New York Times: «Σαν ταινία τρόμου οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ελλάδα»

Συνταξιούχος λογιστής αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει την κατάσταση - «Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», λέει ο 63χρονος του οποίου η σύνταξη έχει περικοπεί κατά 35%

«Είναι σαν ταινία τρόμου», λέει στους New York Times ο κ. Μιχάλης Χάνης, ιδιοκτήτης ακινήτων, 63 ετών. Ο κ. Χάνης που είναι συνταξιούχος λογιστής δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. «Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», αναφέρει ο 63χρονος συνταξιούχος του οποίου η σύνταξη έχει μειωθεί κατά 35%. «Όπως τα χρέη της χώρας μεγάλωσαν έτσι και τα δικά του χρέη» γράφουν οι NYT και συνεχίζουν:  «Τώρα έχει ενταχθεί και αυτός στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους μετά το ξαφνικό «κύμα» των κατασχέσεων που έπληξε φέτος τη χώρα».

Η πραγματική πρόκληση για τον κ. Χάνη είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά δεν υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα, γράφουν οι New York Times. Όμως, ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος, προσθέτει το δημοσίευμα.



«Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες. Οι αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Όμως, την άνοιξη η κυβέρνησε ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι», αναφέρουν οι New York Times.

«Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι» σημειώνει η εφημερίδα. Σε μία καμπάνια που θυμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, τις εισβολές στις δικαστικές αίθουσες και τις σε μερικές περιπτώσεις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι NYT αναφέρονται και σε πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015 Οι συμβολαιογράφοι λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, υπογραμμίζουν. 

Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά. «Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Δεχόμαστε περίπου 500 κλήσεις κάθε ημέρα», δήλωσε στους New York Times.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος του κ. Μιχάλη Χάνη, δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει εκπροσωπήσει περίπου 1.000 ανθρώπους την περίοδο της οικονομικής κρίσης, χωρίς να περιλαμβάνει στον αριθμό όσους απλά του ζήτησαν συμβουλή. «Οι ελληνικές αρχές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρά να τους δώσουν πληροφορίες για τις επιλογές τους» σημείωσε ο ίδιος.

Πολλοί είναι απελπισμένοι είπε, προσθέτοντας ότι ένας πελάτης πρόσφατα του είπε ότι είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr