Με το βλέμμα στραμμένο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που αρχίζουν την Τετάρτη 7 Ιουνίου χιλιάδες υποψήφιοι κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις, πριν από την πρώτη μεγάλη “μάχη” της ζωής τους. Ηδη στο υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση με ένα ιδιαίτερο αυστηρό τελετουργικό για την επιλογή θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία θα φιλοξενηθεί σε απομονωμένη και ηχομονωμένη αίθουσα του υπουργείου. Οσες ώρες μένουν οι καθηγητές εντός της αίθουσας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν, παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να βγουν από την αίθουσα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η φετινή χρονιά έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους φετινούς υποψηφίους που περιλαμβάνει από μετακινήσεις σχολών σε πεδία, μείωση του αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μετακίνηση των επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται και ανακοίνωση του νέου εξεταστικού συστήματος. Επίσης, μία ακόμα αλλαγή είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Με δεδομένο οτι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, την Τρίτη το βράδυ θα καταφθάσουν στο υπουργείο Παιδείας τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να αρχίσει η εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία επιλογής θεμάτων που απαιτεί πολλές ώρες τις περισσότερες φορές. Σε ο,τι αφορά στην τελική επιλογή στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τονίζει ότι κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από πριν το θέμα, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονται αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρούν ότι το μυστικό τους είναι η ψυχραιμία των υποψηφίων και των οικογένειών τους.
Οπως λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι εφέτος θα υπάρξει συνωστισμός στις περιζήτητες σχολές Υγείας και στις Παραγωγικές σχολές. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος στις Ιατρικές σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα να αναμένεται ανοδική τάση των βάσεων. Η μείωση κατά 10% των θέσεων σε κάποια περιζήτητα τμήματα Οικονομικά και τμήματα Πολυτεχνικών σχολών αναμένεται αν εκτινάξει στα ύψη τις βάσεις αυτών των σχολών. Επίσης, στα ύψη θα κινηθούν τα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης οι γονείς θα προτρέψουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν όπως λένε οι ειδικοί “ευκαιρίες” για πολύ καλές σχολές σε Πανεπιστήμια, όπως στην Κρήτη και στο Αιγαίο για υποψηφίους που μπορούν να ανταποκριθούν στη διαβίωση μακριά από την οικογένεια.
Οπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης , λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις ο υποψήφιος πρέπει να μένει σε ένα ήσυχο περιβάλλον, χωρίς εντάσεις και τσακωμούς. Επιπλέον, όπως τονίζει από την εμπειρία του δεν χρειάζεται και υπερβολική φροντίδα , αλλά καλό είναι ο μαθητής να έχει επισκεφθεί κάποιον γιατρό αν ζαλίζεται γιατί συχνά υπάρχουν προβλήματα μυωπίας που δεν έχουν εντοπισθεί. Σε ο,τι αφορά σε συμπληρώματα διατροφής που επιλέγουν κάποιοι υποψήφιοι, καλό είναι να δίνονται από γιατρούς.
Σε ο,τι αφορά στις επαναλήψεις ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει ότι αυτές δεν πρέπει να γίνονται με άναρχο ή αγχωτικό τρόπο καθώς ο σκοπός της επανάληψης είναι να'” φρεσκάρει” ο υποψήφιος αυτά που ήδη ξέρει.
Οι καθηγητές συνιστούν στους υποψηφίους να κοιμούνται τουλάχιστον οχτώ ώρες , να μην πίνουν πολλούς καφέδες και να μην κάνουν δίαιτα.
Σε ο,τι αφορά την ημέρα της εξέτασης ο κ. Βαφειαδάκης συνιστά να προσέξουν πολύ να μην δώσουν πρώτοι το γραπτό τους και να μην αλλάξουν την Τετάρτη στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας το στυλ τους ξαφνικά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν το πρόχειρο καθώς η εμπειρία, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει δείξει οτι ξεχνούν εκεί λύσεις ασκήσεων.
Εφέτος, με βάση την αναλογία αναμένεται αν εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι 7 στους 10 ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η επιλογή θεμάτων θα κινηθεί στο πνεύμα των σχολικών βιβλίων χωρίς εξεζητημένα θέματα.
Μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2017
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2017 με το Νέο σύστημα (
πατήστε εδώ).
- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2017 με το Νέο σύστημα (
πατήστε εδώ).
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (
πατήστε εδώ).
- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2017 με το Παλαιό σύστημα, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση (
πατήστε εδώ).
Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.