Στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για το εθνικό σύστημα διαπίστευσης

Αποδοχή των ρυθμίσεών του από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του

Την γενική αποδοχή, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, είχε από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορά τη Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Σταύρου, επεσήμανε ότι ο προηγούμενος νόμος του 2013 έδειξε τις αδυναμίες που υπάρχουν και πρέπει να διορθωθούν και πρόσθεσε ότι εφόσον λειτουργούμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Στην ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, αναφέρθηκαν τόσο η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΣΥΔ, 'Αννα Στεφανίδου, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΟΤ, Θεόδωρος Πάνου καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Φιλλένια Σιδέρη.
Από την πλευρά της, η Αυγή Οικονομίδου που εκπροσώπησε τον ΣΕΒ, δήλωσε ότι συμφωνεί επί της αρχής του νομοσχεδίου ενώ έκανε λόγο για «απολύτως επιβεβλημένη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα διαπίστευσης».
Ο Περικλής Αγάθωνος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο χρειάζονται ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές.
Πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο ζήτησε ο Ιωάννης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, αναγνωρίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, αναγνώρισε ότι δίκαια κάποιοι ανησυχούν για τα ζητήματα μεταβατικότητας που προκύπτουν, και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις που θα δίνουν λύσεις για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.
Δεκτό έκανε και το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, για συμμετοχή τους στο ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.
Ακόμα, αναγνώρισε ότι «το ζήτημα της εποπτείας είναι πράγματι κρίσιμο», ανακοινώνοντας ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία εκπόνησης νέου νομοσχεδίου το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο, καλώντας όσους φορείς το επιθυμούν, να συμμετέχουν στο διάλογο.
Τέλος ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι, έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΛΟΤ από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα ολοκληρωθεί αύριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr