Καραμανλής: «καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις»
Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για όσο διάστημα διαρκή η εκκρεμότητα με το όνομα, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδιώκει μια «καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και ότι η χώρα μας
Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για όσο διάστημα διαρκή η εκκρεμότητα με το όνομα, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η χώρα μας επιδιώκει μια «καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε, στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων.
Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο, δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις».
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν διαβλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ και είπε ότι πιστεύει πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας από την πλευρά της χώρας μας έναντι των Σκοπίων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τους στηρίζει στην ευρωατλαντική τους προοπτική, με απαραίτητη προϋπόθεση τη λύση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
«Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα βήματα που της αναλογούν».
Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον, όμως, καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, είπε ο κ. Καραμανλής και αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ, ανέφερε:
«Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες.
Έχουμε επενδύσει στην ευρωατλαντική προοπτική τους για την ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής.
Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΠΓΔΜ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας».
Τέλος, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπληρώνει το κριτήριο της καλής γειτονίας που είναι και προϋπόθεση της συμμαχίας, αφού και ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι νέες χώρες θα πρέπει, πριν ενταχθούν, να έχουν επιλύσει τις εδαφικές διαφορές ή τις διαφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα με άλλα μέλη.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός είπε:
«Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης.
Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος και ότι το βέτο ήταν ένα εργαλείο που λειτούργησε στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.
Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, ενώ η κατανόηση του προβλήματος αυτού στις πραγματικές του διαστάσεις απ’ όλους, είναι ένα από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής γεγονός που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι σήμερα δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι είχαμε την υποστήριξη αρκετών χωρών, ενώ στη διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων.
Για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και τη Γεωργία ο κ. Καραμανλής είπε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στη συμμαχία αν θα εντάξει νέα μέλη, αρκεί μόνον η βούληση του υποψηφίου και η πλήρωση των κριτηρίων.
Σε ότι αφορά στο Αφγανιστάν που επίσης συζητήθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει τη συμβολή της στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας αυτής.
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr