Spiegel: Ένα σχολείο - «σύμβολο της παρακμής του ελληνικού κράτους» στο Μόναχο

Στη διαμάχη μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού κράτους με αφορμή ένα μισοχτισμένο ελληνικό σχολείο αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό

Στη διαμάχη μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού κράτους με αφορμή το μισοχτισμένο ελληνικό σχολείο στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ της βαυαρικής πρωτεύουσας αναφέρεται αναλυτικό άρθρο στη νέα έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

«Η άσχημη κατασκευή στην ανατολική πλευρά του Μονάχου είναι ένα είδος μνημείου, αφιερωμένου όχι στην απληστία των επενδυτών, αλλά στην παρακμή του ελληνικού κράτους και στις αντοχές των πολιτών του», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση «έπληξε και τα σχέδια ανέγερσης του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, εμποδίζοντας την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Γι΄ αυτό και ο δήμος ζητά την επιστροφή του οικοπέδου». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ενώ στόχος ήταν το νέο σχολείο να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση των δυο λαών, το ζήτημα μπορεί εντέλει «να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις (…).

Για την ιστορία: Το 2001 η κυβέρνηση της Βαυαρίας παραχώρησε έναντι 4,5 εκατομμυρίων γερμανικών μαρκών στο ελληνικό κράτος 15.000 τ.μ. γης, προκειμένου να χτιστεί εκεί ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο δίγλωσσης εκπαίδευσης για 750 παιδιά. Βασικός όρος ήταν να τελειώσει το έργο μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ρήτρα που προέβλεπε την επιστροφή του ακινήτου στο δήμο του Μονάχου. 

Οι εργασίες ανέγερσης καθυστέρησαν, όπως σημειώνει το Spiegel, και εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής όπου επρόκειτο να χτιστεί το σχολείο. Η οικοδομική άδεια δόθηκε εντέλει το 2008, ωστόσο οι εργασίες κατασκευής δεν προχώρησαν. Τον Δεκέμβριο του 2013 και όταν ο δήμος αξίωσε δικαστικά την επιστροφή του ακινήτου, υπήρξε μια καταρχήν κινητικότητα από την ελληνική πλευρά, ωστόσο οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν και πάλι. «Στο ανατολικό Μόναχο δεσπόζει έτσι ένα ερείπιο, το οποίο (…) αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της χώρας (της Ελλάδας) και της ανικανότητάς της να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει το Spiegel.

Tο καλοκαίρι του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου -και ελλείψει οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολείων- αποφασίσει ομόφωνα την επιστροφή του οικοπέδου, με την ελληνική πλευρά να καλείται να αναλάβει τα κόστη κατεδάφισης του μισοχτισμένου κτιρίου, αφού δεν ανταποκρίνεται στα γερμανικά στάνταρ. Η ελληνική πλευρά αποδίδει τις καθυστερήσεις σε «ανωτέρα βία» και προειδοποιεί με αγωγή. «Ίσως όμως να υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ θέλει να προτείνει στους Έλληνες μια εναλλακτική λύση προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Το νέο οικόπεδο έχει μάλιστα βρεθεί (…). Βρίσκεται επίσης στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ».

Πηγή: www.dw.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr