Ανοίγει ο δρόμος για την καύση των νεκρών

Το δρόμο για  την καύση των νεκρών ανοίγει  το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογράφοντας μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Υγείας) την απόφαση,  με την οποία θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

Το δρόμο για  την καύση των νεκρών ανοίγει  το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογράφοντας μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Υγείας) την απόφαση,  με την οποία θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).  

Η ΚΥΑ «Ρύθμιση θεμάτων τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ίδρυση και  λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης  νεκρών» αναφέρεται σε τεχνικά θέματα που αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), στους κανονισμούς και στις διαδικασίες αποτέφρωσης και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.  

Έτσι, ορίζεται η χωροθέτηση των ΚΑΝ με προβλεπόμενους χώρους συναθροίσεως (αίθουσες τελετών, αναμονής, κ.λπ.), και περιβαλλοντικά και υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων, όπως ορίζονται από την ΚΥΑ. Για τη χωροθέτηση και έναρξη λειτουργίας του πρώτου ΚΑΝ, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα ανακοινωθεί σύντομα η ακριβής θέση του.  

Στο παρελθόν πληροφορίες  ανέφεραν ότι ένας από τους χώρους που πιθανολογείται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ΚΑΝ είναι η περιοχή  του Σχιστού.  

Ο Δήμος στον οποίο θα ανήκει θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου κατασκευής.  

«Βασική μας  στόχευση είναι να εναρμονιστούμε με τη διεθνή πρακτική των ανεπτυγμένων χωρών, όπου η πολιτεία δίνει στο  άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις του» δηλώνει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. 

Η μη ύπαρξη ΚΑΝ  στη χώρα μας συνιστά παραβίαση  άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα. Η αποτέφρωση νεκρών ισχύει στη Γαλλία από το 1789, στη Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ’30.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, κ.ά. Στη χώρα μας οι πρωτοβουλίες άρχισαν το 1987 και το 2006 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, όπου εξειδικεύτηκαν οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης νεκρών.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr