Διακοπές σε τεντωμένο σχοινί: 22 νησιά του Αιγαίου χωρίς ασθενοφόρο

Απίστευτο αλλά ελληνικό... τις διακομιδές και την παροχή των πρώτων βοηθειών κάνουν ιερείς, δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και πολίτες

Τουλάχιστον 22 νησιά του Αιγαίου βρίσκονται χωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους – που σημειωτέον θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο εφεξής καθώς έχει ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική περίοδος. 

Τις διακομιδές, βασικό στάδιο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας κάνουν ιερείς, δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και πολίτες, σε όποιο μέσο εξυπηρετεί την κατάσταση – περιπολικά, αγροτικά οχήματα, καρότσες φορτηγών, καροτσάκια κήπου είναι μερικά εξ αυτών. Την ίδια ώρα, που τα νησιά αποψιλώνονται από πληρώματα του ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα ακινητοποιούνται, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ.
Παύλος Πολάκης ενέκρινε μετατάξεις 100 διασωστών σε διοικητικές θέσεις αλλά όχι και την αναπλήρωση 50 συμβασιούχων διασωστών των οποίων έληξαν οι συμβάσεις.
 
Τις καταγγελίες αυτές κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας την τραγική κατάσταση της νησιωτικής χώρας εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών αλλά και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η προνοσοκομειακή φροντίδα.
 
Η Οδύσσεια του πληθυσμού στη νησιωτική Ελλάδα
 
Η Οδύσσεια των ασθενών στα νησιά αρχίζει από τη στιγμή που καλούν το «166» για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας: διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Οι αεροδιακομιδές ή διακομιδές ακτοπλοϊκώς σε μεγάλα νοσοκομεία είναι ο κανόνας. Η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες. Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο. Η απουσία ασθενοφόρου καθυστερεί τη διακομιδή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών, όπως αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον τραγικό θάνατο της 57χρονης στη Φολέγανδρο, αλλά και με τον θάνατο άνδρα στη Σαντορίνη που κατέληξε λόγω τροχαίου και κείτονταν στην άσφαλτο επί μία ώρα και 40 λεπτά μέχρι να βρεθεί ασθενοφόρο.

Σε νησιά που δεν υπάρχει Σταθμός ΕΚΑΒ ή ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των ασθενών (166) χτυπά στα επείγοντα του νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στο Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.
 
Ο χάρτης των ελλείψεων
 
Χωρίς Ασθενοφόρο είναι τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος.
 
Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.
 
Λειτουργούν με πολύ λιγότερους Διασώστες. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δεύτερου Ασθενοφόρου ή και περισσοτέρων των δύο, κάτι που δεν γίνεται λόγω έλλειψης Διασωστών.
 
«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Οι διασώστες των νησιών είναι ήρωες διότι εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
 
Η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου 
 
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Υπάρχουν 7 διασώστες, που σημαίνει κάλυψη με ένα Ασθενοφόρο το βράδυ. «Την Κυριακή 18/6 έγινε τροχαίο ατύχημα. Ο ασθενής, ο οποίος κατέληξε, βρισκόταν επί 1 ώρα και 40 λεπτά  στην άσφαλτο αβοήθητος. Το μοναδικό ασθενοφόρο βρισκόταν σε διακομιδή τουρίστα» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, και τονίζει πως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων.
ΙΟΣ: Υπάρχουν 2 διασώστες, που σημαίνει ότι είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
ΜΥΚΟΝΟΣ: Υπάρχουν  8 διασώστες. Στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων δεν υπάρχει ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.
ΤΗΝΟΣ: Οι 5 διασώστες μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κέντρου Υγείας και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.
ΠΑΡΟΣ: Υπάρχουν 9 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.
ΝΑΞΟΣ:  Υπάρχουν 8 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 3 τουλάχιστον διασώστες.
ΣΥΡΟΣ: Υπάρχουν 13 διασώστες. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.
ΑΝΔΡΟΣ: Υπάρχουν 7 διασώστες αλλά δεν αρκούν για ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
 
ΣΑΜΟΣ: Υπάρχουν 12 διασώστες, αλλά δεν αρκούν με δεδομένο ότι το νησί έχει μεγάλη τουριστική κίνηση τη θερινή περίοδο, οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο, ενώ η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με 3.000 περίπου πρόσφυγες επιβαρύνει το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 διασώστες, οι οποίο μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Καρλοβασίου να καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.
 
ΧΙΟΣ: Υπάρχουν 17 διασώστες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Πυργίου αλλά και στην Αμανή (Περιφερειακό Ιατρείο Βόρειος Χίος). Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χίου χαρακτηρίζουν την κατάσταση «επικίνδυνη» και ζήτησαν την άμεση στελέχωση του Τομέα ώστε να φτάσουν στα 25 άτομα προσωπικό για να βγαίνουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα. Στο νησί υπάρχουν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
 
ΛΕΣΒΟΣ: Υπάρχουν 40 διασώστες. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 100.000 χιλιάδες. Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες, τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.
 
ΡΟΔΟΣ:  Οι Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ρόδου καταγγέλλουν την  έλλειψη προσωπικού. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 20 διασώστες για να λειτουργούν 5 ασθενοφόρα.
 
ΛΕΡΟΣ: Υπάρχουν 9 διασώστες. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι καθημερινό φαινόμενο. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 9 διασώστες για την παρουσία δύο ασθενοφόρων πρωί και απόγευμα.
 
ΚΩΣ: Διαθέτει 6 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 5 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Τους υπόλοιπους μήνες υπάρχουν κενές βάρδιες. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Τα οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού και τα ΙΧ αντικαθιστούν τα ασθενοφόρα.
 
ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Είναι 5 οι διασώστες και χρειάζονται άλλοι 6. Με μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των αδειών τους αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Το υπόλοιπο διάστημα τις μισές ημέρες του μήνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο.
 
ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Υπάρχουν 2 διασώστες. Υποτυπώδης η παρουσία του ΕΚΑΒ.
 
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Υπάρχουν 13 διασώστες. Η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 5 διασώστες, για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 200.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές. Ειδικά τώρα με την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο να χάνεται από το νησί για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά. Πρόσφατα έγινε διακομιδή εγκύου τσιγγάνας με το αγροτικό όχημα του τσιγγάνου και συνοδεία Αγροτικού Ιατρού που απαγορεύεται. 
 
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Υπάρχουν 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα δύο άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι. 
 
ΙΘΑΚΗ: Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.
 
ΚΕΡΚΥΡΑ: Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στη Βόρειο Κέρκυρα  ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον  μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά.
 
ΛΕΥΚΑΔΑ: Υπάρχουν 12 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με 10 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr