Ο πύργος της Βαβέλ των νοσοκομειακών υλικών και η... κατάρρευσή του

Τέλος στην ασυνεννοησία και στην ασυδοσία που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ιατροτεχνολογικών υλικών και εξοπλισμού φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.

Η ολοκλήρωση του Μητρώου Προμηθευτών και Ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι πλέον γεγονός και λίαν συντόμως θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα νοσοκομεία, να αγοράζουν τις «πρώτες ύλες» τους κάνοντας τις επιλογές τους από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους, η οποία περ

Τέλος στην ασυνεννοησία και στην ασυδοσία που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ιατροτεχνολογικών υλικών και εξοπλισμού φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.

Η ολοκλήρωση του Μητρώου Προμηθευτών και Ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι πλέον γεγονός και λίαν συντόμως θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στα νοσοκομεία, να αγοράζουν τις «πρώτες ύλες» τους κάνοντας τις επιλογές τους από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους, η οποία περιλαμβάνει πλήθος προϊόντων και προμηθευτών.  

Μέχρι στιγμής στο Μητρώο -για τη δημιουργία, την ανανέωση και τη συντήρηση του οποίου αρμόδιος φορέας είναι το ΕΚΕΒΥΛ (Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών)- έχουν καταχωριστεί αφού προηγουμένως πέρασαν από λεπτομερή έλεγχο των απαιτούμενων προδιαγραφών περίπου 270 Ελληνες προμηθευτές και περισσότερα από 250.000 προϊόντα. 

Ηταν μια διαδικασία μακρόχρονη και δύσκολη. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΕΒΥΛ κ. Γιώργος Παππούς, «η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε πληθώρα υλικών και μηχανημάτων. Σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαφορετικά προϊόντα, από σύριγγες και γάντια μέχρι τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα ποζιτρονιακής τομογραφίας». Ενα εκατομμύριο προϊόντα που συνθέτουν τον πύργο της Βαβέλ μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα!  

Στόχος των αρμοδίων για τη δημιουργία του Μητρώου ήταν η «κατάρρευση» αυτού του πύργου μέσω της χρήση μιας ενιαίας ονοματολογίας για όλα τα υλικά που απαντώνται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατούσε μέχρι πρότινος στα νοσοκομεία είναι ότι το ίδιο υλικό καταγραφόταν με πολλές και διαφορετικές ονομασίες όχι μόνο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά ακόμη και μέσα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! Αλλά συνέβαινε και το αντίστροφο, δηλαδή συσκευές και υλικά με το ίδιο επίσημο όνομα και κωδικό αφορούσαν σε εντελώς διαφορετικά είδη.  

Για παράδειγμα, ο όρος «μόνιτορ» χρησιμοποιούνταν για να προσδιοριστούν τόσο οι συσκευές παρακολούθησης ασθενών μέσα στις ΜΕΘ και οι οθόνες διαφόρων μηχανημάτων όπως του υπερηχοτομογράφου ή του αξονικού τομογράφου όσο και οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αλλά και πέρα από τα μόνιτορ που αφορούν σε ακριβό και εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό, η ίδια εικόνα καταγράφηκε επανειλημμένως και στην προσπάθεια καταγραφής πιο ευτελών, αναλώσιμων ειδών, όπως τα γάντια! Ως γάντια αναφέρονταν τα γάντια που χρησιμοποιούν οι γιατροί κατά την κλινική εξέταση του ασθενή, τα ειδικά χειρουργικά γάντια, αλλά και τα γάντια του προσωπικού στα μαγειρεία ή στα συνεργεία καθαριότητας.  

Ετσι, όπως επισημαίνει ο κ. Παππούς, «η διαφορετική ονοματολογία που επικρατούσε δεν επέτρεπε ούτε την κατηγοριοποίηση των υλικών ούτε τον έλεγχο των τιμών με τις οποίες γίνονταν οι προμήθειες». Το μεγάλο «στοίχημα» που βάζουν οι υπεύθυνοι του ΕΚΕΒΥΛ μέσω της λειτουργίας του Μητρώου είναι ο εξορθολογισμός των τιμών, ώστε να περιοριστούν οι τεράστιες αποκλίσεις που καταγράφονται στην κατανάλωση ίδιας ποσότητας υλικών μέσα στα νοσοκομεία, ακόμη και σε κλινικές παρόμοιας ειδικότητας και δυναμικότητας. Τη λειτουργία του Μητρώου Προμηθευτών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων θα υποστηρίξουν το παρατηρητήριο τιμών για την τεχνολογία της υγείας, το μοντέλο πρόβλεψης αναγκών και το σύστημα ποιότητας της συνολικής διαδικασίας, η δημιουργία των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr