Βέτο στα Σκόπια έβαλε ο πρωθυπουργός
Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής συζήτησης που είχαν χθες το βράδυ οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η ρουμανική προεδρεία στο «παλάτι του Τσαουσέσκου» ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της Συμμαχίας και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής συζήτησης που είχαν χθες το βράδυ οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η ρουμανική προεδρεία στο «παλάτι του Τσαουσέσκου» ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της Συμμαχίας και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Για τα Σκόπια τόνισε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης και ότι η χώρα μας δεν μπορεί να δεχθεί να απευθυνθεί πρόσκληση εφόσον δεν έχει υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε την αδιάλλακτη στάση που τηρούν τα Σκόπια εν αντιθέσει προς την χώρα μας που έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξεύρεση λύσης.
Δυνατή υποστήριξη στην Ελλάδα πρόσφεραν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας και Ιταλίας. Με την θέση της Ελλάδας συντάχθηκαν το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία. Κατανόηση έδειξαν οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Στο «φιλοσκοπιανό» στρατόπεδο ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής ήταν η Τουρκία και ακολούθησαν η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Οι Δανοί και οι Βούλγαροι κράτησαν αποστάσεις ενώ οι Νορβηγοί στήριξαν με ήπιο τρόπο την υποψηφιότητα των Σκοπίων. Εντύπωση δημιούργησε το γεγονός ότι ο Καναδάς, η Αγγλία και Πορτογαλία δεν τοποθετήθηκαν στο ζήτημα. Αίσθηση προκάλεσε ο γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είπε ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα και σημείωσε ότι «σε ό,τι με αφορά έχω ουγγρικές ρίζες αλλά και ελληνικές ρίζες και δεν τις απαρνούμαι». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το δείπνο των 26 ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι θέσεις μας κατατέθηκαν με σαφήνεια και ξεκάθαρα και τόνισε ότι το απαραίτητο consensus για την ένταξη των Σκοπίων δεν υπάρχει, θα υπάρξει όταν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Τις ελληνικές θέσεις θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια των επίσημων συνομιλιών. Το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει τώρα στην διαμόρφωση του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την διατύπωση που θα αφορά στο θέμα των Σκοπίων. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η νίκη της Ελλάδας μπορεί να καταστεί πύρρειος αν δεν υπάρξει η ανάλογη διατύπωση που να εγγυάται ότι τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν πριν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να πετύχει μία διατύπωση ώστε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την πρόσκληση των Σκοπίων χωρίς να διατυπωθεί ρητώς ότι η κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας αποτελεί προυπόθεση για την ένταξη ώστε να έχει στην πορεία την δυνατότητα να παρακάμψει το ελληνικό βέτο. Επίσης η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα από τα κριτήρια που τίθενται για την ένταξη στην Συμμαχία και συναρτάται με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προσπαθεί να αποφύγει να θεωρηθεί η ονομασία ως επιπλέον κριτήριο και να υποβαθμιστεί το θέμα σε διμερή διαφορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr