«Πόλεμος» Θάνου-δικαστών για το θέμα της συνταξιοδότησης

«Οι δικαστές του Αρείου Πάγου δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων», δηλώνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου 

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις ανακοινώσεις ορισμένων μελών επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, για τη  σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την ερχόμενη Πέμπτη  και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς με το περιεχόμενο των ανακοινώσεών τους προσπαθούν να στοχοποιήσουν προσωπικά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Θάνου ζητεί να  «αφήσουν λοιπόν ανεπηρέαστους τους δικαστές του Αρείου Πάγου,  οι οποίοι  δεν  έχουν  ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων, για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη».
         
Ακόμη, η κυρία Θάνου  υπογραμμίζει ότι «οι ανακοινώσεις των ως άνω φορέων λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και χωρίς να αναμένουν για να ακουσθεί και η αντίθετη προς τη δική τους νομική άποψη, μπορούν δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
         
Επίσης, η κυρία Θάνου αναφέρει ότι με τις ανακοινώσεις των φορέων γίνεται προσπάθεια   να την στοχοποιήσουν προσωπικά   παρότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

«1)    
Το αίτημα αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών δεν είναι αίτημα προσωπικό, αλλά αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη είχαν απευθυνθεί και εξακολουθούν να απευθύνονται και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας να στηρίξει το δίκαιο και νόμιμο αίτημά τους.

2)      
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου διαθέτει απόλυτα νόμιμο δικαίωμα (άρθ. 14 παρ. 2 και 4 ΚΟΔΚΔΛ – Ν. 1756/1988) να συγκαλεί την Ολομέλεια, για να γνωμοδοτήσει επί νομικών ζητημάτων, δικαίωμα το οποίο και κατά το παρελθόν συχνά έχει ασκήσει ο εκάστοτε πρόεδρος. Τα μέλη της Ολομέλειας είναι εκείνα, τα οποία θα αποφασίσουν για την νομική ορθότητα, τη βασιμότητα και τη συνταγματικότητα ή μη των τεθέντων ερωτημάτων».

Και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών λέει «όχι» στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Τη μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Μέτα την ανακοίνωση της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι δυνατό να μεταβληθεί το όριο αποχώρησης από την υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών».

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή την πρόσκληση για σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αύξηση του ορίου αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία  επισημαίνει ότι «ενόψει του περιεχομένου της ρύθμισης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος, μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης είναι δυνατό να μεταβληθεί το όριο αποχώρησης από την υπηρεσία των δικαστικών λειτουργών».


Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών  και Εισαγγελέων
          
Στο μεταξύ, η Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών  και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι τα  μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, «έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, διαθέτουν επιστημονική επάρκεια, ωριμότητα και ήθος, ώστε να κρίνουν με βάση την νομιμότητα και δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν την νομική τους άποψη» στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Ιανουάριου 2017, «όπως πάντοτε μέχρι σήμερα πράττουν».

Αντίθετο   το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να γίνει η  παράταση του ορίου συνταξιοδότησής των δικαστών, υπογραμμίζει η  Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική».

Ειδικότερα, η    Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αφορμή την εκ νέου ανακίνηση του ζητήματος που αφορά στο οριζόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας αποχώρησης των δικαστών από την ενεργό υπηρεσία, υπενθυμίζει, «όπως άλλωστε είχε διατυπώσει και σε προγενέστερη κοινή ανακοίνωση που συνυπέγραψε στις 11.10.2016 με την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ότι τροποποιήσεις στο σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 88 παράγραφος  5 του Συντάγματος μπορεί να γίνουν μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr