Καθ΄οδόν προς Ευρώπη η στέβια

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στην Ε.Ε. ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την ευρεία παραγωγή και χρήση της στέβια - γνωστής και ως «φυτό της χιλιετίας» χάρις τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητές της - στην Ευρώπη, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στην Ε.Ε. ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την ευρεία παραγωγή και χρήση της στέβια - γνωστής και ως «φυτό της χιλιετίας» χάρις τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητές της - στην Ευρώπη, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Το θέμα της ευρωπαϊκής έγκρισης της στέβιας, έχει ξεκινήσει από το 2005 και είχε ανακοινωθεί ότι το πόρισμα θα έβγαινε στα μέσα του 2009. Δεδομένων όμως των εξελίξεων στην οικονομία, άλλαξαν οι προτεραιότητες και δόθηκε αναβολή για το 2010/2011.

Όμως, μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το μόνο που μένει πλέον είναι το «οκ» από τους Υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. 

Την ίδια άποψη με τον EFSA, έχει και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). 

Συγκεκριμένα, η EFSA γνωμοδότησε ότι οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς ή τοξικοί ενώ δεν βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά ημέρα. 

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η στέβια, μετά από επεξεργασία, παράγει μία γλυκαντική ουσία η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς να παράγει θερμίδες, ενώ μόνο το φύλλωμα της -ακατέργαστο δηλαδή- είναι 10 φορές πιο γλυκό απ’ ότι η ζάχαρη.

Σύμφωνα με ειδικούς, η έγκριση από τον FAO ήταν το δυσκολότερο «κομμάτι» για την στέβια καθώς το κλίμα της αγοράς ως προς το συγκεκριμένο φυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και αναμένεται να εγκριθεί αμέσως από τους Υπουργούς Γεωργίας χωρίς να αποκλείετε αυτό να συμβεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο Γεωργίας που αναμενόταν να γίνει αυτές τις μέρες όμως λόγω του αεροπορικού αλαλούμ που επικρατεί εξαιτίας του ηφαιστείου της Ισλανδίας, ανεβλήθη μέχρι νεωτέρας. 

Σε επαγρύπνηση πρέπει να βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε από τη στιγμή της έγκρισης από την Ε.Ε. , η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα ξεκινήσει την καλλιέργεια στέβια, έτσι ώστε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και να είναι εκείνη που θα ελέγχει την αγορά του φυτού στα πρώτα της βήματα.

Πρέπει να τονίσουμε, ότι η καλλιέργεια στέβιας μπορεί είναι αποδοτική μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία καθώς οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κεντρικής Ευρώπης δεν προσφέρονται.

«Το φυτό της χιλιετίας»

Δεν είναι τυχαίο που η στέβια έχει αποσπάσει αυτόν τον τίτλο. Οι ιδιότητές της σε συνάρτηση με την ευκολία στην παραγωγή αλλά και στην απόδοσή της είναι αυτές που την καθιστούν «το φυτό της χιλιετίας».

Η ιστορία της ξεκινάει εδώ και 1500 χρόνια από την Παραγουάη, ενώ εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, η στέβια έχει επίσης αντιοξειδιωτικές ιδιότητες καθώς και αντιυπερτασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδης. 

Παράλληλα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύει από τους ιούς και από τον καρκίνο καθώς και από βλάβες του DNA. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση για το δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος και προλαμβάνει την τερηδόνα, κάτι που αποτελεί τη λύση του κάθε γονέας που θέλει να προστατέψει το παιδί του από τις συνέπειες που έχει η ζάχαρη. Η στέβια επειδή μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη προσφέρεται για διαβητικούς, παχύσαρκους και υπογλυκαιμικούς.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της στέβια έναντι των «αντιπάλων» της, είναι ότι δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τους 200 βαθμούς Κελσίου, κάτι που τις δίνει και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική.

Όπως καταλαβαίνετε, τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι «επικίνδυνα» για τις βιομηχανίες ζάχαρης, οι οποίες εδώ και χρόνια «πολεμούν» το συγκεκριμένο φυτό στην προσπάθειά του να βγει στην αγορά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr