Μετά το καλοκαίρι θα λυθούν τα προβλήματα με τα ηλεκτρονικά παράβολα

Παράταση  μέχρι το τέλος Ιουνίου στις εργασίες της αρμόδιας ομάδας που έχει συγκροτηθεί για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου

Τουλάχιστον μετά το ερχόμενο καλοκαίρι θα λυθούν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι  στην πράξη με  τα ηλεκτρονικά παράβολα (αναβολόσημο, κ.λπ.) που έχουν πλέον καθιερωθεί, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σαν απάντηση στις διαμαρτυρίες του δικηγορικού κόσμου και το αίτημα του για αναβολή  εφαρμογής των νέων μέτρων, παρέτεινε μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου τις εργασίες της αρμόδιας ομάδας εργασίας  που έχει συγκροτηθεί για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο), που συστάθηκε πριν δύο χρόνια.

Πριν δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2015 ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος (απόφαση αριθμ. 45913 οικ./3.11. 2015)   συγκρότησε ομάδα εργασίας με μοναδικό αντικείμενο την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο).

Η ομάδα εργασίας που συγκρότησε ο κ. Παρασκευόπουλος οφείλει θεωρητικά να περατώσει το έργο της έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Φυσικά,  οι μήνες και τα χρόνια περνούσαν και το έργο της ομάδας δεν ολοκληρώθηκε.
        
Έλα, όμως που η  νομοθετική παραγωγή  του υπουργείου Δικαιοσύνης τρέχει γρηγορότερα από την ομάδα του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο) και  οι ανάγκες του κρατικού κορβανά είναι μεγάλες.  Έτσι εφευρέθηκαν  και νέα παράβολα (αναβολόσημο) αλλά και έγινε αύξηση των υπαρχόντων παραβόλων (υπήρξε για αυτό μια σθεναρή αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος).
         
Στο εισπρακτικό αυτό πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από 23 Ιανουαρίου -σε εφόρμαγα του νόμου  4446/2016-  άρχισε η εφαρμογή του «αναβολόσημου» στις δίκες που οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης τους, το οποίο είναι από 20 έως 50 ευρώ ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, ενώ παράλληλα αυξήθηκε  το μεγαρόσημο, αλλά  αναπροσαρμόστηκαν  και όλα τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη  (μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις μειώνονται).
           
Ανήμερα εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των παραβόλων και αφού προηγήθηκαν δημοσιεύματα των ΜΜΕ που υπενθύμιζαν την εφαρμογή των αυξημένων δικαστικών τελών και την ηλεκτρονική κατάθεσή  τους, η συντονιστική  επιτροπή  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος  με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ζήτησε την  αναστολή εφαρμογής του «αναβολήσμου» λόγω πρακτικών δυσχερειών  
         
Ειδικότερα,  την επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής,   ζητήθηκε  η ανατολή του μέτρου της καταβολής παραβόλων του Ν. 4446/2016, για την αναβολή των υποθέσεων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια.  
         
Η αναβολή εφαρμογής του αναβολόσημου, ζητήθηκε από τους δικηγόρους  «μέχρι την οριστική ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί και ο προφανής κίνδυνος να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων».
         
Να σημειωθεί ότι στην ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2015 για το «e-παράβολο» συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
         
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, την επόμενη μέρα απατώντας στο   αίτημα του  δικηγορικού  κόσμου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής των νέων μέτρων.
         
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «παρατηρεί την πορεία εφαρμογής των νέων διαδικασιών και παραμένει σε ετοιμότητα συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν αλλά δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστολή εφαρμογής του μέτρου».
                   
Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η αρμόδια επιτροπή για το «e-παράβολο» δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της εδώ και δυο χρόνια  ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι το ηλεκτρονικό παράβολο, θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης με στόχο «να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς».
         
Μάλιστα στο πλαίσιο τη συμβολής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο κ. Κοντονής  με την υπ΄ αριθμ. 96377/2017 απόφασή του που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες παρέτεινε την διάρκεια των εργασιών της ομάδας εργασίας για  την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο), μέχρι 30 Ιουνίου 2017, μετά από αίτημα του προέδρου της εν λόγω επιτροπής.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr