Γύμνια στο ΕΣΥ και στον τομέα της ασφάλειας

Γύμνια στο ΕΣΥ και στον τομέα της ασφάλειας

Ακτινογραφία των μέτρων ασφαλείας σε 32 νοσοκομεία και δομές υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ- Στο έλεος οιουδήποτε κακοποιού 12 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας

Γύμνια στο ΕΣΥ και στον τομέα της ασφάλειας
Τουλάχιστον 12 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας βρίσκονται στο έλεος οιουδήποτε κακοποιού καθώς δεν διαθέτουν κανενός είδους φύλαξη. Αλλά και σε εκείνα που φυλάσσονται, το προσωπικό φύλαξης δεν προλαβαίνει να καταγράφει τα καθημερινά συμβάντα, από απόπειρες ληστείας και βιαιοπραγίες ασθενών κατά του προσωπικού μέχρι τις ευρύτατα…διαδεδομένες κλοπές χρημάτων, κινητών τηλεφώνων, εσχάτως δε και…ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
 
Τα κενά ασφαλείας των μονάδων υγείας του ΕΣΥ όπως καταγράφηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες με τις κλοπές στον «Άγιο Σάββα» καθώς και στα νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Πανεπιστημιακό Λάρισας, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων
(ΠΟΕΔΗΝ).
 
«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους, κατά 50%,  τα τελευταία 7 χρόνια. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Σε όλα τα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καμία φύλαξη.
Τα περισσότερα μάλιστα βρίσκονται έξω από τα χωριά ή τις πόλεις και είναι εύκολο να κλαπούν» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέροντας ενδεικτικά τα Κέντρα Υγείας σε Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα.
Κλείσιμο
 
Το προσωπικό φύλαξης των νοσοκομείων
 
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, φυλάσσονται από τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων:
1.Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του Ν.1339/83 που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται στα νοσοκομεία σε οργανικές θέσεις.
2.ΔΕ Προσωπικό Ασφαλείας που παρακολούθησαν σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία
Ωστόσο, επισημαίνει πως οι δύο κατηγορίες του προσωπικού αυτού είναι ελάχιστοι στα νοσοκομεία (περίπου 400).
3.Προσωπικό φύλαξης μέσω ιδιωτικών εταιρειών (εργολάβοι) που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Φέρνουν λιγότερους security από ότι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράφουν με τα Νοσοκομεία
4.Προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης από τα Νοσοκομεία, με συμβάσεις εργασίας.
             
Η «ακτινογραφία» της φύλαξης σε 32 δημόσιες δομές από την ΠΟΕΔΗΝ
 
ΑΧΕΠΑ. Νοσοκομείο με 670 κλίνες, διαθέτει μόλις 6  άτομα μόνιμο  προσωπικό φύλαξης και άλλα 3 άτομα που βρίσκονται σε αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή έχουν μετακινηθεί στη φύλαξη χωρίς να είναι αυτός ο τομέας τους .Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί  με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι και η έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερεις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές , τους λοιπούς χώρους, και για τις εφημερίες όπου οι ασθενείς υπερβαίνουν τους 1000.  Κινδυνεύουν και οι ασθενείς ενώ καταγράφονται καθημερινά πάρα πολλές κλοπές ασθενών και προσωπικού.
Από τα καταγεγραμμένα συμβάντα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ότι τα βίαια επεισόδια των επιθέσεων μεταξύ συνοδών ή μεταξύ ασθενών και προσωπικού είναι στην ημερήσια διάταξη ενώ συχνές είναι οι κλοπές και οι απόπειρες κλοπής.
 
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Δυναμικότητας 700 κλινών το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φυλάσσεται από 3 μόνιμους υπαλλήλους ασφαλείας, 3 θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους security. Τους 6 μόνιμους υπάλληλους  μετέφερε η διοίκηση στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Δερματολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει μετά το μεσημέρι η μία από τις δύο μεγάλες κεντρικές πύλες του νοσοκομείου που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τονίζεται ότι το Ιπποκράτειο αποτελείται από πέντε μεμονωμένα κτίρια με αφύλακτες εισόδους, στεγάζει και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα ιδιωτική ασφάλεια να μην αρκεί για τη φύλαξη και κάλυψη του προσωπικού, ασθενών και των εφημεριών με προσέλευση ασθενών πάνω από 1000 άτομα με συνοδούς.
 
ΠΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Το νοσοκομείο διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια, η οποία καλύπτει την πύλη το πρωί και 8 εφημερίες το μήνα, απόγευμα και νύχτα. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
 
ΓΝΘ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ. Την πύλη καλύπτουν με αλλότρια καθήκοντα 1 τηλεφωνητής, 2 βοηθοί θαλάμου και 1 φύλακας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
 
ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Η πύλη του νοσοκομείου φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια ανά 12ωρο, με κάλυψη και του τηλεφωνικού κέντρου ενώ δεν υπάρχει καμία κάλυψη στις εφημερίες. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
 
ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η ασφάλεια και φύλαξη του νοσοκομείου είναι πλημμελής με τον υπάρχοντα  αριθμό υπαλλήλων ιδιωτικής ασφάλειας, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι στις εφημερίες η προσέλευση ξεπερνά τους 1300 ασθενείς και συνοδούς.
 
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει 3 φύλακες με συμβάσεις εργασίας.
 
ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους και διαθέτει δύο θυρωρούς.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ». Στο νοσοκομείο υπηρετούν 6 άτομα, αλλά υπάρχει δυσκολία κάλυψης βαρδιών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Υπηρετούν 10 άτομα (5 μόνιμοι και 5 ιδιωτικού συνεργείου). Αναφέρεται δυσκολία κάλυψης βαρδιών, αφού εκτός της ανάγκης για εσωτερική φύλαξη, υπάρχουν 2 πύλες εισόδου στο νοσοκομείο.
 
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Μόνιμα ακάλυπτη εντελώς η απογευματινή βάρδια. Συχνά φαινόμενα κλοπών σε προσωπικό και επιθέσεων (βίαια περιστατικά) σε γιατρούς και νοσηλεύτριες.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Παρότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί ένα τόσο ιδιαίτερο και ευάλωτο τμήμα ασθενών,  δεν διαθέτει καμία φύλαξη. Έχει τρεις πύλες εισόδου, εκ των οποίων οι δύο δεν διαθέτουν ούτε καν μπάρες ασφαλείας, και στη μία χρέη θυρωρού εκτελεί ένας ηλεκτρολόγος. Εσωτερικά δεν υπάρχει καμία κάλυψη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συχνότητα των επιθέσεων από ψυχιατρικούς ασθενείς.
 
ΠΓΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Υπηρετούν 9 υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης αλλά τα κενά στη φύλαξη είναι πολλά, κάτι που αποδεικνύουν οι συχνές κλοπές οχημάτων και δικύκλων.  
 
ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Υπηρετούν  δύο άτομα στη νυχτερινή μόνο βάρδια.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Πλημμελής αποδεικνύεται η φύλαξη εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από τις επιθέσεις ή τις κλοπές που συμβαίνουν.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Στο νοσοκομείο υπάρχει φύλαξη αλλά μόνο στα ΤΕΠ.
 
 Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ. Η φύλαξη υπάρχει μόνο τα βράδια.
 
Ελλιπής χαρακτηρίζεται από την ΠΟΕΔΗΝ η φύλαξη στα νοσοκομεία Λαμίας, Λάρισας και Τρικάλων.  
 
Τέλος, δεν διαθέτουν φύλαξη  τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Καρπενησίου, Θήβας, Κύμης, Καρύστου, Άμφισσας, Φιλιάτων, Φλώρινας, Λευκάδας, Μολάων, Κυπαρισσίας και Δράμας.
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης