Politico: Η φτωχή Ελλάδα ξοδεύει ασύστολα σε ακριβά φάρμακα

H άρνηση της χώρας μας να κάνει τη στροφή στα γενόσημα έχει προκαλέσει... εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, επισημαίνει η αρθρογράφος

Η Ελλάδα είναι εθισμένη στα ακριβά φάρμακα και οι μέχρι τώρα προσπάθειες... απεξάρτησης δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναφέρει σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος Carmen Raun, πρόκειται για μια συνήθεια που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, αφού η Ελλάδα στο παρελθόν πλήρωνε ασυνήθιστα υψηλά ποσά για τα πιο εξελιγμένα και ακριβά φάρμακα της αγοράς.

Αυτή η τάση ώθησε την
Κομισιόν να παρέμβει, λέγοντας στην Αθήνα ότι θα πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει εξυπνότερα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στη συμφωνία του τρίτου προγράμματος, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το 60% των φαρμάκων θα είναι τα φθηνότερα αντίγραφα, τα λεγόμενα γενόσημα, έως τον Μάρτιο του 2018.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι γενόσημα, κάτι που φέρνει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις χρήσης των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων, μπροστά από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, αλλά πίσω από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου τα ποσοστά των γενόσημων είναι 81% και 71% αντίστοιχα.



Σύμφωνα με το Politico, για να εφαρμόσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίσταση ισχυρών συμφερόντων. Σε αυτά τα συμφέροντα περιλαμβάνονται τα «φαρμακεία, που βγάζουν κέρδος πουλώντας τα πιο ακριβά πρωτότυπα φάρμακα» αλλά και πολλοί γιατροί που λαμβάνουν κίνητρα από φαρμακευτικές για να συνταγογραφούν τα πιο νέα πρωτότυπα φάρμακα. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει την αντίσταση των εγχώριων φαρμακευτικών και -  ίσως το πιο δύσκολο - τη βαθιά καχυποψία των Ελλήνων ασθενών που πιστεύουν ότι τα γενόσημα είναι απλά κατώτερα.

«Οι Ελληνες θεωρούν τα γενόσημα δευτεροκλασάτα, εξαιτίας ενός νόμου του 2012 που ανέφερε ότι πρόκειται για φάρμακα που παίρνουν οι φτωχοί», εξηγεί στο Politico ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, η Ελλάδα έχει κάνει κάποια αργή πρόοδο, μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών, γεγονός που καταφαίνεται από τη αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων κατά 10% την τελευταία επταετία.

Ωστόσο, «η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ πιο επιθετική επιτήρηση των φαρμακείων και των γιατρών αν θέλει να μειώσει το κόστος και να επιταχύνει τη μετάβαση στα γενόσημα», υπογραμμίζει το Politico, αποκαλύπτοντας και μια άλλη πλευρά του ζητήματος: ότι η χώρα μας έχει κατά μέσο όρο τις πιο υψηλές τιμές για γενόσημα στην ΕΕ. 

Με βάση τη νομοθεσία, αυτά πρέπει να κοστίζουν το πολύ 65% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων, όμως κάποια εξακολουθούν να στοιχίζουν πιο ακριβά. «Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να πλήξει τις τοπικές φαρμακευτικές, που παραμένουν μία από τις ελάχιστες επιτυχείς βιομηχανίες στην Ελλάδα, συνεισφέροντας σχεδόν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο στην οικονομία της χώρας», γράφει το Politico.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr