Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα μετά το «ναυάγιο»
11.07.2017
10:07
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει αισθητή κινητικότητα ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές
Είναι ήδη εμφανές ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε νέα φάση μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει, μάλιστα, αισθητή κινητικότητα ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι αναμένεται να επανακαθορίσουν την τακτική τους ως προς τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το τι ακριβώς συνέβη.
Αναφέρθηκε στο περίφημο θέμα της κατάργησης των νομικών εγγυήσεων και στο αίτημα της Τουρκίας να παραμείνουν εσαεί στρατεύματα στην Κύπρο.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει, μάλιστα, αισθητή κινητικότητα ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι αναμένεται να επανακαθορίσουν την τακτική τους ως προς τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Αναφέρθηκε στο περίφημο θέμα της κατάργησης των νομικών εγγυήσεων και στο αίτημα της Τουρκίας να παραμείνουν εσαεί στρατεύματα στην Κύπρο.
Και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούσαν εξαρχής «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, παρ’ ότι ο ίδιος είχε παρουσιαστεί ευέλικτος στα χρονοδιαγράμματα.
Ενώ εξελισσόταν η ενημέρωση αυτή στην Λευκωσία, στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συγκαλούσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις.
Στήριξε απόλυτα τους χειρισμούς της Λευκωσίας και εξέθεσε με αναφορά γεγονότων και περιστατικών την τουρκική αδιαλλαξία. Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πέινς.
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πέινς και κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του Μαξίμου.
Απευθύνθηκε, μάλιστα, επίσημη πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον το συντομότερο δυνατό. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ 'Αντρο Κυπριανού.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα και οι δηλώσεις του κυρίου Κυπριανού δεν έκρυβαν την απογοήτευσή του.
«Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης».
Ενημέρωση στη Βουλή
Σήμερα το πρωί στις 11, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή. Τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως επίσης και ο αρμόδιος υπουργός. Οι τοποθετήσεις αναμένεται να συνοδευτούν από την ανακοίνωση της υλοποίησης του επόμενου βήματος του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τα αρχεία του «Φακέλου της Κύπρου».
Πρόκειται για το υλικό που είχε προκύψει το 1986 από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Το πόρισμα εκείνης της εξεταστικής είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 1988 μετά από 154 συνεδριάσεις.
Τα επόμενα βήματα σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα
Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων πάντως, η Λευκωσία στρέφεται ήδη προς την επανάληψη των συνομιλιών, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Αυτή τη στιγμή, όμως, προτεραιότητά της είναι η ολοκλήρωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση πριν τον Σεπτέμβριο, πλην της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και την κατάθεση έκθεσης.
Το βασικό ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν εμφανές ότι ο Τσαβούσογλου είχε σταλεί με συγκεκριμένες οδηγίες. Περιορίσθηκε στην επανάληψη των τουρκικών θέσεων και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει έστω και στοιχειωδώς ορισμένα βασικά σημεία. Η Άγκυρα και με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κλιμακώνει την ένταση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να υποστηρίζει ότι ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων ανήκει και στις δυο πλευρές.
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο επέρριψε ολες τις ευθύνες σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και εξαπέλυσε απειλές προς τις πετρελαϊκές εταιρίες καλώντας τις «να μην συνεργαστούν με τους ελληνοκύπριους γιατί θα χάσουν ένα φίλο και συνεργάτη, την Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr