Ρόδος: Σε απόγνωση οι αγρότες απ' τις καταστροφές που προκαλούν τα... ελάφια

Ρόδος: Σε απόγνωση οι αγρότες απ' τις καταστροφές που προκαλούν τα... ελάφια

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου συζητήθηκε το ζήτημα των ελαφιών τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες

Ρόδος: Σε απόγνωση οι αγρότες απ' τις καταστροφές που προκαλούν τα... ελάφια
Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε ότι αφορά τους πληθυσμούς των ελαφιών και τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.

Σύμφωνα με την rodiaki.gr,   παρουσία του βουλευτή Δημήτρη Γάκη του δημάρχου της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου, του αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, αλλά και άλλων εκπροσώπων του δήμου, της διεύθυνσης δασών, των τοπικών συμβουλίων, διαφόρων συλλόγων αλλά και παραγωγών, αποτυπώθηκε η εικόνα όσο αυτό ήταν δυνατό και αναδείχτηκε η πολυπλοκότητα του θέματος.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όπως τονίστηκε για την αντιμετώπισή του πρέπει να συνεργαστούν πολλές υπηρεσίες σε βάθος χρόνου.

Όπως έδειξαν τα πράγματα, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί άμεση και ικανοποιητική λύση, γεγονός που έχει εξαγριώσει τους παραγωγούς του νησιού, οι οποίοι δέχονται πλήγμα και από τα ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.
Μάλιστα πολυμελής αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στη σύσκεψη και εξέφρασε την αγανάκτησή της για το πρόβλημα, ζητώντας προστασία από τους υπεύθυνους, και την εξεύρεση λύσης και σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές που υπέστησαν όλη αυτή τη χρονιά.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προτάθηκε να εκπονηθεί μελέτη από ανεξάρτητο φορέα η οποία να αποτυπώνει την ακριβή εικόνα με τους πληθυσμούς των ελαφιών στο νησί, αλλά και την ικανότητα του νησιού να τους συντηρήσει, προτείνοντας παράλληλα και λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μία τέτοια μελέτη όμως δεν μπορεί σύμφωνα με εκτιμήσεις να ολοκληρωθεί πριν από τρία χρόνια.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη από το βουλευτή Δημήτρη Γάκη, δεν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές φέτος γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη και κονδύλι ενώ δεν έχει διευκρινιστεί και ποιες ακριβώς ζημιές θα πληρώνονται. Για το 2017 πιθανόν να νομοθετηθεί από το αρμόδιο υπουργείο και να βρεθεί και κονδύλι μετά από προϋποθέσεις για τέτοια αποζημίωση.

Ο εκτελών χρέη γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Νίκος Θεοδωρίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και ότι πρέπει να δοθούν λύσεις τόσο στο θέμα της προστασίας του ελαφιού που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και το οποίο δεν πρέπει να εκλείψει αλλά λύσεις και στην προστασία των αγροτών καθώς δημιουργούνται ζημιές στις καλλιέργειες.

Ένας σημαντικός παράγοντας της έκτασης του προβλήματος είναι όπως υπογράμμισε η ανομβρία καθώς τα ζώα αναζητούν νερό ενώ και οι πυρκαγιές στο νησί τους στέρησαν την τροφή.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της διεύθυνσης δασών Κατερίνα Μπαλατσούκα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς σε ότι αφορά τις ζημιές από τη μία υπάρχουν τα ελάφια και από την άλλη τα ανεπιτήρητα κατσίκια που έχουν την ίδια τροφή και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχονται.

Πάντως σύμφωνα με μία παλιά μέτρηση που φυσικά δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα  υπάρχουν 1300 έως 1400 ελάφια ενώ το σύνολο των κατσικιών υπερβαίνει τις 100.000 ενώ στη νότια Ρόδο υπάρχουν περίπου 4.000 ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκκιας υπογράμμισε ότι ο δήμος κάνει μεγάλες προσπάθειες με τα ανεπιτήρητα κατσίκια ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης ζήτησε να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 2016. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι η περιφέρεια κάνει ότι μπορεί για το θέμα και πρόσθεσε ότι μπορεί να διαθέσει κονδύλι για να συνταχθεί μελέτη η οποία θα αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση και θα υποδεικνύει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η μελέτη σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο φορέα ίσως πανεπιστήμιο.
Εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιο ενώ κινδυνεύει με καταστροφή ο πρωτογενής τομέας και οπωσδήποτε πρέπει να βρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό καθώς επίσης και να βρεθεί τρόπος σε επίπεδο κυβέρνησης για να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Όπως υπογράμμισαν το πρόβλημα είναι οξύ, δε γνωρίζει κανείς ούτε τον αριθμό των ελαφιών, ενώ όπως τόνισαν υπεύθυνοι για τις λύσεις είναι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, η αποκεντρωμένη και η διεύθυνση δασών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε και η λύση του ελεγχόμενου κυνηγιού όμως είναι δύσκολο στην πράξη να εφαρμοστεί ενώ και περιφράξεις είναι δύσκολο να γίνουν πρακτικά . Πάντως όπως τονίστηκε η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει και τον αριθμό των αιγοπροβάτων καθώς τρώνε την ίδια τροφή κάνουν σχεδόν τις ίδιες ζημιές.

Όλοι συμφώνησαν ότι το ελάφι είναι στενά συνδεδεμένο με τη Ρόδο, αλλά πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης