Επιστρέφει το δόγμα «κάθε πόλη με Πανεπιστήμιο και κάθε κωμόπολη με ΤΕΙ»

Στο μηχανογραφικό από φέτος εννέα από τα είκοσι τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν με την «Αθηνά» - Την ίδρυση Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά συζητά ο Γαβρόγλου ύστερα από συνάντηση με βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ

«Επιστρέφουν» εννέα από τα είκοσι τμήματα των ΤΕΙ που είχαν καταργηθεί με το σχέδιο «Αθηνά». O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου,
ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την εισήγηση της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, σύμφωνα με την οποία εννέα τμήματα των ΤΕΙ, από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το σχέδιο «Αθηνά» ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, εντάσσονται από φέτος δελτίο των Πανελλαδικών εξετάσεων. 

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο του δόγματος «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο και κωμόπολη ΤΕΙ» με βάση το οποίο διαμορφώθηκε στη χώρα το «τοπίο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται συζητήσεις του υπουργείου με την ακαδημαϊκή κοινότητα για ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Η πολυδιάσπαση στην επαρχία δεκάδων τμημάτων με ή χωρίς αντικείμενο είχε ως σκοπό την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας με τα ενοίκια σπιτιών και τη διατήρηση μαγαζιών σίτισης φοιτητών. Το σχέδιο «Αθηνά» που εφαρμόσθηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είχε ως στόχο το «νοικοκύρεμα» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σχέδιο «Αθηνά» ήταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που επεδίωξε να αντιμετωπίσει, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων 25 ετών. Το υπουργείο είχε κρίνει ότι η ίδρυση και λειτουργία τμημάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω και του κατακερματισμού γνωστικών αντικειμένων ή ελλιπών προγραμμάτων σπουδών οδηγούν σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα.

Χθες πάντως ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε τα εξής: «Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν μπορεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικούς φορείς, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε στο πλαίσιο μιας ορθολογικής συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας να μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ενισχύουν την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής». 


Στο ίδο μήκος κύματος αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Συνόδου των ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: «Από το σχέδιο "Αθηνά" είχαν καταργηθεί 20 τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση. Εμείς ζητήσαμε από τη Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των εννέα τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον προσωπικό.

Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί  υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση, δηλαδή μία συμφωνία της πολιτείας να αποδεχθεί αυτή την πρόταση. Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα».


Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου τόνισε:

«Κι εγώ εκ μέρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, εκπροσωπώντας τη Σύνοδο των Προέδρων, θα ήθελα  να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούριες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε.

Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε  τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα εννέα να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».


Πρόκειται για τα Τμήματα:
-ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
-Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)
-Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)
-Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
-ΤΕΙ Αθήνας
-Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης
-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
-Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
-ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
-Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)
-ΤΕΙ Πελοποννήσου
-Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
-ΤΕΙ Θεσσαλίας
-Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)
-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
-Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr