Τίμησαν τον Ίτσιο και τους συμπολεμιστές του στο Μπέλλες

O ήρωας έφεδρος λοχίας έπεσε μαχόμενος τον Απρίλιο του 1941 κατά των ναζιστικών δυνάμεων εισβολής στο θρυλικό Πολυβολείο 8

Στην κορυφή του Μπέλλες, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις Σέρρες, βρέθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος
, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, για να τιμήσουν τον ήρωα έφεδρο λοχία Δημήτριο Ίτσιο, που τον Απρίλιο του 1941 έπεσε μαχόμενος κατά των ναζιστικών δυνάμεων εισβολής.

Είναι πρώτη φορά που υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία των Ε.Δ. της χώρας, επισκέπτονται το θρυλικό Πολυβολείο 8 (Π8) στη θέση Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ήρωα Φημήτριο Ίτσιο, που στις 6/4/1941 επέλεξε συνειδητά να μείνει  στη θέση του μέχρι το τραγικό του τέλος αν και θα μπορούσε να διαφύγει από ορεινά μονοπάτια και να σωθεί.



«Υποκλινόμαστε στο θάρρος και στη θυσία του μαχητή που αψήφησε το θάνατο.Η εκδήλωση αυτή αποδίδει την οφειλόμενη τιμή όχι μόνο στον Λοχία Ίτσιο, αλλά και σε όλους όσοι διαχρονικά όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν σκληρό αγώνα στη μάχη για τα ανώτερα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Το ισχυρότερο όπλο που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο άνθρωπος. Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, οι οπλίτες, οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι, που είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ίτσιου και των συμπολεμιστών του, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρα» τόνισε –μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του-  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 



Στη λιτή τελετή, παραβρέθηκε και ο 99χρονος σήμερα Ιωάνης Κοζάρτσης, που είναι ο μοναδικός από τους τρεις συμπολεμιστές του λοχία Ίτσιου, που είναι στη ζωή και δυστυχώς ουδέποτε η επίσημη πολιτεία τίμησε με την ελάχιστη διάκριση. Την αδικία αυτή δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει άμεσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανακοινώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. «Αισθάνομαι διπλά ευτυχής που γνωρίζω από κοντά έναν από τους τέσσερις υπερασπιστές του πολυβολείου Π8, που του έσφιξα το χέρι και αντίκρισα το βλέμμα του. Για εμένα ο Στρατιώτης Ιωάννης Κοζάρτσης αντιπροσωπεύει όλους τους πολεμιστές του 1940-41, που έγραψαν με ανεξίτηλο μελάνι και χρυσά γράμματα τη δική τους ένδοξη σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής Ιστορίας. Του υπόσχομαι ότι μαζί με τη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού θα αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές μέσα στις επόμενες ημέρες. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες, θα συγκληθεί το ΣΑΓΕ και η πατρίδα θα αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές» δήλωσε ο κ.Καμμένος.



Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ήταν –μεταξύ άλλων- η υφ.Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος  Αλκιβιάδης Στεφανής, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης κ.α.
 
Η θυσία του Ίτσιου 

Ξημερώματα 6ης Απριλίου 1941. Οι σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές εισβάλλουν στην Ελλάδα, χτυπώντας την λεγόμενη «Γραμμή Μεταξά» σκορπίζοντας τον όλεθρο, με τους λιγοστούς υπερασπιστές των οχυρών να αντιστέκονται γενναία.  Στο ύψωμα Ομορφοπλαγιά του Μπέλες στις Σέρρες, ένας 35χρονος έφεδρος λοχίας από τα Άνω Πορόια, έχει το δικό του ραντεβού με την ιστορία. 
«Εκτελέστηκε από Γερμανό Επιλοχία κατόπιν διαταγής του Γερμανού Διοικητού και ύστερα από τα συγχαρητήρια που του έδωσε ο δεύτερος για την ανδρεία του, την γενναιότητα και την άριστη άμυνα που προέβαλλε το πολυβολείο Π8 που διοικούσε ο λοχίας Ίτσιος Δημήτριος» αναφέρει το ατομικό δελτίο απώλειας του Σερραίου ήρωα, στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο αιχμάλωτο πολέμου στην Ελλάδα, που κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον κατακτητή. Οι  υπόλοιποι τρεις συμπολεμιστές του ήρωα (Κοζάρτσης, Παπαβασιλείου και Τάσκας) ακολούθησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Θεσσαλονίκη και μετά αφέθησαν ελεύθεροι.


 
Συντηρήθηκε το Π8 

Πρόσφατα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Πάνου Καμμένου, το  Πολυβολείο Π8 στη θέση Ομορφοπλαγιά στην κορυφή του Μπέλλες (υψομ. 1650 μ.), συντηρήθηκε και αναδείχθηκε μετά από χρόνια εγκατάλειψης. 
Την δεκαετία του 2000 οι γεωπολιτικές συνθήκες με την ένταξη της Βουλγαρίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, είχαν ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση της αμυντικής δομής στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, με αποτέλεσμα να βάλουν «λουκέτο» πολλά στρατόπεδα και συνοριακά φυλάκια. Ανάμεσα σε αυτά 605 ΤΠ των Άνω Πορροίων και τα ακριτικά φυλάκια στο Μπέλλες, μεταξύ αυρών και της Ομορφοπλαγιάς όπου βρίσκεται το Πολυβολείο Π8 με το μνημείο του λοχία Ίτσιου.
Η εγκατάλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα φυλάκια να λεηλατηθούν, το Πολυβολείο Π8 να σκεπαστεί από άγρια βλάστηση και το λιτό ηρώο να κινδυνεύει με κατάρρευση. Να σημειωθεί πως ακόμη και σε παράνομο στάβλο μετατράπηκε … παλαιό φυλάκιο, λίγα μέτρα παραπάνω από το Π8 και το μνημείο, το οποίο εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Επίσης μεγάλο τμήμα, μήκους 6 χλμ, του δρόμου που οδηγεί στην Ομορφοπλαγιά, είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα να είναι  μην είναι εύκολα προσπελάσιμος.
Μία επιστολή του γιου του ήρωα Αναστάσιου Ίτσιου, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο, ήταν αρκετή ώστε να κινητοποιηθεί το Γ΄ Σώμα Στρατού, μέσω του 10ου  Συντάγματος Πεζικού στις Σέρρες, και να ξεκινήσουν εργασίες τόσο για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του Πολυβολείου Π8 όσο και της σημαντικής βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες.  Οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με τοποθέτηση σήμανσης, από τα Άνω Πορρόια προς το Πολυβολείο Π8,   που διευκολύνει την πρόσβαση στο μνημείο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr