» για τη λειτουργία των καναλιών

Η νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη μόνιμη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μπορεί να κρατήσει από έξι-επτά μήνες μέχρι και δύο χρόνια - Καναλάρχες θα μπορούν να γίνουν όλοι, έστω και για ένα έτος, αρκεί να καταβάλουν επτά εκατ. ευρώ και να συντηρούν 400 άτομα προσωπικό - Η ρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ

Τη Δευτέρα το βράδυ, αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων ή το αργότερο Τρίτη πρωί, θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη χορήγηση προσωρινών αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς
εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το ΣτΕ δεν ακύρωσε το σύνολο του νόμου Παππά, αλλά μόνο το κομμάτι εκείνο που ήρθε με τροπολογίες και αφαίρεσε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, δίνοντάς τις στον υπουργό Επικρατείας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα ακολουθήσει διορθωτική νομοθετική κίνηση, η οποία θα επαναφέρει τον ενισχυμένο ρόλο που είχε το ΕΣΡ πρωτύτερα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη μόνιμη αδειοδότηση των καναλιών, υπό το ΕΣΡ αυτή τη φορά, θα ολοκληρωθεί εντός διαστήματος που κυμαίνεται από έξι-επτά μήνες έως δύο χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, απαιτείται ρύθμιση για το μεταβατικό στάδιο με παροχή προσωρινών αδειών, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ανεξάρτητης Αρχής. «
Αυτό άλλωστε γινόταν επί 27 έτη κατά τα οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις, παρέτειναν τη ζωή των καναλιών με τροπολογίες» λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα κινείται στη βάση του νόμου Παππά και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπουργείου Επικρατείας υποστηρίζει ότι το ετήσιο κόστος της προσωρινής άδειας πρέπει να είναι αντίστοιχο του ετήσιου ποσού που θα έδιναν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι η προσωρινή άδεια θα κοστίζει έξι-επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος επιθυμεί να λάβει προσωρινή άδεια θα οφείλει να τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου Παππά, δηλαδή, 400 άτομα προσωπικό, κτιριακές υποδομές, κ.τ.λ..

Να σημειωθεί ότι, το προσωρινό πλαίσιο, όπως αυτό θα ορίζεται από τη ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση, δεν προβλέπει περιορισμό στους εκπεμπόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να εκπέμπουν όσοι είναι ήδη σε λειτουργία και όσοι άλλοι επιθυμούν να γίνουν καναλάρχες εθνικής εμβέλειας, έστω και για ένα έτος, αρκεί βέβαια να καταβάλλουν επτά εκατ. ευρώ και να συντηρούν 400 άτομα προσωπικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr