Κέιτ Σμιθ: Η «σιδηρά κυρία» της διπλωματίας επιστρέφει

Η νέα πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας είναι μια Αγγλίδα με ελληνική ψυχή που γνωρίζει άριστα τη γλώσσα μας - Την έμαθε πριν από 26 χρόνια όταν διορίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα ως ακόλουθος Τύπου

Με τον γνωστό βρετανικό αέρα και την αβρότητα που διακρίνει τους διπλωμάτες, η Κέιτ Σμιθ, την περασμένη Τρίτη, υποδέχτηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους της στην πρεσβευτική κατοικία, το αλλοτινό εμβληματικό οίκημα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Για καθένα μάλιστα από τους επισκέπτες της επεφύλασσε και μια έκπληξη: μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά χαιρετούσε με θέρμη γνωρίζοντας καλά λεπτομέρειες για την ιδιότητά τους, ενώ είχε φροντίσει να ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, την οποία αγαπά από μικρή. 


Εκτός από τα μαθήματα ελληνικών, γνώση της ελληνικής Ιστορίας και γραμματείας, τα οποία ήδη κοσμούν το βιογραφικό της, η νέα πρέσβειρα της Βρετανίας είχε βρεθεί στα μέρη μας στην αρχή της καριέρας της ως γραμματέας Β’ Πολιτικών Υποθέσεων και ως ακόλουθος Τύπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η επιστροφή της στα μέρη μας ήταν κάτι που ήθελε πολύ και παρά την άσχημη συγκυρία δηλώνει αισιόδοξη για την ελληνοβρετανική ατζέντα: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να αναλαμβάνω καθήκοντα πρέσβειρας στην Ελλάδα, στη χώρα όπου ξεκίνησα τη διπλωματική μου καριέρα πριν από 26 χρόνια.

Δεδομένης της συγκυρίας, είμαι βέβαιη ότι έχω μπροστά μου μια ενδιαφέρουσα θητεία, γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις ήδη ισχυρές σχέσεις φιλίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας. Και πρόκειται για σχέσεις βασισμένες σ’ όλα αυτά που μοιραζόμαστε - την Ιστορία, τις αξίες, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και τις προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας», δήλωσε λίγο μετά την κατάθεση των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εδωσε μάλιστα ήδη κάποια δείγματα εξωστρέφειας οργανώνοντας κι άλλες συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα, απόδειξη ότι θέλει να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου της, ανοίγοντας την πρεσβεία και έχοντας νέες ιδέες για συνεργασίες και εκδηλώσεις.  


Σίγουρα είναι παραπάνω από ευχάριστο μια πρέσβειρα με γνήσια φιλικά αισθήματα για τη χώρα μας να διαδέχεται έναν πραγματικό φιλέλληνα όπως ο Τζον Κίτμερ. Η Κέιτ Σμιθ γνωρίζει πολύ καλά την Ιστορία, τη λογοτεχνία και την ποίηση της Ελλάδας - ειδικά τη σύγχρονη. Νιώθει μάλιστα περήφανη που κατοικεί στην εμβληματική, πανέμορφη οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου και δηλώνει πως αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή γι’ αυτό: «Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να μένω σε αυτό το σπίτι, στην κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, μιας από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, για τον οποίο όσο πιο πολλά μαθαίνω τόσο περισσότερο τον θαυμάζω». 

Το πλήρες όνομα της νέας πρέσβειρας είναι Κάθριν Λούσι Σμιθ και είναι από τις πιο γνωστές και επιφανείς εκπροσώπους του Foreign Office, κάτι που εκ των πραγμάτων δείχνει ότι οι Βρετανοί ποντάρουν ουσιαστικά στις ελληνοβρετανικές σχέσεις επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια τους αποσταλμένους τους. 


Στιγμιότυπα από την κατάθεση των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Επικίνδυνες αποστολές


Πριν από την ανάληψη των νέων καθηκόντων της η κυρία Σμιθ κατείχε το κεντρικό πόστο της διευθύντριας για ζητήματα που αφορούν την Αμερική στο υπουργείο Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας, μια θέση που καταλαμβάνουν μόνον έμπειροι διπλωμάτες. Η καριέρα της άλλωστε έχει να αποκαλύψει πολλά και θα μπορούσε να αποτελέσει και υλικό για ταινία, αφού έχει βρεθεί πολλές φορές στη δίνη του κυκλώνα και έχει φέρει εις πέρας επικίνδυνες αποστολές. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει υπηρετήσει στο Ιράν όταν οι βρετανοϊρανικές σχέσεις ήταν σε κρίσιμη καμπή. Οι Ιρανοί κατηγορούσαν το Λονδίνο για ανάμειξη σε έκρηξη με θύματα στην πόλη Αχβάζ, ενώ κατάγγελλαν διαρκώς τη Μεγάλη Βρετανία για κοινό μέτωπο με την Αμερική κατά της χώρας τους. 

Η Κέιτ Σμιθ είχε σπεύσει τότε να καταδικάσει τις ενέργειες και να αλλάξει το κλίμα σε μια περιοχή που όντως μύριζε μπαρούτι. Φλέγον ήταν και το ζήτημα με τα πυρηνικά τότε. Και σε αυτή την αποστολή τέθηκε επικεφαλής και ανέλαβε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Μιλώντας άπταιστα ιρανικά, τα οποία έμαθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποφάσισε να ξεκινήσει έναν κρίσιμο κύκλο συζητήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και μάλιστα σε μια περιοχή όπου οι γυναίκες δεν έχουν και την καλύτερη αντιμετώπιση... Εκτοτε η καριέρα της απογειώθηκε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την έχρισε διευθύντρια και σε άλλα διεθνή πόστα - όπως αυτό των κυβερνητικών σχέσεων με την πετρελαϊκή Shell καθώς, εκτός των άλλων, η κυρία Σμιθ διαθέτει και βαθιά γνώση των χρηματοοικονομικών. 

Η φήμη της σιδηράς κυρίας που εκτοπίζει κυρίαρχους άνδρες την κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή στο Διπλωματικό Σώμα. Ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Βρετανίδας εκπροσώπου στη διεθνή διπλωματική κονίστρα, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε και στο ιστορικό βιβλίο «Women of the World: The Rise of the Female Diplomat» (Γυναίκες του Κόσμου - Η Ανοδος της Γυναικείας Διπλωματίας)».  Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για έναν ευγενικό χαρακτήρα με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και με έντονη την αίσθηση της δικαιοσύνης, ενώ σε άλλα βιβλία έχουν καταγραφεί οι καίριες παρεμβάσεις της σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Εκπληκτική είναι η έφεσή της στις ξένες γλώσσες. Το στυλ της στο ντύσιμο είναι ιδιαίτερα μοντέρνο, είναι μελαχρινή με έντονο βλέμμα, ενώ άλλη πολύτιμη στυλιστική λεπτομέρεια είναι τα γκρίζα μαλλιά που έχει από νεαρή ηλικία. 

Η επιστροφή


Για την Κέιτ Σμίθ όλα έγιναν πολύ γρήγορα, αφού η αποφοίτηση με άριστα από το πανεπιστήμιο της άνοιξε με ευκολία την πόρτα μιας περίοπτης καριέρας. Δούλεψε αμέσως για το υπουργείο Εξωτερικών. Ηταν μάλιστα τέτοια η αποφασιστικότητά της που δεν φοβήθηκε, σε ηλικία μόλις 24 ετών, να δεχτεί τη θέση για την πολύπαθη Αφρική και συγκεκριμένα για τη Ζάμπια αλλά και αργότερα για τη Δημοκρατία του Μαλάουι. Υστερα από τόσα χρόνια περιήγηση σε κράτη της Ανατολής, στο Ιράν και την Αμερική, επιστρέφει στην Ελλάδα και νιώθει πολύ χαρούμενη που ξεκίνησε από εδώ την επίσημη διπλωματική της καριέρα: «Η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι το ίδιο έντονη με τότε», είπε σε άπταιστα ελληνικά τη βραδιά που μας υποδέχτηκε ως καλεσμένους της στην πρεσβευτική κατοικία δείχνοντας τον ενθουσιασμό της. Οσο για τα κεράσματα, εννοείται ότι είχαν βρετανική σφραγίδα - fish and chips και εκλεκτά λουκάνικα με τη συνοδεία μηλίτη. Ανάμεσα στους καλεσμένους ξεχώρισαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πρώην υπουργοί όπως ο Νίκος Δένδιας και η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αξιωματούχοι του Στρατού, Ελληνες και ξένοι διπλωμάτες. 
Γνωρίζοντας ότι οι καιροί δεν είναι μόνο δύσκολοι αλλά και οριακοί, η Κέιτ Σμιθ στη διάρκεια της βραδιάς έκανε και την καλύτερη ευχή: «Θα ήθελα η θητεία μου να είναι χωρίς ιστορία». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr