Τριπλάσιο και πλέον κέρδος, πουλώντας ψάρια γνωστά ως "σαπουνάς" αντί γαλέου, έχουν έμποροι οι οποίοι, λόγω της εξωτερικής ομοιότητας των αλιευμάτων που διατίθενται κυρίως σε φέτες, καταφέρνουν να εξαπατούν τους καταναλωτές.
Στην παραπάνω διαπίστωση καταλήγει πτυχιακή μελέτη (Στυλιανή Μαραδίδου, Δημήτριος Λουκοβίτης και Γεώργιος Μίνος) με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών ΑΤΕΙΘ Αναστασία Ιμσιρίδου και θέμα τη χρήση μοριακών τεχνικών για την ανίχνευση νοθείας σε αλιεύματα με την εμπορική ονομασία γαλέος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εργασία, «αρκετές μελέτες έχουν ανιχνεύσει νοθεία στην πώληση διαφόρων ειδών αλιευμάτων, η οποία εντοπίζεται κυρίως σε λανθασμένη αναγραφή του είδους, αντικαθιστώντας είδη με άλλα διαφορετικής τιμής ή διαφορετικής ταυτότητας». Μάλιστα, η ταυτοποίηση του είδους είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εμπορικό προϊόν όπου δεν είναι ολόκληρο το δείγμα αλλά πωλείται σε φέτες, φιλέτα, ουρές κ.λπ.
«Η χρήση των DNA μεθοδολογιών έχει δώσει λύση στην ταυτοποίηση εμπορικών ειδών αλιευμάτων, κυρίως όταν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είδους έχουν αφαιρεθεί λόγω μεταποίησης» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ιμσιρίδου.
Στόχος της εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν η ανίχνευση της παραπλανητικής αναγραφής της εμπορικής ονομασίας γαλέος (επιστημονική ονομασία Mustelus spp,) σε αλιεύματα άλλων ειδών χονδριχθύων. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν συνολικά τριάντα νωπά δείγματα με την εμπορική ονομασία γαλέος από επτά διαφορετικές λαϊκές αγορές και τρία ιχθυοπωλεία στην Θεσσαλονίκη.
Πουλούν «σαπουνά» αντί για γαλέο με τριπλάσια κέρδη!