Μεθοδεύουν παράκαμψη του ελληνικού βέτο
Δύσκολη τροπή για την ελληνική πλευρά προσλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται παρασκηνιακώς για το Σκοπιανό λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Με τελευταίες δηλώσεις του από τη ρουμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους επισημαίνει ότι «αύριο(σσ εννοεί την Πέμπτη), σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και τ
Δύσκολη τροπή για την ελληνική πλευρά προσλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται παρασκηνιακώς για το Σκοπιανό λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Με τελευταίες δηλώσεις του από τη ρουμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους επισημαίνει ότι «αύριο(σσ εννοεί την Πέμπτη), σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας». Με μια διατύπωση που κινείται στα όρια της διπλωματικής «κομψότητας» , ο κ. Μπους υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς τις χώρες αυτές για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δείχνοντας μάλλον ότι αντιμετωπίζει με αδιαφορία την προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για βέτο στην υποψηφιότητα των Σκοπίων.
Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται να ανατροφοδοτήσουν πληροφορίες που διακινούνται από διπλωματικές πηγές, ότι η Ουάσιγκτον μεθοδεύει την παράκαμψη του ελληνικού βέτο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην υπό κατάρτιση ανακοίνωση που θα κληθούν να συνυπογράψουν οι ηγέτες των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα περιλαμβάνεται ειδική παράγραφος για την πΓΔΜ. Στο υπό συγκρότηση κείμενο, συνεχίζουν οι πληροφορίες, καταγράφεται η απόφαση πρόσκλησης για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, πρόσκληση η οποία «μεταχρονολογείται» για το τέλος του 2008. Στο χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών (από τώρα μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών), η Ελλάδα και τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτή ονομασία. Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με όσα πληροφορείται το protothema.gr, στην απόφαση αυτή δεν περιλαμβάνεται «διαλυτική ρήτρα», ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της πιθανολογούμενης ένταξης της FYROM, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό. Με τον τρόπο αυτό, παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, επιχειρείται να παρακαμφθεί και τελικώς να «αδρανοποιηθεί» το ελληνικό βέτο ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το αμερικανικό σχέδιο για διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη Κροατίας, Αλβανίας και FYROM. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι το κείμενο των συμπερασμάτων θα παραμείνει σε διαρκή διαβούλευση, ενδεχομένως μέχρι και το πρωί της Πέμπτης, μέχρις ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των 26 ηγετών του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλος αναχωρεί στις 15.20 το μεσημέρι της Τετάρτης από την Αθήνα για το Βουκουρέστι. Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει τν κ. Καραμανλή αναμένεται να προσγειωθεί στη ρουμανική πρωτεύουσα λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα. Από το γεγονός αυτό προκύπτει ότι ουσιαστικά απομένουν ακριβώς 100 λεπτά για επιδίωξη συγκλίσεων μέχρι τις 18.30, οπότε οι 26 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην κατοικία του προέδρου της Ρουμανίας, γνωστή με την ονομασία «Κοτροτσένι Πάλλας». Στις 19.00 το βράδυ της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί η έναρξη του δείπνου, στο οποίο εκτιμάται ότι θα βγουν τα μεγάλα μαχαίρια. Οι Αμερικανοί και ενδεχομένως ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι που αναλαμβάνουν ad hoc να υποβοηθήσουν το σχεδιασμό της Ουάσιγκτον, θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν το ελληνικό με τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως FYROM. Ο κ. Καραμανλής πιθανλογείται ότι θα επιχερηματολογήσει ότι το όνομα αποτελεί όχημα αλυτρωτικών βλέψεων, ότι η πΓΔΜ δεν θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και άρα δεν μπορούν να σφυρηλατηθούν συμμαχικοί δεσμοί που θεωρούνται ως στρατηγική προϋπόθεση για την εισδοχή σε μια Συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ.
Με τον τίτλο «Τι υπάρχει σε ένα όνομα» και υπέρτιτλο «Μια πρόκληση για την περιφερειακή σταθερότητα», σήμερα Τετάρτη δημοσιεύεται ολοσέλιδη καταχώρηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για το Σκοπιανό, όπου παρατίθενται κωδικοποιημένες οι ελληνικές θέσεις. Σε ένθετη φωτογραφία της καταχώρησης που δημοσιεύεται στο διεθνή τύπο αποδεικνύεται ο αλυτρωτικός χαρακτήρας των διεκδικήσεων της FYROM. , εικονίζεται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του εθνικού ήρωα των Σκοπίων Νίκολα Ντέλτσεφ με φόντο χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» με σύνορα μέχρι τη Χαλκιδική!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr