Και με τη «βούλα» στο Νότιο Αιγαίο ο τίτλος της γαστρονομικής περιφέρειας
26.12.2016
14:33
Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτοφυών βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η τελετή απονομής στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου του τίτλου της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.
Όπως έγινε γνωστό την επόμενη μέρα δηλαδή στις 26 η επιτροπή μαζί με τους εκπροσώπους της περιφέρειας θα επισκεφτούν τη Ρόδο. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς και τον τόπο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.
Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της.
Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη.
Όπως έγινε γνωστό την επόμενη μέρα δηλαδή στις 26 η επιτροπή μαζί με τους εκπροσώπους της περιφέρειας θα επισκεφτούν τη Ρόδο. Λεπτομέρειες για την εκδήλωση καθώς και τον τόπο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.
Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της.
Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη.
Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια), στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δανίας, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine ) και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.
Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτοφυών βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Η πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου, αποτέλεσε συνολική προσπάθεια όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μάλιστα ενεπλάκησαν 117 εταίροι από όλα τα νησιά, ενώ στρατηγικοί συνεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων το Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς.
Επίσημος και αποκλειστικός μεταφορέας είναι η Aegean Airlines ενώ επίσημος χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πηγή: Rodiaki.gr
Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δανίας, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine ) και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.
Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτοφυών βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Η πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου, αποτέλεσε συνολική προσπάθεια όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μάλιστα ενεπλάκησαν 117 εταίροι από όλα τα νησιά, ενώ στρατηγικοί συνεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων το Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς.
Επίσημος και αποκλειστικός μεταφορέας είναι η Aegean Airlines ενώ επίσημος χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πηγή: Rodiaki.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr