Μεγαλώνει το ρήγμα στους κόλπους των δικαστών και εισαγγελέων

Δικαστές καταγγέλλουν: Ασκούνται πιέσεις για εγγραφή στην «διασπαστική» Ένωση -Επιμένει ο Άρειος Πάγος στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και στο επίδομα των 300 ευρώ - Και ίδρυση Ένωσης Ειρηνοδικών μεθοδεύεται για να επέλθει ρήγμα στις άλλες Ενώσεις

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται προς τους υψηλόβαθμους δικαστές προκειμένου να εγγραφούν ως μέλη στην υπό ίδρυση «διασπαστική» -όπως την αποκαλούν- «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», ενώ παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται και η σύσταση μιας ακόμη Ένωσης, αυτής των Ειρηνοδικών που αριθμούν σήμερα περίπου τους χίλιους, προκειμένου να επέλθει ρήγμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με δικαστές, οι οποίοι για ευνοήτους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, οι πιέσεις ασκούνται από τον Άρειο Πάγο προς υψηλόβαθμους μέλη της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προκειμένου η υπό σύσταση «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», να έχει εγγεγραμμένα μέλη. Και αυτό, για να μπορεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα διοτιστεί από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (έχει κατατεθεί αίτηση σύστασης σωματείου-Ένωσης), να μπορέσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γενική συνέλευσή της.

Για το σκοπό αυτό, κυκλοφορούν  -αλλά είναι και σε ορισμένα γραφεία ανωτέρων και ανωτάτων δικαστών- έντυπα (υπό τη μορφή λίστας) στα οποία καλούνται να υπογράψουν «αυτοβούλως» ότι αιτούνται την εγγραφή τους στη νέα  «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Στόχος της  «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», είναι -όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες δικαστές- μεταξύ των άλλων  η  αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων λειτουργών   πάρα τους ρητούς συνταγματικούς  περιορισμούς, όπως  και η καταβολή ειδικού επιδόματος των περίπου 300 ευρώ στους ανώτερους και ανώτερους δικαστές και εισαγγελείς  υπό την μορφή επιδόματος αυξημένης ευθύνης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απόλυτα  σαφής η διάταξη του  άρθρου 88 παράγραφος 5 Συντάγματος που προβλέπει ότι  «οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Παρά τις σαφής συνταγματικές επιταγές οι ίδιοι οι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές που έχουν ορκιστεί  ως θεματοφύλακες του Συντάγματος προσπαθούν με διάφορες νομικές κατασκευές να εξεύρουν τρόπο να υπερφαλαγγίσουν το σκόπελο του συνταγματικού χάρτη, σημειώνουν ανώνυμοι συνάδελφοι τους.

Μεταξύ των νομικών κατασκευών που έχουν στη φαρέτρα τους οι επικεφαλής της διασπαστικής Ένωσης -όπως την αποκαλούν οι δικαστές-  είναι ότι 1) το Σύνταγμα κάνει αναφορά στο κατώτερο όριο και όχι σε ανώτερο όριο συνταξιοδότησης και 2) η έκδοση μεταβατικού νόμου με τον οποίο θα αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, κ.λπ.

Μάλιστα αναζητούν (κατά τα πρότυπα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών) γνωμοδότηση καθηγητή Πανεπιστημίου που να τάσσεται υπέρ των σκοπών τους, δηλαδή της αύξησης του ορίου  συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Με άλλα λόγια αναζητούν έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο, σαν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη  Δρόσο, ο οποίος ήταν ο μόνος εκ των συναδέλφων του που τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Νίκου Παππά στο ζήτημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και της χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών  και ο οποίος  στη συνεχεία ήταν εκ των νομικών παραστατών (δικηγόρων) του Δημοσίου στη  δίκη των καναλιών ενώπιον της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακόμη, όπως υποστηρίζουν οι δικαστές, η όλη προσπάθεια ίδρυσης της νέας διασπαστικής Ένωσης (που θα  έχει το ίδιο καταστατικό  και τους ίδιους σκοπούς με αυτό της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων-ΕΔΕ), κινείται βασικά από παλαιό μέλος της ΕΔΕ το οποίο διετέλεσε και πρόεδρος της, προκειμένου να υπάρχει βήμα έκφρασης των απόψεων και θέσεων των ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών για την αύξηση και όχι μόνο του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και για άλλα «καυτά» θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, καθώς έχασαν πλέον την πλειοψηφία στην ΕΔΕ μετά τις τελευταίες εκλογές.

Παράλληλα, οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η ίδρυση της νέας Ένωσης αποσκοπεί επιπρόσθετα στο να επιφέρει ρήγμα αλλά και να εξασθενήσει την πολυπληθέστερη  σε αριθμό μελών δικαστική Ένωση, αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών  για να πληγεί η ΕΔΕ  -προσθέτουν οι δικαστές- επιδιώκεται  και η ίδρυση μιας ακόμη Ένωσης, αυτή της Ένωσης Ειρηνοδικών, προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός μελών της ΕΔΕ να αποσπαστεί. Και όλα αυτά προσθέτουν τη στιγμή κατά την οποία οι Ειρηνοδίκες είναι ήδη μέλη τη ΕΔΕ και μάλιστα συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο της.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σιωπά

Εξάλλου, οι δικαστές εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι παρά τις σκληρές ανακοινώσεως των δικαστικών Ενώσεων με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντισυνταγματική απόπειρα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των ανωτέρων και ανωτάτων δικαστών, δεν λαμβάνει θέση επί του θέματος αυτού ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν με νόημα ότι η σιωπή του υπουργού Δικαιοσύνης μεταφράζεται σε συναίνεση του για την αντισυνταγματική  αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και από εκεί  αντλούν τη δύναμη των προσπαθειών τους, οι πρωτεργάτες της σύστασης της νέας διασπαστικής Ένωσης.

Υπενθυμίζουν οι δικαστές ότι σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος, μπορεί να γίνει η αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, όχι όμως κάτω από το φως του ισχύοντος Συντάγματος.

Ήδη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με σκληρές ανακοίνωσής τους έχουν καταδικάσει  απερίφραστα την ενέργεια ίδρυσης της νέας διασπαστικής Ένωσης και καλούν τους δικαστές και εισαγγελείς να προσέλθουν στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις των Ενώσεων τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr