Φθορές που πληγώνουν

Τα τελευταία χρόνια στις ειδήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί οι αναφορές για αποκεφαλισμένα αγάλματα στο κέντρο της Αθήνας, για γκράφιτι και καταστροφές έξω από ιστορικά δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, για γλυπτά που επιβίωσαν πολέμους και καταστροφές, αλλά δέχονται τις επιπτώσεις της σύγχρονης καθημερινότητας.

Στην αρχαία Αθήνα οι βάνδαλοι τιμωρούνταν παραδειγματικά, με πιο γνωστή την υπόθεση των «Ερμοκοπίδων» στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπου μια ομάδα έσπασε όλες τις κεφαλές «Ερμών» που βρίσκονταν στημένες μπροστά από τα σπίτια, τους δρόμους και στην Αγορά της Αθήνας. Γι' αυτό το σκάνδαλο και ιεροσυλία της εποχής εκείνης καταδικάστηκε σε θάνατο ο Αλκιβιάδης.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αυτή που μπορεί να προστατεύσει τα μοναδικά δημιουργήματα από μάρμαρο και ορείχαλκο, μαζί με την αφοσίωση ενός οργανισμού που τα τελευταία πέντε χρόνια «υιοθετεί» τα μνημεία των πόλεων και φροντίζει για την αποκατάσταση και την επιβίωσή τους στο αφιλόξενο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων.






Είναι το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, το οποίο το 2013 εισήγαγε την πρωτοβουλία «Οι φθορές που πληγώνουν», με στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, ενώ από το 2016 έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

Το πρόγραμμα έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα 28 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων στην Αθήνα, με την συνδρομή του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συμπρωτεύουσα το πρόγραμμα ξεκίνησε καταρχήν με την προσφορά στον Δήμο ενός ολοκληρωμένου συστήματος καθαρισμού και αποκαταστάσεως επιφανειών, μαζί με τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία του.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν με την πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της Alpha Bank, του Κολλεγίου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ και του Δήμου, έχοντας ως στόχο την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, η οποία αποτελεί κόσμημα για την πόλη.






Οι δραστηριότητες φέτος συνεχίζονται ακόμη πιο δυναμικά και απαιτητικά, καθώς το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» έχει αναλάβει την αποκατάσταση και τη συντήρηση του Ωδείου Αθηνών, εκεί όπου χιλιάδες νέοι και μικρά παιδιά σπουδάζουν την μουσική, του ιστορικού κτηρίου του Βασιλικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 να φροντίζει γλυπτά και μνημεία τα οποία είχαν υποστεί σημαντικές φθορές έως τότε. Επρόκειτο για έργα που είχαν φιλοτεχνήσει σημαντικοί γλύπτες, όπως οι Λάζαρος Σώχος, Θωμάς Θωμόπουλος, Δημήτριος Φιλιππότης, Γεώργιος Δημητριάδης, Ι. Κόσσος, Γ. Φυτάλης, Γ. Βιτάλης, Γ. Παπαγιάννης και Γ. Μπονάνος. Ειδικότερα, τη διετία 2013-2014 αποκαταστάθηκαν δύο ενότητες γλυπτών, οι οποίες βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου και οι αντίστοιχες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη κλπ. Η συντήρηση και αποκατάσταση έγινε από εξειδικευμένους συντηρητές της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2015 ακολούθησε η αποκατάσταση τεσσάρων ακόμα γλυπτών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων: προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου, Κόρη σε έκσταση του Μιχάλη Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, Κοριτσάκι του Αντωνίου Σώχου και προτομή της Βασιλίσσης Όλγας στο πάρκο του Ευαγγελισμού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, και η προστασία από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις, καθώς και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να προστατεύουν τα γλυπτά των εξωτερικών χώρων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr