Σήμερα η απόφαση για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power

Σήμερα η απόφαση για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power

Η εισαγγελέας έχει ζητήσει την αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αντίθετα την ενοχή του έτερου βασικού κατηγορουμένου, Άρη Φλώρου, καθώς και άλλων έντεκα κατηγορουμένων

Σήμερα η απόφαση για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power
Η ώρα της δικαστικής κρίσης για τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης Energa - Hellas Power Αριστείδη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη καθώς και για 17 ακόμη συγκατηγορουμενούς τους έφτασε. Έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να εκδώσει σήμερα την αποφασή του επί της ενοχής ή μη για τους συνολικά 19 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Με την απόφασή τους οι δικαστές θα αποφανθούν για το αν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται – κατά περίπτωση υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Αδικήματα που είναι σε βαθμό κακουργήματος και που «πατάνε» κατά βάση στη ζημία ύψους 152 εκατ. ευρώ, την οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τη δράση των εκπροσώπων των δυο εταιρειών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, που έχει αποκαλυφθεί από «Πρώτο Θέμα» έχει χαρακτηριστεί ώς μια από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος δεδομένου ότι οι πράξεις του κατηγορητηρίου έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι «γονάτιζαν» υπό το βάρος των δυσβάσταχτων φόρων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κ.κ. Φλώρος και Μηλιώνης ως εκπρόσωποι των δυο ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ εισέπρατταν από το 2006 έως το 2011 από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ηλεκτρικής ενέργειας) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, (γνωστό τότε ως ΕΤΗΔΕ) δεν κατέβαλαν ποτέ ως όφειλαν τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία. Αντίθετα, τα ιδιοποιήθηκαν και μέσω δεκάδων off shore εταιρειών τα διοχέτευσαν σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία, με στόχο να σβήσουν τα ίχνη τους.

H δράση των κατηγορουμένων αποτυπώνεται ως εξής στο παραπεμπτικό βούλευμα: «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος ως εκπρόσωποι της Energa αλλά και ο Β. Μηλιώνης ως εκπρόσωπος της Hellas Power δεν κατέβαλαν, κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ) τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Pοwer και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία Energa...».
Κλείσιμο

Οι ίδιοι, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους στο ακροατήριο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και με έγγραφες δηλώσεις τους στο δικαστήριο και στις αρμόδιες αρχές γνωστοποίησαν ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζουν είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Βαρύνουσας σημασίας είναι όμως για τους κατηγορούμενους και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που τους έχει αποδοθεί. Ενδεικτικά, στο βούλευμα αναφέρεται ότι αφού ιδιοποιήθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο, στη συνέχεια μέσω δεκάδων off - shore εταιρειών τα διοχέτευσαν σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κόνγκ, Πριγκιπάτο του Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία ώστε να σβήσουν τα ίχνη τους.

Προς αντίκρουση της κατηγορίας αυτής η πλευρά των κατηγορουμένων έχει υποστηρίξει στο ακροατήριο ότι έβγαλε τα χρήματα εκτός Ελλάδας λόγω της κρίσης και ότι η κίνηση αυτή ήταν απλώς μια επιχειρηματική επιλογή. Μάλιστα, οι συνήγοροι τους προσκόμισαν στο δικαστήριο πίνακες , που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αποδεικνύουν πως για κάθε έμβασμα που «έφευγε» για το εξωτερικό τα διαθέσιμα στις ελληνικές τράπεζες αρκούσαν για την κάλυψη των υποχρεώσεων των δυο εταιρερειών.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας εκτός από τους Β. Μηλιώνη και Αρ. Φλώρο, κάθισαν ακόμη οι: Αχιλλέας Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας, Νικόλαος Δεκόλης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, Alan Ronald Cable, Χρήστος Κωτσαΐδης, Natalia Godoroja, Φώτιος Φωλιάς, Αλίκη-Παρασκευή Φλώρου, Κωνσταντίνος Κωνστάντος, Χρήστος Σιαφάκας, Noe Nordeine Benziane, Μαρία Σκλαβάκη, Πέτρος Νικολοθανάσης, Κωνσταντίνος Σιαφάκας, Βασίλειος Δημητράκας και Αρετή Γιαννούλη.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με πρότασή της προς το δικαστήριο έχει ζητήσει την αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αντίθετα την ενοχή του έτερου βασικού κατηγορουμένου, Άρη Φλώρου, καθώς και άλλων έντεκα κατηγορουμένων.


Έχοντας ακούσει την εισαγγελική πρόταση οι δικαστές καλούνται πλέον να αποφασίσουν επί της ενοχής των κατηγορουμένων και στη συνέχεια επί των ποινών που μπορεί να επιβληθούν σε όσους καταδικαστούν. Παράλληλα, με την αποφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να αποφανθεί και για τον αν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων. Δυνατότητα που τους παρέχεται με τον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων μπορούν να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης