Με... φωτισμένους δρόμους θα αντιμετωπίσουν το χάος στο Μενίδι

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης - Εξετάζουν και είσοδο νέων Ρομά στην αστυνομία - Ομολογία Τόσκα: Τα μέτρα που πήραμε τον Μάρτιο δεν αποδείχθηκαν αρκετά - Γαβρόγλου: Υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών Ρομά στα ολοήμερα σχολεία

Με μέτρα που ξεκινούν από την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής και φτάνουν έως τους... πιο φωτισμένους δρόμους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χάος που επικρατεί στο Μενίδι και το οποίο ήρθε στην επιφάνεια μετά τον αδόκητο χαμό του 11χρονου Μάριου από «αδέσποτη σφαίρα» όπως ανακοίνωσαν πέντε υπουργοί της κυβέρνησης.

Με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Κώστας Γαβρόγλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Νίκος Τόσκας και ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μέτρα για την περιοχή, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να εντάσσονται στην αστυνομία νέοι σε ηλικία Ρομά.

Δείτε την εισήγηση των πέντε υπουργών



Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε το περίγραμμα λέγοντας ότι στόχος μας είναι: να πυκνώσει η αστυνομική παρουσία, να γίνουν πολύχρωμες ζώνες, να εξασφαλίσουμε φωτισμένους καθαρούς δρόμους και μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών Ρομά στα σχολεία.

Εξήγγειλε, επίσης, πρωτοβουλίες για τους τοξικοεξαρτημένους και προγράμματα αθλητισμού που ήταν πάντα μέσο απογκετοποίησης.

Σχολίαζοντας, δε, όσα οδήγησαν στον άδικο χαμό του μικρού Μάριου και όσα ακολούθησαν από τους κατοίκους της περιοχής ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε πρωτοβουλίες κατά της οπλοκατοχής ότι «δεν μπορεί κανείς να πάρει το νόμο στα χέρια του ούτε να παίρνει το κουμπούρι για γλέντι και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι:

- στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα σε 15 από 25

- στα σχολεία αυτά ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να εγκατασταθεί κοινωνικός λειτουργός που ρόλος του θα είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος με την οικογένεια. «Θα μιλά καθημερινά με τις οικογένειες» είπε ο υπ. Παιδείας

- γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου για τα παιδιά των Ρομά

- πειραματικά φέτος στα σχολεία αυτά θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά η σχολή γονέων

- μελετάμε και το νομικό καθεστώς ως προς τη δυνατότητα των μαθητών Ρομά που παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις

Ως κορυφή του παγόβουνου χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο Μενίδι η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξαγγέλοντας μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το επίπεδο της κατοίκησης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα παιδιά Ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας γιατί αλλίως δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας παραδέχθηκε ότι οι εντατικοί έλεγχοι που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο «και είχαν διπλασιαστεί» δεν αποδείχθηκαν αρκετοί. 

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το πλέγμα αυτό σε συνεργασία με τους παράγοντες της περιοχής και τους φιλήσυχους κατοίκους θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα στην περιοχή» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τον κ. Τόσκα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καταστάσεις που παγιώθηκαν διαχρονικά «είτε ασύδοτης κυκλοφορίας είτε χωρίς έλεγχο θορύβων που διαταράσσουν την κοινή τάξη είτε διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχής».

Παρέμβαση στο ρεύμα της Εσχατιάς σε συνεργασία με την περιφέρεια ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης καθώς και ότι στην περιοχή θα βρεθεί για όσο χρειαστεί κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ ενώ θα υπάρξει παρέμβαση στην κοινότητα για να καλυφθεί εμβολιαστικά ο πληθυσμός της περιοχής.

Στη συνέχεια οι τέσσερις από τους πέντε υπουργούς - καθώς ο Παύλος Πολάκης μετά την εισήγησή του αποχώρησε - δέχθηκαν ερωτήσεις με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».



με τον Νίκο Τόσκα να τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Παράλληλα προανήγγειλε και αστυνομικές επιχειρήσεις «σε άλλες προβληματικές περιοχές» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την μετεγκατάσταση καταυλισμών Ρομά η Θεανώ Φωτίου είπε ότι σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει καταγραφή των «κόκκινων» καταυλισμών που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, των «κίτρινων» στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και τους «πράσινους» στους οποίους πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε δίκτυα.

Σύμφωνα με την υπουργό «η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με κονδύλια από τον προϋπολογισμό» την επιχείρηση αυτή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου νέων Ρομά στην αστυνομία ότι «πρέπει να εξετασεί και νομικά κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θεματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό γιατί δεν είναι μειονότητα οι Ρομά αλλά είναι Έλληνες πολίτες».

Όταν, δε, ο κ. Τόσκας πιέστηκε περισσότερο για τη συνέχιση του εμπορίου ναρκωτικών παρά την παρουσία αστυνομικών στο Μενίδι τα τελευταία 24ωρα απάντησε ειρωνικά στους δημοσιογράφους ότι «εαν πιστεύετε ότι σε γενικευμένες καταστάσεις παραβατικότητας μπορεί να εξαλειφθούν σε μια ημέρα πείτε μας και εμάς τον τρόπο». Κατηγόρησε μάλιστα τον Νίκο Δένδια ότι έστελνε με κλούβες ναρκομανείς στην περιοχή.

Δείτε βίντεο: Πόλεμος στο Μενίδι: Απελπισμένοι οι κάτοικοι, οι Ρομά «απαντούν» με αδέσποτες σφαίρες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr