Στον Άρειο Πάγο αύριο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Στον Άρειο Πάγο αύριο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην Τουρκία - Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8

Στον Άρειο Πάγο αύριο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί
Ένα από τα τελευταία χαρτιά τους παίζουν αύριο ενώπιον του Αρείου Πάγου 8 Τούρκοι, οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη
.

Αύριο, μεθαύριο και την ερχόμενη Παρασκευή στα Ποινικά Τμήματα του
Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι αναιρέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση τους. 
Κλείσιμο

Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία
. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Κατόπιν των αντίθετων αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, τον λόγο θα έχει πλέον ο Άρειος Πάγος.

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από επίσημα Τουρκικά χείλη. 

Το Τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα:

α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό,
β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,
γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και
δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Τα δικαιώματα των 8 Τούρκων ενώπιον του Αρείου Πάγου θα υπερασπιστούν ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος.

Ωστόσο, οι φωνές των νομικών υπέρ των 8 Τούρκων, ήδη ξεκίνησαν με πολιτικά υπονοούμενα και εκκλήσεις προς τους αρεοπαγίτες.
 
Τι δήλωσε ο Δημήτρης Παξινός
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σε δήλωσή του, θέτει το ερώτημα «θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου» ή «θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

 Ειδικότερα, ο κ. Παξινός αναφέρει:

«Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης.

Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Καλούνται οι αρεοπαγίτες -τονίζει ο κ. Παξινός- «να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής
».

Ακόμη, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, «η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στη γείτονα χώρα».
 
Δηλώσεις από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει έκκληση προς του αρεοπαγίτες να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυκουρέζος αναφέρει ότι «τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους».

Ακόμη, χαρακτηρίζει «ακατανόητη, ομολογουμένως, η τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στο βαθμό που εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων» και προσθέτει: «Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της Δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;».

Και εξηγεί, ο κ. Λυκουρέζος, «αν μεν το ένα συμβούλιο απορρίψει το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, τότε ως προς τους αντίστοιχους εκζητούμενους το ζήτημα τερματίζεται εκεί, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα έκδοσης των, αφού σύμφωνα με το άρθρο 452 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση του δικαστηρίου».

Αντίθετα, συνεχίζει ο κ. Λυκουρέζος «αν, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας! ».

Επίσης, ο κ. Λυκουρέζος επισημαίνει: «Αν θα μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας; ».

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο κ. Λυκουρέζος υπογραμμίζει: «Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα».

Και καταλήγει ο κ. Λυκουρέζος:
 «Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης