Παρατηρητήριο τιμών για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα από τον φαρμακευτικό σύλλογο

Σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές πού ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, λένε οι φαρμακοποιοί

Παρατηρητήριο τιμών για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα θέσει σε λειτουργία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ενόψει της απελευθέρωσης των τιμών των συγκεκριμένων σκευασμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου ειναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν οι καταναλωτές  ποιες ήταν και πού θα φτάσουν  οι τιμές από τον καινούργιο χρόνο. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος εκτίμησε -στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα- πως οι αυξήσεις θα ειναι πολυ μεγάλες και ανέφερε τις περιπτώσεις του Βελγίου και της Ιταλίας οπου οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ αυξήθηκαν έως και 147%  μετά την απελευθέρωση τους. 

"Η Κυβέρνηση είναι έρμαιο των εγχώριων αλλά και των αλλοδαπών συμφερόντων  ,  που  χρησιμοποιούν  ως «Δούρειο Ίππο» τους Φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές  των ΜΥΣΥΦΑ. Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά»  για να έλθει  μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη" ειπε ο κ. Λουράντος.

Τα ευρήματα μελετών στην Πορτογαλία δείχνουν ότι η απελευθέρωση των τιμών δεν έφερε μειώσεις (μελέτη DECO –Πορτογαλία 2006). Ενώ σύμφωνα με την μελέτη OBIG  που ανέλυσε δεδομένα μια δεκαετίας (1995-2005) για σκευάσματα όπως η παρακεταμόλη σε έξι χώρες, δεν διαπιστώθηκε καμία μείωση 

"Η φαρμακευτική αγορά όμως  βρίσκεται  όμως στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα" ειπε ο κ. Λουράντος. 

Κίνδυνοι από τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ
Οι φαρμακοποιοί υπογράμμισαν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να  έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς την συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες  διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες.

Ο πικεφαλης του ΠΦΣ υπογράμμισε πως από το 2017 τα φαρμακεία  συνεπή προς τον κοινωνικό τους  ρόλο  θα κλανουν διαχείριση Φαρμακοθεραπείας  και θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του  ασθενούς  με τη φαρμακευτική του αγωγή

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η μη συμμόρφωση στην φαρμακευτική θεραπεία

•       Προκαλεί 1,25 δισεκατομμύρια  ευρώ  τον χρόνο σε  έμμεσα ή άμεσα κόστη

•     Συνδέεται με  194500 θανάτους από μη σωστή συμμόρφωση

•       69% των νοσηλειών λογω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση

•       50% των νέων ασθενών στην λήψη στατινης θα διακόψουν την θεραπεία τους μετά από 6 μήνες

Οι κίνδυνοι του ίντερνετ
H ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ δημιουργεί νέους κινδύνους, επισήμαναν οι φαρμακοποιοί.  Σύμφωνα με ευρήματα του National Association of Boards of Pharmacy περισσότερα από 11.000 ιστότοποι που πουλούσαν φάρμακα βρέθηκαν  παράνομοι. Επίσης σύμφωνα με τον WHO σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%των περιπτώσεων τα φάρμακα που διακινούνται  μέσω  ίντερνετ είναι από παράνομα sites που αποκρύπτουν την διεύθυνση τους και βρέθηκαν να είναι πλαστά.

Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας  τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών έτσι ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να εγκρίνονται τα διαδικτυακά σημεία πώλησης τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με φαρμακεία.

"Ο φαρμακευτικός  κλάδος μπορεί να συνεισφέρει στο τιτάνιο έργο της ανόρθωσης του συστήματος υγείας. Αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τον πραγματικό ρόλο του και να απαρνηθεί τις τεχνοκρατικές επιλογές, που αποδείχτηκαν  άστοχες, αναποτελεσματικές και αντικοινωνικές" κατέληξε ο κ. Λουράντος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr