Νομοθετικό κενό για την «τύχη» των βλαστοκυττάρων καταγγέλλει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Το πρόβλημα προέκυψε μετά τη διακοπή της συνεργασίας ιδιωτικής τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) και επιχειρηματικού ομίλου στον χώρο της υγείας

Να ρυθμίσει νομοθετικά το κενό που προκύπτει με την «τύχη» του πολύτιμου βιολογικού υλικού που συλλέγεται κατά τον τοκετό, του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ζητεί από την κυβέρνηση η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία εξέτασε σε ειδική συνεδρίαση το μείζον αυτό ζήτημα μετά τη διακοπή της συνεργασίας ιδιωτικής τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) και επιχειρηματικού ομίλου στον χώρο της υγείας.
 
Η Επιτροπή χαρακτηρίζει το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω της ευαίσθητης φύσης του υλικού αυτού, των προσδοκιών πιθανής μελλοντικής αξιοποίησής του από τους ενδιαφερόμενους γονείς – στην προκειμένη περίπτωση επισημαίνει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γονέων είχαν εμπιστευτεί το βιολογικό υλικό στην ιδιωτική τράπεζα που έκλεισε- και της ανάγκης άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας.
 
Τονίζει επίσης πως στην περίπτωση των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης «είναι πάντοτε ενδεχόμενη η διακοπή της ομαλής λειτουργίας τους, καθώς ως κερδοσκοπικές μονάδες μοιραία εκτίθενται σε επιχειρηματικούς κινδύνους. Κατ’ επέκταση, η διατήρηση του ΟΠΑ υπό κατάλληλες συνθήκες παραμένει σε αυτές επισφαλής» καταλήγει η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή.
 
Ποιες εγγυήσεις ζητεί η Επιτροπή Βιοηθικής
 
Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ισχύσουν άμεσα δύο εγγυήσεις για να προστατεύεται το βιολογικό υλικό σε τέτοια περίσταση – σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο βιολογικό υλικό φυλάσσεται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές τράπεζες, και μάλιστα έναντι αδρού τιμήματος, και όχι δωρεάν στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος της Ακαδημίας Αθηνών.
 
Οι εγγυήσεις που ζητεί η Επιτροπή είναι: α) Να επιβληθεί νομοθετικά ως αναγκαίος όρος για τη λειτουργία των ιδιωτικών αυτών τραπεζών η πρόβλεψη ειδικής ρήτρας στις συμβάσεις ως προς την τύχη του βιολογικού υλικού εφόσον διακοπεί η λειτουργία της τράπεζας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς να είναι εκ των προτέρων ενήμεροι. Ειδικότερα, η σύμβαση πρέπει: α) να αναφέρει τη νέα τράπεζα φύλαξης, β) να εγγυάται ασφαλή μεταφορά του δείγματος, και γ) να προβλέπει ρητά την υποχρέωση αποζημίωσης των γονέων σε περίπτωση καταστροφής του δείγματος κατά τη μεταφορά. β) Στις ήδη λειτουργούσες τράπεζες, να ελεγχθεί η προβλεπόμενη στον νόμο αναγκαία διασύνδεσή τους με άλλη ιδιωτική ή δημόσια τράπεζα φύλαξης
 
Η Επιτροπή τονίζει, ακόμη, ότι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθιστά επίκαιρη την επίσπευση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας για την αδειοδότηση των τραπεζών ΟΠΑ από το Υπουργείο Υγείας, υπό την ευθύνη του ΕΟΜ. Παράλληλα, αναδεικνύει την αρμοδιότητα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την ασφαλή διατήρηση των αρχείων ευαίσθητων δεδομένων που διατηρούν οι τράπεζες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr