Στα... μαλακά οι εισπρακτικές εταιρείες για την υπόθεση των εκβιασμών

Στα... μαλακά οι εισπρακτικές εταιρείες για την υπόθεση των εκβιασμών

Διώκονται μόνο για ένα πλημμέλημα έπειτα από πολυετή εισαγγελική έρευνα - Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα «δεν προκύπτει ότι  επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες»

Στα... μαλακά οι εισπρακτικές εταιρείες για την υπόθεση των εκβιασμών
Στα "μαλακά" πέφτουν οι εισπρακτικές εταιρείες, καθώς έπειτα από πολυετή έρευνα οι εισαγγελικές αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους εκπροσώπους τους. 

Έτσι, από τις αρμόδιες  εισαγγελικές αρχές ζητείται να μπει στο αρχείο η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αλλά και πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης, καθώς είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση από την τακτική των επίμονων τηλεφωνημάτων που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών. 

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονταν ως συνεργάτες
δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες που καθυστερούσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. 

Παράλληλα, άλλες καταγγελίες ανέφεραν ότι πολλοί υπάλληλοι εισπρακτικών χρησιμοποιούσαν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν περισσότερο τον οφειλέτη.
Κλείσιμο

Έτσι από το 2008 πολίτες αλλά και ο ΔΣΑ με αναφορές στην εισαγγελία, ζητούσαν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εισπρακτικών εταιρειών για το κακούργημα της εκβίασης, αδίκημα που ωστόσο δεν στοιχειοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε. 

Από την εισαγγελική έρευνα δεν στοιχειοθετήθηκε όμως ούτε η τέλεση των αδικημάτων της απάτης κατ' εξακολούθηση, της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος και της παράνομης βίας.

Ειδικότερα, την συγκεκριμένη υπόθεση διερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, η οποία ζήτησε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 15 προσώπων (εκπροσώπων των εισπρακτικών εταιρειών υπαλλήλους τους αλλά και υπαλλήλους τραπεζών) μόνο για ένα πλημμέλημα: Αυτό της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα!

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι εταιρείες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η δίωξη (που είναι θυγατρικές τραπεζών)  δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο εισαγγελικό "μικροσκόπιο" μπήκαν συνολικά 29 εισπρακτικές και 17 δικηγορικά γραφεία. 

Για την πλειονότητα, ωστόσο, των εισπρακτικών εταιρειών, προέκυψε ότι είχαν συμβάσεις με τις Τράπεζες και νομίμως είχαν στην κατοχή τους προσωπικά στοιχεία οφειλετών. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθησαν ήταν και αυτό πρώην υπουργού, για το οποίο πάντως από το 2013 με εισαγγελική διάταξη είχε κριθεί ότι οι εκπρόσωποί του δεν διέπραξαν κάποια έκνομη ενέργεια. 

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν πως από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εισπρακτικές εταιρείες είχαν ανάρμοστη συμπεριφορά στους πολίτες, η οποία στοιχειοθετεί το πλημμέλημα  της παράνομης βίας. Πλην όμως, το αδίκημα διώκεται μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντα. Μάλιστα, από την εισαγγελέα κλήθηκαν περισσότεροι από 100 καταγγέλλοντες, χωρίς όμως οι περισσότεροι εξ αυτών να επιθυμούν να καταθέσουν έγκληση. 

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της έρευνας η εισαγγελέας διερεύνησε αν μεταξύ άλλων έχουν τελεστεί  τα αδικήματα της εκβίασης, παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 22 και παράνομη βία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το πόρισμα και οι εισπρακτικές


Τώρα, στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας και με το οποίο κρίνει ότι δεν τελέστηκαν τα παραπάνω αδικήματα εκ μέρους των εισπρακτικών εταιρειών, αναφέρεται μεταξύ των άλλων: "Δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα".

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις υποστήριξαν πως έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν συνεχώς δανειολήπτες που δεν ήταν συνεπείς με τις οφειλές τους. 

Πλέον το τελικό λόγο για το αν η συγκεκριμένη δικογραφία θα μπει στο αρχείο ως προς τα κακουργήματα έχει η εισαγγελία Εφετών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης