Τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια - Διαψεύδουν τα περιστατικά οι ελληνικές αρχές

Τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια - Διαψεύδουν τα περιστατικά οι ελληνικές αρχές

Τουρκικό πλοίο «έδεσε» στις βραχονησίδες, λέει η Ηurriyet - «Μύτη με μύτη» ήρθαν τουρκικό και ελληνικό πλοίο, λέει το πρακτορείο Anadolu - Προβληματισμός για την τεχνητή ένταση που δημιουργεί η τουρκική πλευρά - Κοτζιάς: Απαντούμε κατάλληλα σε κάθε πρόκληση

Τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια - Διαψεύδουν τα περιστατικά οι ελληνικές αρχές
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα περιστατικά που περιγράφουν καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης


Χθες η εφημερίδα Ηurriyet της
Τουρκίας περιέγραψε με εκτενές δημοσίευμα της ένα νέο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Ιμίων, ενώ αργά το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιέγραψε και δεύτερο, το πιο προκλητικό μετά την
Κλείσιμο
επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια στις 29 Ιανουαρίου.

Τα περιστατικά αυτά διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος για το κλίμα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά.

Δίνοντας συνέχεια στην τεχνητή ένταση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι γείτονες, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε χθες ότι πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής «έδεσε» στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Ηurriyet, πλοιάριο της τουρκικής ακτοφυλακής, στο οποίο επέβαιναν πέντε Τούρκοι αξιωματικοί, βρέθηκε ανάμεσα στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων, όπου έμεινε για δέκα λεπτά και στη συνέχεια οι αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα, όταν ένα πλοίο μήκους 170 μέτρων της τουρκικής εταιρείας «Powership Μαύρη Θάλασσα», με την ονομασία «Yasinbey», πέρασε από την περιοχή των Ιμίων, προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής ακτοφυλακής. 

Το ελληνικό σκάφος φέρεται μάλιστα να αναγκάστηκε να επιστρέψει, όταν ξεκίνησε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κατευθύνεται προς το μέρος του.



Είναι η πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα που τα τουρκικά μέσα «ανακαλύπτουν» τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες σχεδόν πάντα διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές.

Αυτό συνέβη και με νεώτερο «περιστατικό», για το οποίο και πάλι δήλωσε άγνοια το ελληνικό Πεντάγωνο. Σε ανακοίνωση, δε, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέφερε τα ακόλουθα: «Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».





Και δεύτερο επεισόδιο επικαλούνται οι Τούρκοι
Το πρακτορείο Anadolu, ωστόσο, έκανε λόγο και για δεύτερο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, με δύο πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας να έρχονται «μύτη με μύτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 
Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού μπήκε ανάμεσα στα δύο πλοία, ενώ το Anadolu έκανε λόγο για «θερμό επεισόδιο» αρκετών λεπτών. Αμέσως μετά, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό και το ελληνικό προς την Ελλάδα.

Η Hurriyet έγραψε για το δεύτερο περιστατικό ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε τις βραχονησίδες και το τουρκικό πήγε ακριβώς μπροστά του, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Τα πλοία έμειναν για λίγη ώρα σε αυτό το σημείο, με το σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανάμεσά τους, το οποίο «έκανε μανούβρες, για να τα απομακρύνει».




Κοτζιάς: «Σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη απάντηση»
«Χωρίς να είμαστε προκλητικοί, σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνέντευξή του απόψε στην εκπομπή του Σκάι «Ιστορίες». 

Η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια» τονίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων της διπλωματίας. «Έχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».
 
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άσκηση για την ελληνική διπλωματία την μεγάλη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της η Τουρκία για την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ που εξαρτάται και από εμάς και από την Κύπρο, μία υπόθεση 60-80 δισεκατομμυρίων, για μία Τουρκία που κάμπτεται η οικονομία της, τονίζοντας ότι υπάρχουν εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε, να προσελκύσουμε την Τουρκία προς έναν ευρωπαϊκό δρόμο και ταυτόχρονα να την πιέζουμε να εγκαταλείπει αυτά που σήμερα κάνει.
 
Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να ξέρει και να το ξανασκεφτεί σοβαρά πριν μπει σε τέτοιου είδους «παιχνίδια» σαν το Φαρμακονήσι ότι «δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».Ενώ ερωτηθείς για το περίφημο tour του Τούρκου ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια «γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας» καθώς «προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ' ότι γινόταν στο παρελθόν» επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας και της κυριαρχίας μας» που « είναι μεγαλύτερη απ' ότι στο παρελθόν».
 
«Εγώ μιλάω πολύ λίγο, πράττω πολλά» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχουν ενημερωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και βέβαια τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο».
 
Αντικρούοντας ότι η Τουρκία έχει πάντα μια διαμορφωμένη στρατηγική για κάθε ενέργεια που κάνει, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι βασικό θεμελιακό σκεπτικό της γειτονικής χώρας είναι πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μία γκρίζα ζώνη και μετά πώς θα διεκδικήσει αυτή τη γκρίζα ζώνη. Ενώ ως προς τα πολύ θετικά σημεία της προηγούμενης εβδομάδας έκρινε τη στάση του υπουργού Άμυνας να μην απαντήσει στις προσωπικές επιθέσεις που του έγιναν από τη σκοπιά της Τουρκίας.
 
Ερωτηθείς αν όλη αυτή η ένταση συνδέεται με τους "8" ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού και από την υπόθεση των "8", επισήμανε ότι «η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια. Υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να καλύπτει πραξικοπηματίες» τόνισε ότι «θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να εφαρμόσει το κράτος δικαίου, να εγγυάται ότι θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και μετά να διεκδικεί οτιδήποτε άλλο»
 
Σε ερώτηση αν η συνεχής αμφισβήτηση με τα επεισόδια στο Αιγαίο δημιουργεί ένα τετελεσμένο ως «γκρίζα ζώνη» ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός ότι «τετελεσμένο δεν δημιουργεί κανένας» καθώς όπως είπε παραθέτοντας στους διεθνείς συνομιλητές του ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του τουρκικού παραλογισμού, αυτό της Γαύδου στο χάρτη του Αιγαίου, αντιλαμβάνονται «ότι εδώ πρόκειται για παλιούς νέο-οθωμανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ούτε νομική, ούτε ηθική, ούτε πολιτική βάση».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει μιλήσει και με το ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο είναι «γιατί δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει». Τόνισε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι «έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού» εκφράζοντας την άποψη ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
 
«Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους» είπε ο κ. Κοτζιάς «ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με την Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης